Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Μάλιστα πρόσθεσε ότι η χώρα του επιθυμεί για το 2022 να διοργανώσει το συγκεκριμένο Παγκόσμιο Forum, το οποίο το 2017 έλαβε χώρα στο Λονδίνο, το 2018 στην Κοπεγχάγη, το 2019 στο Τορόντο, φέτος στο Βίλνιους και του χρόνου στην Κωνσταντινούπολη.
Από ουκρανικής πλευράς, ο πρόεδρος Ζελένσκι επανέλαβε ότι η συμμαχία της χώρας του με την Τουρκία είναι πολυεπίπεδη και ότι το Κίεβο θα αγοράσει άμεσα άλλα 6-8 μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Μπαϊρακτάρ» από την Τουρκία, ενώ προχωρά κανονικά και το πρόγραμμα κατασκευής κορβετών «ADA CLASS» από την Αγκυρα για το ουκρανικό ναυτικό, όπου μεταξύ των αποστολών τους θα είναι και η προστασία των θαλάσσιων ζωνών στη Μαύρη Θάλασσα.
Στο μεταξύ, εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Λόιντ Οστιν και Χουλουσί Ακάρ, σχετικά με τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου ΗΠΑ – Τουρκίας με συνδρομή ειδικών «στοιχείων» του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο και τη διοίκηση του διεθνούς αερολιμένα της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ.
Τις κινήσεις της Αγκυρας με τους Αμερικανούς, το ΝΑΤΟ, σε Αφγανιστάν, Ουκρανία και Λιβύη παρακολουθούν η Μόσχα, η Τεχεράνη και το Νέο Δελχί, με την πρώτη να εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με τις εν εξελίξει επιλογές της Αγκυρας.
Σχετικά με τη Λιβύη, υψηλόβαθμη ομάδα επιχειρηματιών από την Τουρκία, με επικεφαλής τη γνωστή εταιρία Albayrak Holding επισκέφθηκε τη Μισράτα και συζήτησε σειρά προτάσεων για επενδύσεις στην παραλιακή πόλη, που είναι από τα προπύργια υποστήριξης των τουρκικών συμφερόντων στη βορειοαφρικανική χώρα. Επίσης η κυβέρνηση της Λιβύης σχεδιάζει -αν προσεχώς ομαλοποιηθεί η κατάσταση-να μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία τής κρατικής εταιρίας πετρελαίου, ως και εκείνα της αεροπορικής εταιρίας Air Libya στη Βεγγάζη της Ανατολικής Λιβύης, την οποία επισκέφθηκε χθες ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά.
Μπέζος - Σάντσεζ: Θα παντρευτούν τα Χριστούγεννα! - Που θα γίνει η υπερπολυτελή τελετή;
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, που είναι και υπουργός Αμυνας, δήλωσε χθες ότι σύντομα θα τοποθετήσει δύο υφυπουργούς Αμυνας από τη Δυτική και Ανατολική Λιβύη, με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των επαφών 5+5 για την προώθηση της επανένωσης τμημάτων του λιβυκού στρατού που έχουν χωριστεί εξαιτίας του πολύχρονου εμφυλίου πολέμου.
Σε άρθρο της η βρετανική εβδομαδιαία επιθεώρηση «Economist» υποστηρίζει ότι η απόκτηση των νέων τουρκικών υποβρυχίων TYPΕ 214 CLASS RΕIS (γερμανικών προδιαγραφών και συνδρομής στα τουρκικά ναυπηγεία Γκολτσούκ) γέρνει υπέρ της Αγκυρας τη ναυτική υπεροχή στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί «πονοκέφαλο»(!) για την Ελλάδα. Σε αυτό συγκλίνει και η άποψη του ναυτικού αναλυτή του Ινστιτούτου για την Πολιτική Ασφάλειας του Κιέλου στη Γερμανία, Γιόχαν Πίτερς.
Αναφέρεται ότι το πρώτο υποβρύχιο «Πίρι Ρέις» θα είναι έτοιμο μέσα στο 2022, ενώ τα άλλα πέντε θα παραδοθούν στο τουρκικό ναυτικό μέχρι το 2027.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter