Ετσι οι Αφγανοί ισλαμιστές έθεσαν τον Τζο Μπάιντεν προ ενός τραγικού διλήμματος: να υποκύψει στις απειλές τους, υφιστάμενος έναν ακόμη εξευτελισμό, ή να ενδώσει στις αντίθετες πιέσεις που θα του ασκήσει σήμερα στην έκτακτη διαδικτυακή σύνοδο του G7 o Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, να παρατείνει και τον Σεπτέμβριο τη γιγάντια επιχείρηση αερομεταφοράς κυρίως συνεργατών των δυτικών δυνάμεων και των οικογενειών τους από το αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι», ρισκάροντας ωστόσο να προκαλέσει περισσότερο χάος και θύματα μεταξύ των αμάχων αν οι Ταλιμπάν πραγματοποιήσουν την απειλή τους και αντιδράσουν δυναμικά.
Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς ένα επεισοδιακό και αιματηρό φινάλε του δράματος, κρίνοντας από το θερμό επεισόδιο με έναν νεκρό Αφγανό φρουρό ασφαλείας που σημειώθηκε χθες στη βόρεια πύλη του αεροδρομίου. Εκεί οι Αφγανοί φρουροί δέχθηκαν επίθεση με πυρά από ομάδα αγνώστων εγκαινιάζοντας μάχη εκ του συστάδην, στην οποία ενεπλάκησαν Γερμανοί και Αμερικανοί στρατιώτες. Τελικά σκοτώθηκε ένας Αφγανός φρουρός και τουλάχιστον τρεις συμπατριώτες του τραυματίστηκαν, ενώ δεν τραυματίστηκε κανένας ξένος στρατιώτης. Δεδομένου ότι οι Αμερικανοί έχουν ήδη προειδοποιήσει για κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο από το ισλαμικό χαλιφάτο ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, με τις οποίες οι Ταλιμπάν δεν τα πηγαίνουν καλά, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η συγκέντρωση 20.000 και πλέον ανθρώπων σε έναν τόσο εύφλεκτο χώρο μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε σφαγείο.
Γνωρίζοντας ήδη το τελεσίγραφο των Ταλιμπάν, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι στην παρούσα στιγμή οι ΗΠΑ δεν συζητούν παράταση των επιχειρήσεων εκκένωσης πέραν της 31ης Αυγούστου, ενώ βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους νέους κυρίαρχους της Καμπούλ. Δίνοντας το μέτρο του χάους που επικρατεί όχι μόνο στο έδαφος αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι στο τραπέζι του σημερινού G7 θα τεθεί το ζήτημα της συνέχισης των αερομεταφορών πολιτών μετά το τέλος του Αυγούστου, κάτι για το οποίο, όπως τόνισε, διεξάγονται διαβουλεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γερμανία, Τουρκία και φυσικά τους Ταλιμπάν.
Προς το παρόν οι Αμερικανοί πατάνε τέρμα το γκάζι, επιταχύνοντας τη διαδικασία εκκένωσης με επιστράτευση 18 πολιτικών αεροσκαφών των έξι μεγαλύτερων ιδιωτικών αερομεταφορέων των ΗΠΑ (Delta, American Airines κ.ά.) για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Μαρκ Τέιλορ, ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο απομακρύνθηκαν με διάφορες πτήσεις 16.000 άνθρωποι από το αεροδρόμιο της Καμπούλ (οι 11.000 με αμερικανικά μέσα) και ο συνολικός αριθμός όσων εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν από αέρος από τις 14 Αυγούστου, που οι Ταλιμπάν βρέθηκαν προ των πυλών της Καμπούλ, ανέρχεται σε 37.000. Τα αντίστοιχα νούμερα που έδωσαν οι Βρετανοί είναι 1.300 εκκενώσεις το προηγούμενο 24ωρο με δική τους πρωτοβουλία και 6.600 από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Εξάλλου ο γερμανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει βγάλει από το Αφγανιστάν 3.000 άτομα από 43 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 143 Γερμανών, 1.800 Αφγανών και 350 πολιτών άλλων χωρών της Ε.Ε. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ λε Ντριάν, τόνισε ότι χρειάζεται οπωσδήποτε περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ.
Την ίδια στιγμή οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι μετά τις 31 Αυγούστου θα μπορούν να βγαίνουν από τη χώρα μόνο οι Αφγανοί που διαθέτουν «έγκυρες βίζες, διαβατήρια και ταξιδιωτικά έγγραφα», δηλαδή στην πράξη μόνο όσοι θα παίρνουν άδεια από το θεοκρατικό καθεστώς και οπωσδήποτε όχι οι πολιτικοί του αντίπαλοι ή όσοι βρίσκονται σε μαύρη λίστα ως «συνεργάτες των κατακτητών».
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πυρηνική απειλή και το παρασκήνιο για σχέδιο ειρήνευσης
Ο ΠΟΥ πάντως κάλεσε τους διεθνείς ηγέτες να βιαστούν, καθώς εξαιτίας του χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι αδύνατον να μεταφερθούν εκεί 500 τόνοι συγκεντρωμένων φαρμάκων και ιατρικού υλικού που έχει άμεση ανάγκη ο αφγανικός λαός (χειρουργικά εργαλεία, μερίδες φαγητού για υποσιτιζόμενα παιδιά κ.ά.).
Στο μεταξύ, η Μόσχα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου στο Αφγανιστάν, στον οποίο σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να επέμβει, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, με αφορμή τη διένεξη που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των Ταλιμπάν και των δυνάμεων αντίστασης που συγκροτούνται στην επαρχία Παντσίρ. Χθες οι Ταλιμπάν ισχυρίστηκαν ότι έχουν περικυκλώσει την κοιλάδα Παντσίρ, αλλά ο ηγέτης των ντόπιων Τατζίκων, Αχμάντ Μανσούρ, δήλωσε αποφασισμένος να πολεμήσει ως το τέλος αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους Ταλιμπάν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter