Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Στη Σύνοδο συμμετέχουν αρκετές χώρες και διεθνείς οργανισμοί με συμφέροντα στη Λιβύη, ενώ και αυτή τη φορά -όπως και τον Ιανουάριο του 2020- κατά βάση το Βερολίνο, η Αγκυρα και το Λονδίνο τάχθηκαν αρνητικά απέναντι στη συμμετοχή της Αθήνας, υποστηρίζοντας με διαφόρους τρόπους ότι η Ελλάδα θέτει δικά της ζητήματα (π.χ. το τουρκολιβυκό μνημόνιο περί θαλασσίων ζωνών, ως και την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών μονάδων στην Τριπολιτάνα, και εκτρέπει (!) την ουσία των συζητήσεων).
Οπως και στην πρώτη Σύνοδο του Βερολίνου, οι συμμετέχουσες χώρες είναι η Αίγυπτος, η Κίνα, η Αλγερία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ενώ εκπροσωπούνται διεθνείς περιφερειακοί οργανισμοί, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Ε.Ε. και ο Οργανισμός Αφρικανικής Ενότητας.
Μισθοφόροι
Η προηγούμενη Σύνοδος έλαβε χώρα σε μια χρονική περίοδο που οι μισθοφορικές δυνάμεις του πολέμαρχου Χαφτάρ, μαζί με τις δικές του μονάδες από την Ανατολική Λιβύη, απειλούσαν με κατάληψη την Τρίπολη, και ήταν η παρέμβαση του τουρκικού στρατού και των drοnes της Αγκυρας που διέσωσαν τότε την πτώση της λιβυκής πρωτεύουσας και των δυτικών πόλεων της χώρας, η οποία βρίσκεται, μετά την ανατροπή του δικτάτορα Καντάφι, στο έλεος αιματηρού εμφυλίου, με εμπλοκή φιλοτουρκικών ισλαμικών μισθοφορικών δυνάμεων προερχομένων από τη Βόρεια Συρία, ως και χιλιάδων Αφρικανών μισθοφόρων από το Σουδάν, το Τσαντ και τον Νίγηρα που υποστήριζαν τον Χαφτάρ. Ολοι αυτοί οι μισθοφόροι, καθώς και οι περίπου 3.000 της ρωσικής εταιρίας Wagner, πληρώνονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (βάσει αποκλειστικών πληροφοριών του υπογράφοντος). Ο μεγαλύτερος αριθμός των μισθοφόρων είναι κυρίως συγκεντρωμένος στον παραλιακό χώρο του Κόλπου της Σύρτης, καθώς και στην αεροπορική βάση Αλ Τζούφρα, όπου σταθμεύουν ρωσικά αεροσκάφη «Μινγκ» και «Σουχόι».
Η παρούσα κατάσταση στη Λιβύη -παρά την ανάληψη καθηκόντων από τη μεταβατική κυβέρνηση της GMU τον περασμένο Μάρτιο- είναι στάσιμη και δεν προωθούνται οι συνταγματικές διαδικασίες προχωρώντας προς τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου (αν αυτές βέβαια διεξαχθούν, γιατί η κατάσταση είναι εύθραυστη και ομιχλώδης).
Οι τουρκικές δυνάμεις
Η Αγκυρα δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν προτίθεται να αποσύρει τις δυνάμεις της από τις βάσεις της Τρίπολης, της Μίτιγκα, της Μισράτα και της Αλ Ουντεΐντ και απλώς επισημαίνει ότι θα διευκολύνει μόνο τη μεταφορά των ισλαμιστών ανταρτών από τη Δυτική Λιβύη στη Βόρεια Συρία.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Επιπλέον, αναφέρει ότι συνεχίζει αδιάλειπτα την εκκαθάριση των ναρκοπεδίων, όπου ο Χαφτάρ είχε τοποθετήσει περιμετρικά της Τρίπολης το 2019 νάρκες κατά προσωπικού. Πάντως, Αμερικανοί-Βρετανοί και Γερμανοί προτίθενται να συνδράμουν στην Τουρκία στο μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα της άρσης και καταστροφής των ναρκοπεδίων. Στρατιωτική πηγή στο ΝΑΤΟ μού μετέφερε την πληροφορία ότι «η Αγκυρα έχει προτείνει σε εύλογο χρονικό διάστημα να αποσύρει από τη Λιβύη ορισμένες δυνάμεις της, υπό την προϋπόθεση να διατηρήσει σημαντικό έλεγχο στον φυσικό πλούτο της χώρας, ως και να συνεχίσει να ισχύει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο».
Εκθεση
Η παρουσία του έμπειρου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στη Σύνοδο του Βερολίνου εκτιμάται ότι αποτελεί μια πιο δυναμική παρουσία των ΗΠΑ στο Λιβυκό, ενώ μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα ειδική έκθεση 92 σελίδων της Αμερικανικής Διοίκησης Αφρικής στη Στουτγάρδη που δείχνει τουλάχιστον κάποιες κατευθυντήριες «οδηγίες», ενώ την ίδια χρονική περίοδο πραγματοποιείται στην περιοχή της ΒΔ Αφρικής η 20ήμερη πολυεθνική άσκηση της AFRICΟM «Αφρικανικό Λιοντάρι 2021» με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της Σενεγάλης, του Μαρόκου, της Τυνησίας, της Γκάνα, ενώ την παρακολουθούν τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί παρατηρητές που εδρεύουν στο γειτονικό Μάλι.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- New York Times – Υπόθεση Κασόγκι: Στις ΗΠΑ εκπαιδεύτηκαν τέσσερις από τους δολοφόνους του Σαουδάραβα δημοσιογράφου
- Γλυκά Νερά: Στον Κορυδαλλό ο δολοφόνος – Τι άλλαξε από την αρχική του κατάθεση
- Ακίνητα: Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα κολλάει τις μεταβιβάσεις
- Κορονοϊός: Το τέταρτο κύμα θα αφορά στους ανεμβολίαστους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter