Για «σωστή και συνεπή απόφαση που υπερασπίζεται τη δημοκρατική τάξη απέναντι στους εχθρούς της» έκανε επίσης λόγο η συντηρητική Xριστιανοκοινωνική Ενωση της Bαυαρίας (CSU), ενώ ο Πράσινος βουλευτής, Κονσταντίν φον Νοτς, τόνισε πως η Δημοκρατία δικαιούται να λαμβάνει μέτρα εναντίον των εχθρών της, ιδίως όταν θέλουν να την καταργήσουν.
Πάντως είναι η πρώτη φορά μετά τον πόλεμο που το γερμανικό κράτος θέτει υπό παρακολούθηση νόμιμο κοινοβουλευτικό κόμμα -και μάλιστα το κόμμα της… αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βγήκε τρίτο στις εκλογές του 2017 με 12,7%!
Μετά το 1945 τέθηκαν εκτός νόμου το Ναζιστικό και το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά το 2017 το Ανώτατο Δικαστήριο της Καρλσρούης απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης να διαλυθεί το νεοναζιστικό κόμμα NPD (διαθέτει έναν ευρωβουλευτή και μερικούς βουλευτές σε κρατίδια) με το επιχείρημα ότι λόγω της περιθωριακής επιρροής του δεν συνιστά απειλή για τη Δημοκρατία.
Η BfV (Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος) έχει ήδη θέσει υπό παρακολούθηση την εξτρεμιστική νεολαία του AfD με την επωνυμία Flugel (Πτέρυγα), αλλά ήταν πολύ φειδωλή στα σχετικά ρεπορτάζ του Spiegel, της ARD και άλλων γερμανικών ΜΜΕ.
Δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, αλλά επιβεβαίωσε την πληροφορία μέσω «έγκυρων διαρροών», παραπέμποντας στη δίκη που εκκρεμεί ακόμη σε δικαστήριο της Κολονίας.
Το αποτέλεσμά της όμως θεωρείται προδιαγεγραμμένο, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα το δικαστήριο απέρριψε αίτημα του AfD να μην τεθεί υπό καθεστώς παρακολούθησης από τις μυστικές υπηρεσίες.
Βάσει της νέας πραγματικότητας, η BfV θα μπορεί να παρακολουθεί νόμιμα χωρίς εισαγγελική άδεια τα τηλεφωνήματα των μεσαίων και κατώτερων στελεχών του AfD (όχι όμως των βουλευτών και ευρωβουλευτών) και να διεξάγει ελέγχους για τις πηγές χρηματοδότησής του (Ρωσία κ.ά.)
Το ηγετικό δίδυμο του AfD, Αλεξάντερ Γκάουλαντ και Τίνο Χρούπαλα, ξιφούλκησαν κατά του «συστήματος», καταγγέλλοντας ότι η γερμανική ΕΥΠ προσπαθεί να πλήξει προεκλογικά το AfD.
«Πρώτα μας θεωρούν υπόπτους και μετά μας θέτουν υπό παρακολούθηση. Ευτυχώς που υπάρχει το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλιώς θα μας έθεταν εκτός νόμου», τόνισε ο Γκάουλαντ, που θεωρείται από τις πιο ακραίες φωνές του ΑfD. Μεταξύ άλλων προσπάθησε να υποβαθμίσει τη χιτλερική περίοδο ως «μια άτυχη στιγμή στη χιλιετή γερμανική Ιστορία».
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Πάντως η «Εναλλακτική» έχει χάσει την παλιά ορμή της και στις δημοσκοπήσεις κινείται γύρω στο 9%, κινδυνεύοντας να μείνει πίσω από την Αριστερά (Die Linke) που απέκτησε πρόσφατα νέο, θηλυκό ηγετικό δίδυμο, ακόμη ίσως και τους Φιλελεύθερους.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι μόνο ό,τι κόπασαν η κρίση της ευρωζώνης και η μεταναστευτική πλημμυρίδα του 2015, που έθεσαν σε δοκιμασία την Ανγκελα Μέρκελ και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά και ότι σημαντική μερίδα του AfD ενστερνίζεται συνωμοσίες άρνησης της πανδημίας, που ξενίζουν την κοινή γνώμη.
Επίσης το κόμμα έχει διχαστεί ανάμεσα σε σκληροπυρηνικούς και μετριοπαθείς, που θέλουν να πάψουν να είναι παρίες του πολιτικού συστήματος. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει το ηγετικό στέλεχος Γεργκ Μόιτεν, που ζητά διαγραφή των φιλοναζιστικών στοιχείων και αποκήρυξη της βίας, προκειμένου το AfD να ανοιχτεί σε μετριοπαθείς ψηφοφόρους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
ΗΠΑ: Κατά συρροή δολοφόνος που είχε στραγγαλίσει 7 γυναίκες βρέθηκε στραγγαλισμένος στο κελί του
Λούβρο: Κλεμμένη πανοπλία του 16ου αιώνα επιστρέφει μετά από 40 χρόνια στο μουσείο
Χαμός στο Μπάκιγχαμ μετά τη συνέντευξη Χάρι και Μέγκαν: «Εταιρία» το παλάτι, «νέα Νταϊάνα» η νύφη
Σεισμός στη Νέα Ζηλανδία: Προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr