Η Μέρκελ μπορεί να γέλασε με τη λογοτεχνική μεταμόρφωσή της σε Ηρακλή Πουαρό -άλλωστε της αρέσει να διαβάζει και τέτοια βιβλία- αλλά μάλλον δεν σκοπεύει να τη μεταφέρει στην πραγματική ζωή. Αλλωστε η καγκελάριος είχε να λύσει τόσα προβλήματα στην καριέρα της, που δεν αντέχει άλλες σπαζοκεφαλιές.
Οταν τη ρώτησαν τον Ιούλιο, στην Ουάσιγκτον, με τι θα ασχοληθεί μετά την πολιτική της συνταξιοδότηση, το βασικό που είχε να πει ήταν: «Πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσω ότι θα έχω ελεύθερο χρόνο». Αυτό θα χρειαστεί καιρό, δεδομένου ότι τα 16 τελευταία χρόνια η Μέρκελ πιθανόν να μην πέρασε ούτε μία ξέγνοιαστη μέρα – ή έστω ελάχιστες σε αυτό το διάστημα. Πέρα από το να μαγειρεύει πατατόσουπες και γλυκά με δαμάσκηνα και τρούφες που της αρέσουν, αποκάλυψε ότι από εδώ και μπρος θα… διαβάζει μέχρις εξαντλήσεως, ώσπου να την πάρει ο ύπνος στο κρεβάτι ή στον καναπέ. Το προφανές κενό ενδιαφερόντων πέρα από την πολιτική, που της απομυζούσε όλη την ενέργεια («Νομίζω ότι θα κάνω μια διακοπή για να σκεφτώ τι είναι εκείνο που με ενδιαφέρει, γιατί τα τελευταία 16 χρόνια είχα ελάχιστο χρόνο», είπε χαρακτηριστικά) δεν αποκλείεται να της δημιουργήσει μια μορφή συνδρόμου πολιτικής στέρησης. Θα δούμε.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Οικονομικό πρόβλημα δεν πρόκειται να έχει – ούτε φαντάστηκε κανείς κάτι τέτοιο. Ως καγκελάριος και βουλευτίνα εισέπραττε μηνιαίως 35.000 ευρώ (25.000+10.000 για κάθε αξίωμα) ενώ τώρα θα πρέπει να «περιοριστεί» σε μια παχυλή σύνταξη 15.000 ευρώ. Συν βέβαια το φρουρό, το αυτοκίνητο, το γραφείο στην Μπούντεσταγκ και το προσωπικό που θα απολαμβάνει ισοβίως.
Στα 67 της χρόνια -τα έκλεισε τον Ιούλιο- η Μέρκελ βρίσκεται σε ιδανική ηλικία για ένα τιμητικό αξίωμα ή για επιχειρηματική καριέρα. Αρκεί να τηρεί τα προσχήματα και την αυστηροποιημένη νομοθεσία σε επίπεδο σύγκρουσης καθηκόντων και πολιτικο-επιχειρηματικού ασυμβίβαστου στη Γερμανία, μετά τη… χρυσή υπαλληλοποίηση του Σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ από τον Πούτιν, στην Gazprom. Για τον επόμενο χρόνο πάντως η Ανγκελα θα βρίσκεται στο Βερολίνο, καθώς ο 72χρονος σύζυγός της, Γιόαχιμ Ζάουερ, ομότιμος καθηγητής Κβαντικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ, ανανέωσε και το 2022 το συμβόλαιό του ως επικεφαλής ερευνητής.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις