Ως αποτέλεσμα αυτού, μια σειρά ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων εγκαλούν στην «τάξη» τον Σουλτάνο, με έναν από αυτούς να είναι ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος διαμηνύει στον Τουρκο πρόεδρο να ασχοληθεί με την διακυβέρνηση της χώρας του και μόνο.
Ο κ. Σουλτς χαρακτήρισε δραματική τη την κρίση στις ευρωτουρκικές σχέσεις ο Μάρτιν Σουλτς, ζητώντας από την ΕΕ να λάβει κοινή θέση στο θέμα των τουρκικών προεκλογικών συγκεντρώσεων.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υποψήφιος του SPD (Σοσιαλδημοκράτες) για την καγκελαρία κατηγόρησε τους Τούρκους αξιωματούχους ότι «κατέστησαν τις διεθνείς σχέσεις αντικείμενο του προεκλογικού τους αγώνα (σ.σ για το δημοψήφισμα)». «Αυτό το θεωρώ επικίνδυνο» τόνισε.
«Απευθύνω έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση: Ασχοληθείτε με τη διακυβέρνηση της χώρας σας, και μη διχάζετε τους πολίτες σας στο εξωτερικό» δήλωσε ο επικεφαλής του SPD, απευθυνόμενος προς την Άγκυρα.
Οι απειλές της Τουρκίας για τη συμφωνία για το μεταναστευτικό
Η Τουρκία θα πρέπει να επανεξετάσει μέρος της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σε μια περίοδο που βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ της Άγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή την απαγόρευση σε Τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο υπουργός Ομέρ Τσελίκ φέρεται να είπε ότι θα έπρεπε να επανεξεταστεί η πτυχή εκείνη που αφορά τις χερσαίες διελεύσεις των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ευρώπη, αναφερόμενος προφανώς στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρυξελλών για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών που επιτεύχθηκε πριν από έναν χρόνο.
Το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας αναμένεται σήμερα να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ολλανδίας. Ο Τσελίκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής τιμωρητικών μέτρων λόγω της άρνησης των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν σε υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης να εκφωνήσουν ομιλίες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του συντάγματος στην Τουρκία.
Στα άκρα η κόντρα «Σουλτάνου» – Ολλανδίας
Με αμείωτη «ένταση» συνεχίζεται εντωμεταξύ η διπλωματική κόντρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ολλανδίας.
Η Τουρκία κάλεσε τον Ολλανδό επιτετραμμένο στην Αγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για τις ενέργειες της αστυνομίας του Ρότερνταμ κατά των Τούρκων διαδηλωτών το σαββατοκύριακο, δήλωσαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σε διπλωματική νότα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η επέμβαση της αστυνομίας ήταν δυσανάλογη και ζητεί να επιληφθεί η δικαιοσύνη, εξήγησαν οι πηγές.
Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο διάβημα σχετίζεται με την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, της οποίας της δεν επετράπη η είσοδος στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Γερμανία, ωστόσο, τελικά εκείνη γύρισε στην Κωνσταντινούπολη.
Το δεύτερο διάβημα αφορά τη συμπεριφορά των ολλανδικών αρχών προς ανθρώπους της τουρκικής μειονότητας της χώρας, οι οποίοι διαδήλωσαν κατά των αποφάσεων της ολλανδικής κυβέρνησης.
Η ολλανδική αστυνομία έκανε χρήση αστυνομικών σκύλων και αντλιών νερού για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκενθρωθεί έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ. Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και πέτρες και άλλοι κτυπήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας Τούρκων που ζουν στην Ολλανδία οργανώθηκαν όταν οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στο προξενείο της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, από την οποία είχαν ζητήσει να μη έρθει στην Ολλανδία, και στην συνέχεια την απέλασαν.
Σε επαγρύπνηση καλούν τους Ολλανδους που είναι στην Τουρκία οι αρχές της χώρας
Η Ολλανδία με τη σειρά της κάλεσε τους πολίτες της στην Τουρκία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε νέα ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε έπειτα από ένα ταραγμένο σαββατοκύριακο που οδήγησε σε διπλωματική κρίση τις σχέσεις της Χάγης με την Αγκυρα.
«Από τις 11 Μαρτίου υπάρχει διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών: «παραμείνετε σε επαγρύπνηση και αποφύγετε τις συγκεντρώσεις και τους πολυσύχναστους τόπους».
«Εδώ είναι το αφεντικό!»: Το πρωτοσέλιδο της ολλανδικής De Telegraaf
Μετά την κόντρα Τουρκίας Ολλανδίας σε διπλωματικό επίπεδο, στο χορό έχουν μπει για τα καλά και Μέσα στων δύο κρατών.
Η De Telegraaf, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ολλανδική εφημερίδα, κυκλοφόρησε σήμερα με ένα πρωτοσέλιδο που προκαλεί ήδη πολλή συζήτηση, αλλά και έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα έχει βάλει μια φωτογραφία από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο τουρκικό προξενείο -αλλά όχι μια τυχαία φωτογραφία. Απεικονίζει έναν Τούρκο διαδηλωτή πεσμένο κάτω, με έναν σκύλο να τον έχει αρπάξει με τα δόντια του από ένα… ευαίσθητο σημείο και τον αστυνομικό από πάνω να τον κρατάει (τον σκύλο).
Μάλιστα, δεξιά έχουν μπει οι φωτογραφίες του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και από κάτω αυτή του Ταγίπ Ερντογάν, με ένα κόκκινο «Χ» να φαίνεται σαν να διαγράφει τον Τούρκο Πρόεδρο.
Λίγο μετά ήρθε και η αντίδραση των τουρκικών Μέσων. Με πρωτοσέλιδο στη διαδικτυακή της ιστοσελίδα, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» έχει βάλει μια φωτογραφία από τα επεισόδια στο προξενείο και το πρωτοσέλιδο της De Telegraaf, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ο ολλανδικός Τύπος έχει φρικάρει!».
Στη συνέχεια αναφέρει ότι οι ολλανδικές εφημερίδες έχουν υποστεί χειραγώγηση από την ολλανδική κυβέρνηση μετά την αντίδραση της Τουρκίας στην απαγόρευση στον Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ρότερνταμ. Μάλιστα, καταγγέλλει την πρακτική των ολλανδικών Μέσων, αναφέροντας ότι αντιτίθενται σε όλους τους διπλωματικούς κανόνες.
Υπενθυμίζεται ότι η ολλανδική De Telegraaf είχε αντιδράσει έντονα και τον περασμένο Απρίλιο, μετά τη σύλληψη της δημοσιογράφου Εμπρού Ουμάρ στην Τουρκία, με την κατηγορία της προσβολής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Το μακρύ χέρι του Ερντογάν» ήταν τότε ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας, στο οποίο εμφανιζόταν ο πρόεδρος της Τουρκίας ως πίθηκος που συνθλίβει την τουρκικής καταγωγής Ολλανδή δημοσιογράφο Εμπρού Ουμάρ και μαζί την ελευθερία του Τύπου.