Κατά την προηγούμενη θητεία των Ταλιμπάν στην εξουσία, ο Τουραμπί είχε υπάρξει Υπουργός Δικαιοσύνης, καθώς και επικεφαλής του «Υπουργείου Διάδοσης της Αρετής και Πρόληψης της Ανηθικότητας». Μια από τις πρώτες του πράξεις ήταν να διώξει τις γυναίκες δημοσιογράφους από έναν χώρο, όπου παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου και να χαστουκίσει έναν άνδρα δημοσιογράφο που διαμαρτυρήθηκε.
Ο Τουραμπί είχε απαγορεύσει τα σπορ στο Αφγανιστάν και συνήθιζε να ξηλώνει κασετόφωνα από αυτοκίνητα πολιτών, κρεμώντας τα στα δέντρα. Οι υπάλληλοί του στέλνονταν συχνά για να ξυλοκοπήσουν άνδρες που δεν φόραγαν τουρμπάνι ή είχαν κόψει το μούσι τους και ανάγκαζαν τον κόσμο να προσεύχεται σε τζαμί 5 φορές την ημέρα. Στην τωρινή θητεία των Ταλιμπάν, ο Τουραμπί θα κατέχει τον ρόλο του επικεφαλής των φυλακών.
Ο πλέον 60ετής Ταλιμπάν εκτιμά ότι οι ακραίες σωματικές τιμωρίες, όπως οι ακρωτηριασμοί των χεριών και ποδιών των δραστών, θα συνεχίσουν και καθ’ αυτή την θητεία των Ταλιμπάν στην εξουσία. Η μόνη διαφορά που διαβλέπει ο Τουραμπί είναι ότι οι ακρωτηριασμοί αυτοί, καθώς και οι πιθανές εκτελέσεις, δεν θα πραγματοποιούνται δημοσίως, όπως συνέβαινε την δεκαετία του ’90. Τότε, οι Ταλιμπάν συνήθιζαν να ακρωτηριάζουν και να εκτελούν εγκληματίες παρουσία κοινού, σε μεγάλους δημόσιους χώρους, όπως τα στάδια.
Ο Τουραμπί, μάλιστα, επέκρινε τον αποτροπιασμό της Δύσης γύρω από τις πρακτικές των Ταλιμπάν στο παρελθόν. «Όλοι μας κριτίκαραν για τις εκτελέσεις στα στάδια», είπε, «αλλά εμείς ποτέ δεν έχουμε σχολιάσει τους νόμους και τις ποινές τους. Κανείς δεν θα μας πει πώς πρέπει να είναι η νομοθεσία μας. Θα ακολουθήσουμε το Ισλάμ και θα φτιάξουμε νόμους, βασισμένους στο Κοράνι».
Κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν, οι καταδικασθέντες ως δολοφόνοι εκτελούνταν συνήθως με μια σφαίρα στο κεφάλι, από την οικογένεια του θύματος. Οι ληστές υπόκειντο σε ακρωτηριασμό του χεριού τους, ενώ όσοι καταδικάζονταν για ληστεία σε λεωφόρο έχαναν ένα χέρι και ένα πόδι.
Οι δίκες είχαν σπανίως δημόσιο χαρακτήρα και το δικαστικό σώμα αποτελείτο από ισλαμιστές κληρικούς, των οποίων οι νομικές γνώσεις συνήθως περιορίζονταν σε θρησκευτικού τύπου προστάγματα και την δική τους ερμηνεία του περιβόητου Ισλαμικού Νόμου.
Βέλγιο: Ζευγάρι βίαζε τις τέσσερις κόρες του, τους έδιναν αλκοόλ και μυοχαλαρωτικά - Σοκάρουν οι αποκαλύψεις
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Τουραμπί, αυτή τη φορά το δικαστικό σώμα θα αποτελείται από «κανονικούς» δικαστές, συμπεριλαμβανομένων και γυναικών, ωστόσο η νομοθεσία του Αφγανιστάν θα βασίζεται εξ ολοκλήρου στην σκληρή ερμηνεία του Κορανιού που υιοθετούν οι Ταλιμπάν. Οι παλιές τιμωρίες πρόκειται να αναβιώσουν ξανά, όπως επισημαίνει ο 60χρονος.
«Ο ακρωτηριασμός των χεριών είναι απαραίτητος για την ασφάλεια», τονίζει ο Τουραμπί, προσθέτοντας ότι αυτή η ποινή δρα «αποτρεπτικά». Για τις μικροκλοπές, ο Τουραμπί πιστεύει πως η δημόσια γελοιοποίηση των δραστών είναι αρκετή για να αποτρέψει τυχόν μελλοντικούς εγκληματίες από το έγκλημα.
Η τιμωρία αυτή έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται στην Καμπούλ: Την περασμένη εβδομάδα, άνδρες που είχαν κατηγορηθεί για μικροκλοπές τοποθετήθηκαν στην καρότσα ενός αγροτικού οχήματος, με δεμένα τα χέρια και τα πρόσωπά τους βαμμένα. Τα στόματά τους είχαν γεμιστεί με ψωμί, ενώ ψωμί κρεμόταν και από αλυσίδες που περάστηκαν στον λαιμό τους.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ρόδος-Γυναικοκτονία: Η Δώρα μία ημέρα πριν τη δολοφονία της είχε δει τον δράστη να την παρακολουθεί
- Κορονοϊός: Από σήμερα μίνι lockdown σε Ξάνθη, Δράμα, Καστοριά – Σε κατάσταση συναγερμού η Βόρεια Ελλάδα
- Το μήνυμα αισιοδοξίας Μητσοτάκη στην ομογένεια και η απουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου
- Φρένο στις δασικές πυρκαγιές με… ελεγχόμενη καύση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr