Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο νέος πύραυλος ήταν ένα από τα «πέντε πιο σημαντικά» νέα οπλικά συστήματα που περιλαμβάνονται στο πενταετές σχέδιο στρατιωτικής ανάπτυξης. Αποκάλεσαν τον πύραυλο «στρατηγικό όπλο», που συνήθως σημαίνει ότι έχει πυρηνικές δυνατότητες.
Η εκτόξευση της Τρίτης είναι άλλη μια ένδειξη της αυξανόμενης τεχνολογίας όπλων της Πιονγκγιάνγκ, εν μέσω αυστηρών κυρώσεων.
«Η ανάπτυξη αυτού του οπλικού συστήματος … [αύξησε] τις δυνατότητες της χώρας για αυτοάμυνα με κάθε τρόπο», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA.
Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι πολύ πιο γρήγοροι και ευκίνητοι από τους κανονικούς, καθιστώντας τους πολύ πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν από τα συστήματα πυραυλικής άμυνας.
Η Βόρεια Κορέα «εισέρχεται» έτσι σε μια μια μικρή ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας, που επιχειρούν να αναπτύξουν τέτοιου είδους όπλα. Τον Ιούλιο η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε με επιτυχία έναν υπερηχητικό πύραυλο που έφτασε σε ταχύτητα τα 8.659,88 χλμ./Ώρα από μια φρεγάτα στη Λευκή Θάλασσα.
Το KCNA δήλωσε ότι η δοκιμαστική εκτόξευση επιβεβαίωσε τον «έλεγχο πλοήγησης και τη σταθερότητα του πυραύλου».
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν είχε δηλώσει σε προηγούμενη συνάντηση τον Ιανουάριο ότι οι επιστήμονες «τελείωσαν την έρευνα» για την ανάπτυξη υπερηχητικών κεφαλών ολίσθησης. Η δοκιμή της Τρίτης ήταν η πρώτη για αυτό το νέο σύστημα.
Η τελευταία εκτόξευση σηματοδότησε την τρίτη πυραυλική δοκιμή της χώρας αυτόν τον μήνα. Έχει ήδη αποκαλύψει έναν νέο τύπο πυραύλου «κρουζ», καθώς και ένα νέο σύστημα βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από τρένο.
Η εκτόξευση της Τρίτης είδε, επίσης, τη Βόρεια Κορέα να εισάγει την λεγόμενη «αμπούλα καυσίμων» πυραύλων για πρώτη φορά – Κάτι που περιγράφεται από τον αναλυτή της Βόρειας Κορέας. Ankit Panda ως «σημαντικό ορόσημο». Πρόκειται για μια τεχνολογία που επιτρέπει στους πυραύλους να προ-τροφοδοτούνται και στη συνέχεια να αποστέλλονται στο πεδίο με κάνιστρα.
Αυτό σημαίνει ότι ένας τέτοιος πύραυλος θα μπορούσε, ενδεχομένως, να παραμείνει έτοιμος για εκτόξευση για χρόνια. Ο ταχύτερος χρόνος εκτόξευσης σημαίνει επίσης ότι είναι πιο δύσκολο για άλλες χώρες να κάνουν κάποιο προληπτικό «χτύπημα».
Η χθεσινή εκτόξευση πραγματοποιήθηκε καθώς ο απεσταλμένος της Βόρειας Κορέας, Κιμ Σονγκ, υπερασπίστηκε το δικαίωμα της χώρας να αναπτύξει όπλα στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Ο Κιμ είπε ότι η χώρα «χτίζει την εθνική μας άμυνα προκειμένου να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και να διασφαλίσουμε αξιόπιστα την ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας».
ΠΗΓΗ: BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Σεισμός στο Ηράκλειο: Αναλυτικά όλα τα μέτρα της κυβέρνησης για τους σεισμοπαθείς
- Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Μοναδικό πλαίσιο στρατηγικής σχέσης – Πώς λειτουργεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής
- Α/ΓΕΕΘΑ: Τρόλαρε τους Τούρκους με επική ανάρτηση – «Το υποβρύχιο “Παπανικολής” είναι στο Καστελόριζο για όσους προσπαθούν να το εντοπίσουν»
- Πώς προέβαλαν τα τουρκικά και διεθνή μέσα την ελληνογαλλική συμφωνία
- Αντιεμβολιαστές: Αυτά είναι τα 4 site που εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ. για διασπορά fake news
- Belharra: Αυτή είναι η νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού – Οι εξωπραγματικές δυνατότητες της
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr