Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα κολλάει τις μεταβιβάσεις

Βρείτε με ένα κλικ τη νέα αντικειμενική αξία του ακινήτου σας

Newsroom eleftherostypos.gr

Με τις μέρες να μετρούν αντίστροφα για την έναρξη της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, ολοένα και αυξάνονται οι… πιέσεις προς το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να δοθεί παράταση.

Οι ανακοινώσεις των νέων αντικειμενικών που θα ισχύσουν από το 2022 φαίνεται πως έχουν προκαλέσει ένα κύμα γονικών παροχών και μεταβιβάσεων. Ωστόσο, το δεδομένο ότι από 1ης Ιουλίου όσοι θέλουν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους θα πρέπει πρώτα να έχουν ολοκληρώσει την ΗΤΚ, κάνει τους ιδιοκτήτες και τον τεχνικό κόσμο να επιθυμούν παράταση και για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα, ούτως ώστε να κάνουν τις όποιες αλλαγές στα ακίνητά τους με τις ισχύουσες τιμές και χωρίς την υποβολή του σχετικού φακέλου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι υποχρεωτική για να γίνει κάποια πράξη επί εμπράγματου δικαιώματος (γονική παροχή, δωρεά, αγορά, πώληση).

Στο πλαίσιο αυτό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επιστολή την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά τα εξής:

– Να επιτραπεί η παράλληλη ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι την 31.12.2021, ώστε να μην παραλύσει η κτηματαγορά και καταστεί αδύνατον οι πολίτες να προβούν σε δικαιοπραξίες με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

– Να αφαιρεθεί η μελέτη στατικής επάρκειας από τις προϋποθέσεις για έκδοση ταυτότητας «Διηρημένης Ιδιοκτησίας», δηλαδή μεμονωμένων διαμερισμάτων κ.λπ.

– Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης αυθαίρετων κατηγορίας 5 μέσω αποκλειστικά της υποβολής ταυτότητας κτιρίου, μέσα στην προθεσμία ισχύος του νόμου, με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Προς το παρόν πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει θέσει επί τάπητος όλα τα αιτήματα, χωρίς ακόμα να έχει καταλήξει στο αν θα δοθεί κάποια μικρής διάρκειας πίστωση χρόνου.

Σκοπός της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτίσματος ή της διηρημένης ιδιοκτησίας και των αδειών τους, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των μεταβολών τους. Ωστόσο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί δήλωση ψευδών στοιχείων, εκτός των ποινικών κυρώσεων, προβλέπονται και βαριά πρόστιμα, το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Μάλιστα, τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται εάν υπάρξει υποτροπή των παραβάσεων και εάν αυτές αφορούν σε οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενες περιοχές.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Προτεινόμενα για εσάς

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις στο Ε9 – Βήμα-βήμα η διαδικασία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μίνι… ράλι στις τιμές των ακινήτων – Δείτε πόσο «τσίμπησαν» οι τιμές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 – Τα συνήθη λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βρείτε με ένα κλικ τη νέα αντικειμενική αξία του ακινήτου σας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ακίνητα: Παράταση για την ηλεκτρονική ταυτότητα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ακίνητα: «Φορολογική δικαιοσύνη» με παρεμβάσεις και στους συντελεστές παλαιότητας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τροπολογία «παγώνει» τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φορολογικός οδηγός: 10 μυστικά για λιγότερους φόρους στα ακίνητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κάντε κλικ και βρείτε τις τιμές ζώνης του ακίνητου σας μέσω δορυφορικών φωτογραφιών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom