Η αδυναμία του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε να βρει αρκετές ψήφους στη Βουλή και στη Γερουσία μετά την ανταρσία του προκατόχου του και αρχηγού της «Ζωντανής Ιταλίας» Ματέο Ρέντσι (ο οποίος, με το να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της κεντροαριστερής κυβέρνησης Δημοκρατικού Κόμματος – Πέντε Αστέρων, λειτούργησε απροκάλυπτα σαν λαγός του Ντράγκι) οδήγησε μαθηματικά στην πολυπόθητη λύση που ονειρεύονταν και προωθούσαν οι Ιταλοί βιομήχανοι της Confindustria, το τραπεζικό κατεστημένο, του οποίου ο Ντράγκι αποτελεί σάρκα εκ της σαρκός, και η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.
Ο πρόεδρος Ματαρέλα δεν έθεσε συγκεκριμένη προθεσμία στον Ντράγκι για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ωστόσο, επισήμανε πως οι συνθήκες πιέζουν για τον άμεσο σχηματισμό της, διαφορετικά η Ιταλία κινδυνεύει να χάσει τα 200 δισ. ευρώ που της αναλογούν από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης του κορονοϊού.
Ετσι, τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, και το «Κίνημα Πέντε Αστέρων», που αντιδρά περισσότερο απ’ όλα στην πρωθυπουργοποίηση ενός μη εκλεγμένου εκπροσώπου του τραπεζικού κατεστημένου, αντιμετωπίζει βαθύ διχασμό.
Οι «Πεντάστεροι» παραμένουν η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική παράταξη, αλλά έχουν χάσει τη μισή τους δύναμη στις δημοσκοπήσεις και φοβούνται ότι θα απολέσουν οριστικά το ριζοσπαστικό κομμάτι της βάσης τους αν στηρίξουν την ακραιφνώς συστημική λύση Ντράγκι.
Η ηγετική ομάδα των Βίτο Κρίμι, Αλεσάντρο ντι Μπατίστα και Πάολα Ταβέρνα απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να στηρίξει το κόμμα τον Ντράγκι για λόγους «αξιοπρέπειας και συμπόρευσης με το λαϊκό αίσθημα».
Ομως, ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, παρέμεινε σιωπηλός, και άλλα, πιο συντηρητικά στελέχη είπαν πως «θα πρέπει να αντιπροτείνουμε μια εναλλακτική λύση και να σκεφτούμε και τη χώρα». Οσο για τον ιδρυτή, Μπέπε Γκρίλο, παραμένει πιστός στον Κόντε, φλερτάροντας με την ιδέα ενός ακόμη διαδικτυακού, εσωκομματικού δημοψηφίσματος.
Κατά τα άλλα, ο Μάριο Ντράγκι δέχθηκε με επιφυλάξεις την εντολή, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα διανύει δύσκολους καιρούς απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της πανδημίας, της ολοκλήρωσης των εμβολιασμών, της λύσης των καθημερινών προβλημάτων του λαού και της επανεκκίνησης της οικονομίας.
Ασκώντας έμμεσες πιέσεις στον πολιτικό κόσμο, ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ (που είχε δηλώσει το 2012 πως «θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τη σωτηρία του ευρώ» και επέβαλε ουσιαστικά τα capital controls στην Ελλάδα το 2015 διακόπτοντας τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μετά την εξαγγελία του τυχοδιωκτικού δημοψηφίσματος Τσίπρα) τόνισε πως η Ιταλία «δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να αξιοποιήσει τους τεράστιους ευρωπαϊκούς πόρους που βρίσκονται στη διάθεσή της».
Το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκανε πάρτι με άνοδο 2,5% και τα ιταλικά επιτόκια δανεισμού έπεσαν θεαματικά στο άκουσμα της μετάβασης του «σούπερ Μάριο» στο Παλάτσο Κίτζι.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ωστόσο, ο αρθρογράφος των «Financial Times» Bόλφγκανγκ Μινχάου ρίσκαρε να προβλέψει την αποτυχία του, εκτιμώντας ότι ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ δύσκολα θα τα καταφέρει στον πολιτικό στίβο.
Αλλοι σχολιαστές θυμήθηκαν την αμφιλεγόμενη στάση του στο μέγα τραπεζικό σκάνδαλο της Μonte dei Paschi di Siena όταν ήταν διοικητής της Ιταλικής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς επίσης και τον αρνητικό ρόλο του σε ιδιωτικοποιήσεις της δεκαετίας του ’90, που αποδεικνύονται σήμερα αποτυχημένες και αντιστρέφονται.
Σε πρώτη φάση ο Ντράγκι μπορεί να βασίζεται στην άνευ όρων στήριξη του Ρέντσι και στη θετική υποδοχή του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος, Νίκολα Τζινγκαρέτι, που δήλωσε πρόθυμος να μεταπείσει τα Πέντε Αστέρια και το μικρό αριστερό κόμμα «Ελεύθεροι και Ισοι».
Ο Σαλβίνι της Λέγκα δέχθηκε κατ’ αρχάς να βάλει πλάτη, με τον όρο να γίνουν πρόωρες εκλογές το 2022 και να μην τραβήξει η τεχνοκρατική διακυβέρνηση ως τη λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας το 2023.
Ο Μπερλουσκόνι ζήτησε πρώτα να διακριβωθούν οι προθέσεις του Ντράγκι στις διερευνητικές επαφές, ενώ η Μπάρμπαρα Μελόνι, των «Αδελφών της Ιταλίας», πρότεινε αποχή των τριών δεξιών κομμάτων (Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια και του δικού της) και υιοθέτηση κοινής γραμμής απέναντι στην τεχνοκρατική λύση.
Πάντως, ο ίδιος ο Ντράγκι ξεκίνησε αμέσως αμέσως τις διαβουλεύσεις στη Βουλή. Αφού συναντήθηκε επί μία ώρα με τον Τζουζέπε Κόντε, υπογράμμισε για ακόμη μία φορά τις έκτακτες συνθήκες που ζει η χώρα, εκφράζοντας εμπιστοσύνη του στα κόμματα.
Οι πάντες, άλλωστε, στη Ρώμη γνωρίζουν πως σε περίπτωση αποτυχίας του οι πρόωρες εκλογές είναι μονόδρομος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της πανδημίας και της οικονομίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Μεξικό: Σύλληψη 12 αστυνομικών που εμπλέκονται στην σφαγή 19 ανθρώπων
Κορωνοϊός – Γερμανία: 786 θάνατοι και πάνω από 14.200 κρούσματα σε 24 ώρες
Αραβική Άνοιξη: Στην Τυνησία γράφεται το νέο κεφάλαιο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr