Η βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει τις συνεχιζόμενες εκκλήσεις των αλυσίδων λιανικής πώλησης και των εταιριών logistics, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι αυστηροί αυτοί κανόνες συμβάλλουν στα ευρείας κλίμακας προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού. Οι ειδικοί του χώρου εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον δυσάρεστων εξελίξεων στο τέλος του χρόνου και εν όψει των χριστουγεννιάτικων εορτασμών, ξεκαθαρίζοντας πως θα πρέπει να δράσει άμεσα και να εξασκήσει την ευελιξία της στους κανόνες περί μετανάστευσης. Οι συνέπειες της εξόδου από το ευρωπαϊκό «μπλοκ» γίνονται εμφανείς πλέον -με το πέρας της υγειονομικής κρίσης που μονοπωλούσε μέχρι πρότινος το ενδιαφέρον-, καθώς οι οδηγοί αποτελούν… είδος υπό εξαφάνιση στη χώρα.
Η ένωση Logistics UK δήλωσε ότι η Βρετανία, επί του παρόντος, έχει έλλειψη περί των 100.000 οδηγών φορτηγών και στις 22 Αυγούστου η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής ζήτησε από την κυβέρνηση να χορηγήσει προσωρινή βίζα στους οδηγούς φορτηγών από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλωστε, υπολογίζεται πως 20.000 οδηγοί φορτηγών με καταγωγή από χώρες της Ε.Ε. έφυγαν από τη χώρα μετά το Brexit.
Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως η Tesco και η Aldi, προσέφεραν μπόνους και άλλα κίνητρα για την ενίσχυση των προσλήψεων. Αυτό όμως δεν φαίνεται αρκετό για να προσελκύσει εργαζομένους σε μια αγορά εργασίας με ρεκόρ αναγκών -με ένα εκατομμύριο ανοιχτές θέσεις εργασίας- και ανεργία κάτω του 5%.
Οι εργοδότες αδυνατούν να καλύψουν τα κενά στο εργατικό δυναμικό με υπαλλήλους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξαιτίας των αυστηρών μεταναστευτικών κανονισμών που έθεσε η βρετανική κυβέρνηση μετά το Brexit. Από την 1η Ιανουαρίου για να εργαστεί κάποιος στη Βρετανία θα πρέπει να έχει βίζα, που όμως δεν δίνεται στους εργαζομένους του κλάδου, με τους «ειδικευόμενους οδηγούς». Ακόμη κι αν η κυβέρνηση άλλαζε πολιτική και χορηγούσε βίζες, άνθρωποι του χώρου εκτιμούν πως θα χρειάζονταν τέσσερις με έξι εβδομάδες για να βγάλουν την άδεια εργασίας, να κάνουν τεστ PCR και να βρουν μέρος για να μείνουν.
Από την πλευρά του, κυβερνητικός αξιωματούχος διαβεβαίωνε προ ημερών ότι «έχουμε μια εξαιρετικά ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και παγιωμένους τρόπους συνεργασίας με τον τομέα των τροφίμων για την αντιμετώπιση των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων».
Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιτείνει την πρωτοφανή πίεση που υφίσταται η παγκόσμια αλυσίδα ανεφοδιασμού. Στη Βρετανία η κατάσταση επιδεινώθηκε με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, λόγω των ύποπτων κρουσμάτων, «pingdemic» όπως ονομάστηκε το φαινόμενο που ξέσπασε τους προηγούμενους μήνες. Η εφαρμογή ιχνηλάτησης Covid-19, που έθεσε σε εφαρμογή το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδοποιούσε όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσμα, ώστε να αυτοπεριοριστούν κατ’ οίκον για την αποφυγή εξάπλωσης. Χιλιάδες άνθρωποι στην εστίαση, καθώς και στην αγορά τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών, μπήκαν σε καραντίνα, με αποτέλεσμα η εφοδιαστική αλυσίδα να βρεθεί σε κρίση. Οι συγκεκριμένοι κανόνες δεν ισχύουν πλέον, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει.
Η εφημερίδα «Guardian» σε άρθρο της βγάζει… στη σέντρα την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως οι συνέπειες από τον περιορισμό της κινητικότητας των Ευρωπαίων πολιτών ήταν προβλέψιμες. Θα έπρεπε να είχαν διευθετηθεί και να μην αξιοποιείται η πανδημία ως αποδιοπομπαίος τράγος. «Τα σούπερ μάρκετ δεν θέλουν να δημιουργήσουν αγοραστικό πανικό και η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να ρίχνει το φταίξιμο στη φύση. Η Covid-19 είναι ένα μέρος, ωστόσο η πανδημία αποκάλυψε τις στρατηγικές αδυναμίες της βρετανικής κοινωνίας και οικονομίας», αναφέρεται στο κύριο άρθρο γνώμης της βρετανικής εφημερίδας.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Χωρίς γαλοπούλα
Παραγωγοί τροφίμων και σούπερ μάρκετ προειδοποιούν πως, αν παραμείνουν άδεια τα ράφια, η κατάσταση θα χειροτερέψει στο τέλος της χρονιάς και θα είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Η εκτροφή κοτόπουλων στη χώρα έχει μειωθεί κατά 10%, σύμφωνα με το Βρετανικό Συμβούλιο Πουλερικών, που σημειώνει ότι παραμένει άδειο το 16% των θέσεων εργασίας της βιομηχανίας. Επίσης, όσον αφορά στις γαλοπούλες, εκτιμά ότι η εκτροφή τους έχει περιοριστεί κατά ένα πέμπτο.
Τα McDonald’s αναγκάστηκαν να βγάλουν από το μενού τα μιλκσέικ στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Nando’s έκλεισε 45 εστιατόρια επειδή δεν μπορούσε να σερβίρει ένα συγκεκριμένο πιάτο, σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. Η υπεραγορά Tesco ανακοίνωσε πως τελειώνει το απόθεμά της σε αρκετά προϊόντα, ενώ η ανταγωνίστρια Co-op προσέλαβε 3.000 εποχικούς εργάτες για να καλύψει τις ανάγκες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο Χρήστος Στυλιανίδης – Υφυπουργός ο Ευάγγελος Τουρνάς
- Κορονοϊός: Κύμα αρνητών και… μαϊμού εμβολιασμών
- Μίκης Θεοδωράκης: «Μπροστά μου η Κρήτη – πίσω μου όλος ο κόσμος»
- Πώς θα μειώσετε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος – Τι προτείνει η ΡΑΕ στους καταναλωτές
- Καιρός: Βροχές, ισχυροί άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας – Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες
- Σεπτεμβριανά: 66 χρόνια από το έγκλημα εναντίον του Ελληνισμού της Πόλης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter