Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Αν και το τελικό όργανο λήψης αποφάσεων των Ταλιμπάν είναι ένα 26μελές ηγετικό συμβούλιο (Ραχμπάρι Σούρα), έξι πρόσωπα ξεχωρίζουν για τις κορυφαίες θέσεις που κατείχαν επί χρόνια στην ομάδα των ανταρτών. Τις δραματικές εξελίξεις παρακολουθούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον Δυτικοί, Ρώσοι και Κινέζοι, ειδικά ποιοι θα είναι επικεφαλής στους τομείς Αμυνας, Ασφάλειας, Δικαιοσύνης, Πληροφοριών και Εξωτερικών, ως και αν η νέα κυβέρνησή τους θα συμπεριλάβει κάποιους πολιτικούς του ευρύτερου χώρου, που δεν ανήκουν στο ισλαμικό αντάρτικο κίνημα, που επέστρεψε στην εξουσία μετά από είκοσι χρόνια.
Ο μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, ένας από τους εξέχοντες Ταλιμπάν και με ισχυρότατες διασυνδέσεις σε Κατάρ και Πακιστάν, βρίσκεται ήδη εδώ και 6 ημέρες στην Καμπούλ και συζητά το σχηματισμό της ισλαμικής κυβέρνησης. Η προηγούμενη κυβέρνηση, που κατέρρευσε μετά την αποχώρηση του Αφγανού προέδρου Ασράφ Γκάνι από τη χώρα (ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), θα αντικατασταθεί τώρα από μια μορφή δομής που διαμορφώνεται από τους Ταλιμπάν. Εκτός από τον επικεφαλής και το ηγετικό συμβούλιο της ομάδας, οι Ταλιμπάν έχουν διάφορες ισλαμικές επιτροπές που λειτουργούν ως «υπουργεία».
Εξι άτομα έχουν αναδειχθεί ως «πρόσωπα-κλειδιά» στην ομάδα που συστήθηκε μετά το θάνατο του πνευματικού τους ηγέτη μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, προ χρόνων στο Κανταχάρ.
Ο μουλάς Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα εξελέγη ηγέτης των Ταλιμπάν στις 25 Μαΐου 2016, αφού ο προηγούμενος ηγέτης μουλάς Αχτάρ Μανσούρ σκοτώθηκε σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ο Αχουντζάντα παρέδιδε μαθήματα θρησκείας και ισλαμικών-σουνιτικών θέσεων σε ένα χωριό με τρία σχολεία /μαντράσας κοντά στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν για περίπου 15 χρόνια, μέχρι τον Μάιο του 2016. Το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Αχουντζάντα, ο οποίος είναι πλέον γνωστός ως η υψηλότερη αρχή στους Ταλιμπάν, είναι άγνωστο (πληροφορίες φέρουν να βρίσκεται στο Ουαζιριστάν/περιοχή του Πακιστάν). Υπάρχει μόνο μία ευρέως διαδεδομένη φωτογραφία του Αχουντζάντα που κυκλοφόρησε από τους Ταλιμπάν πριν μερικούς μήνες.
Ο μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ γεννήθηκε το 1968 στην κεντρική-ορεινή επαρχία Ουρουζγκάν (εκεί είχαν στρατιωτικά δραστηριοποιηθεί βρετανικές-ολλανδικές, αυστραλέζικες και εσθονικές δυνάμεις). Είναι ένας από τους τέσσερις ιδρυτές των Ταλιμπάν.
Είναι ο αναπληρωτής του Αχουντζάντα και είναι το ανώτατο στέλεχος των Ταλιμπάν υπεύθυνο αποκλειστικά για τις πολιτικές υποθέσεις. Ως δεύτερος στην ιεραρχία του ισλαμικού αντάρτικου, ο Μπαραντάρ υπέγραψε την ειρηνευτική συμφωνία με τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2020 για λογαριασμό τους και πραγματοποίησε στο Κατάρ όλες τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου με πολλούς Αμερικανούς και Αφγανούς αξιωματούχους για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Είναι ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στην Ντόχα του Κατάρ από τον Ιανουάριο του 2019. Ο Μπαραντάρ έγινε ο πρώτος ηγέτης των Ταλιμπάν που επικοινώνησε με έναν πρόεδρο των ΗΠΑ, αφού είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 3 Μαρτίου 2020, στο πλαίσιο των εν εξελίξει τότε ειρηνευτικών συνομιλιών, με τη διαμεσολάβηση του ειδικού Αμερικανο-αφγανού παλαίμαχου διπλωμάτη Ζαλμάι Χάλιλζνταντ.
Ο μουλάς Αμπντούλ Χακίμ είναι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των Ταλιμπάν για τις ενδοαφγανικές συνομιλίες, ως και ο αναπληρωτής του Σιρ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι που είναι μεταξύ των έξι πιο σημαντικών προσωπικοτήτων των Ταλιμπάν. Απελευθερώθηκαν από τις φυλακές των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο στην Κούβα το 2014, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, ενώ διατηρούν πολύ στενές σχέσεις με την πανίσχυρη πακιστανική μυστική υπηρεσία ISI. Ο Στανικζάι ανέλαβε ως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στην Ντόχα το φθινόπωρο του 2015. Διορίστηκε αργότερα ως αναπληρωτής του μουλά Αμπντούλ Χακίμ.
Ο μουλάς Μοχάμεντ Γιακούμπ είναι ο μεγαλύτερος γιος του ιδρυτή των Ταλιμπάν και παίζει καθοριστικό ρόλο στα πεδία των μαχών, ενώ έχει συγγράψει δύο εγχειρίδια για τον ισλαμικό τρόπο πολέμου.
Από τα βασικά στελέχη των Ταλιμπάν είναι ο επικεφαλής του τρομοκρατικού δικτύου Χακανί, ο Σιραγιουντίν Χακανί, που θεωρείται υπεύθυνος για πολλές βομβιστικές επιθέσεις τα τελευταία δέκα χρόνια στο Αφγανιστάν με θύματα Αμερικανούς, Γερμανούς και Αφγανούς στρατιωτικούς. Το δίκτυο διαχειρίζεται τα οικονομικά και στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία των Ταλιμπάν κατά μήκος των συνόρων Πακιστάν-Αφγανιστάν. Ο Χακανί έχει διατελέσει και ως ένας εκ των υπαρχηγών των Ταλιμπάν.
Ολες οι στρατιωτικές και πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται στο 26μελές ηγετικό συμβούλιο, το οποίο βρίσκεται υπό τον ηγέτη των Ταλιμπάν. Οι επιτροπές του είναι σαν υπουργεία και επικεντρώνονται σε διαφορετικούς τομείς, όπως του στρατού, των υπηρεσιών πληροφοριών και των πολιτικο-οικονομικών υποθέσεων.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter