Οι πρόσφατες καταστροφές στη Δύση -οι πυρκαγιές στις ΗΠΑ, στον Καναδά και τη Ρωσία, οι πλημμύρες στην Ευρώπη- απέδειξαν πως οι πλούσιες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου (και οι πιο ρυπογόνες) δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ή να ζήσουν με την κλιματική αλλαγή.
Είναι ξεκάθαρο πλέον πως οι πλουσιότερες χώρες πρέπει να κινηθούν ταχύτερα για να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να συνδράμουν οικονομικά για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι αυξανόμενες καταστροφές συμβαίνουν λίγους μήνες πριν από τις διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.
Η κλιματική αλλαγή που ενισχύθηκε από την υπερθέρμανση του πλανήτη έχει αφήσει βαρύ φόρο θανάτου και απώλειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Καλλιέργειες στο Μπαγκλαντές έχουν αφανιστεί, χωριά στην Ονδούρα ισοπεδώθηκαν, νησιά εξαφανίστηκαν από τον χάρτη. Ο τυφώνας Χάιγιαν κατέστρεψε τις Φιλιππίνες λίγο πριν από τις συνομιλίες για το κλίμα το 2013, οι οποίες ώθησαν τους εκπροσώπους αναπτυσσόμενων χωρών να πιέσουν για την αντιμετώπιση των απωλειών και των ζημιών που αντιμετωπίζουν με την πάροδο του χρόνου και προκλήθηκαν από το κλίμα. Τα αιτήματα, όμως, απορρίφθηκαν από τις πλουσιότερες χώρες, μεταξύ αυτών ΗΠΑ και Ευρώπη.
Ακόμη και μετά τη διαπραγμάτευση για τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 με στόχο την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, οι παγκόσμιες εκπομπές συνέχισαν να αυξάνονται, με την Κίνα να είναι η πρωταθλήτρια. Η κλιματική αλλαγή πλήττει με σφοδρότητα τις ανεπτυγμένες χώρες και όπως σημειώνουν οι ειδικοί, το μεγάλο ερώτημα είναι αν πρόκειται να λάβουν γενναίες αποφάσεις και να συνταχθούν στο πλευρό των αναπτυσσόμενων χωρών για την κοινή αντιμετώπιση της κατάστασης. Η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε φιλόδοξο οδικό χάρτη «πράσινων» πρωτοβουλιών, που όμως αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με ενστάσεις από επιχειρηματίες και κυβερνήσεις που πλήττονται τα συμφέροντά τους.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Μοχάμεντ Νασίντ, πρώην προέδρου των Μαλδίβων, ενός νησιωτικού έθνους που διατρέχει σοβαρό κίνδυνο από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας. «Αν και δεν επηρεάζονται όλοι εξίσου, τα τραγικά συμβάντα υπενθυμίζουν ότι κανείς δεν είναι ασφαλής είτε ζει στο μικρό νησιωτικό κράτος είτε σε χώρα της Δυτικής Ευρώπης».
Καμία αμφιβολία
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Οι ειδικοί επίσης δεν έχουν πλέον καμία αμφιβολία ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ατμόσφαιρα. «Εν έτει 2021 κανείς πλέον δεν αμφιβάλλει», αναφέρει στην Deutsche Welle ο δρ Καρλ Φρίντριχ Σλόισνερ, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Χούμπολτ του Βερολίνου.
Mε την υπερθέρμανση του πλανήτη μεταβάλλεται και η ατμόσφαιρα. Οπως αναφέρει ο δρ Σεμπάστιαν Σίπελ από το Ινστιτούτο Κλίματος και Ατμόσφαιρας (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης): «Για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου, η ατμόσφαιρα μπορεί να απορροφήσει περίπου 7% περισσότερη υγρασία. Αυτή η επιπλέον υγρασία που προκαλείται από την υπερθέρμανση οδηγεί μακροπρόθεσμα σε αύξηση της ποσότητας του νερού της βροχής, ειδικά όταν έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις».
Ενδιαφέρον έχει επίσης η συσχέτιση του ακραίου καύσωνα στη δυτική ακτή των ΗΠΑ και του Καναδά με την εμφάνιση πλημμυρών στη Γερμανία και τις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με ειδικούς. Οπως παρατηρεί ο Αντρέας Φινκ, κλιματολόγος του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας και Κλιματικής Ερευνας της Καρλσρούης, τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί αλλαγές στη σταθερή πορεία των αέριων μαζών από τον Βόρειο Πόλο προς την Ευρώπη. «Πολλοί ειδικοί εικάζουν ότι η ισχυρή υπερθέρμανση της Αρκτικής προκαλεί ρεύμα αέρα που κινείται γύρω από τον Βόρειο Πόλο. Ο δυτικός αυτός άνεμος πνέει σε ύψος εννέα χιλιομέτρων, εξασθενεί κι έπειτα η ζώνη αυτή δημιουργεί νέα κύματα. Αυτά τα κύματα στη συνέχεια ενδέχεται να προκαλέσουν ακραίο καύσωνα, όπως είδαμε στη Βόρεια Αμερική, ή πλημμύρες», σημειώνει ο Φινκ.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Ανοίγει τον Αύγουστο η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των 12 – 15 ετών – Έκκληση Κικίλια για τους 55 και άνω
- Κορονοϊός: Σαρώνει… η μετάλλαξη «Δ» στην Ελλάδα – Ανησυχία για τα νησιά
- Κορονοϊός: Ποια νησιά κοκκινίζουν και ποιο το σχέδιο δράσης
- ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται δωρεάν rapid test τη Δευτέρα (26/7)
- Θέλετε έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ; Δείτε τις 18 κατηγορίες επαγγελματιών που συμφέρουν οι e-πληρωμές
- Οι Τούρκοι εμμένουν στις προκλήσεις με …«τουρκική» μειονότητα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter