«Από μακροοικονομικής πλευράς προκύπτει θετική ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2016 και, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ανάπτυξη της τάξης του 2,7% για το 2017. Όπως και μια ισχυρή δυναμική σε ό,τι αφορά τα έσοδα, χάρη και στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στον τομέα των φοροεισπράξεων», υπογράμμισε ο κ. Παντοάν.
Ειδικότερα για το θέμα της δεύτερης αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με στόχο, μεταξύ των άλλων, τον καθορισμό των όρων που να μπορούν να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να έχει πλήρη συμμετοχή στο πρόγραμμα, και με οικονομικούς πόρους. Το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας έδωσε εντολή στους θεσμούς να επιστρέψουν οι εκπρόσωποί τους στην Αθήνα, μετά από περίοδο στασιμότητας που οφειλόταν σε διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των θεσμών (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και με τις ελληνικές αρχές, σχετικά με την πρόοδο που έχει επέλθει».
Γαλλία - Μπαϊρού: Είμαι υπερήφανος για τη νέα κυβέρνηση - Δείτε όλα τα ονόματα
Ο Ιταλός υπουργός σημείωσε ότι αυτές οι διαφορετικές εκτιμήσεις είχαν προκύψει και κατά τη συζήτηση της έκθεσης του Ταμείου για την Ελλάδα στο εκτελεστικό συμβούλιο τής 6ης Φεβρουαρίου του ΔΝΤ. «Κατά τη συζήτηση αυτή οι ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν μια κοινή θέση, υπογραμμίζοντας την απαισιοδοξία των εκτιμήσεων του Ταμείου και τις επιπτώσεις, κατά συνέπεια, επί της αρνητικής κρίσης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», προσέθεσε.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και επανέλαβε ότι η χώρα του συνεχίζει, όπως πάντα, να στηρίζει την Ελλάδα: «Το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας και, κατά συνέπεια, η επιστροφή της αποστολής των θεσμών, τις ημέρες αυτές, ενόψει της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, επικυρώνει μια εποικοδομητική στάση από μέρους όλων των θεσμών και όλων των χωρών μελών, με στόχο -τον οποίο η Ιταλία στήριζε ανέκαθεν- να εγγυηθούμε στην Ελλάδα χρηματοοικονομική σταθερότητα και συνθήκες που θα εξασφαλίζουν διαρκή οικονομική ανάκαμψη και αύξηση της απασχόλησης. Η αισιοδοξία μας βασίζεται στην αναγνώριση της προόδου που επετέλεσε η Ελλάδα. Και σε συνδυασμό με την πολιτική προσέγγιση που ακολουθείται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, στην πεποίθηση που σχετίζεται με τη σημασία των δομικών μεταρρυθμίσεων και της αύξησης των επενδύσεων για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους».
Ο βουλευτής της Ιταλικής Αριστεράς Στέφανο Φασσίνα, απαντώντας στον Πιερ Κάρλο Πάντοαν υπογράμμισε ότι «η απάντησή του αυτή αποτελεί έμμεση επιβεβαίωση του ότι η στάση της ιταλικής κυβέρνησης ευθυγραμμίσθηκε με εκείνη της Γερμανίας». Κάτι που, σύμφωνα με τον Φασσίνα «είναι μεγάλο λάθος». Ζήτησε, επίσης, «να χρησιμοποιηθεί η περίπτωση της Ελλάδας, όχι για να πειθαρχήσουν με απαράδεκτο τρόπο την Ευρωζώνη, αλλά ως δυνατότητα για να μπορέσει να φτιαχτεί ένα εναλλακτικό μοντέλο».