Η Μόσχα θεωρεί αδιανόητο να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τις χώρες που της επέβαλαν τις κυρώσεις, στόχος των οποίων είναι η οικονομική και στρατιωτική της αποδυνάμωση. Το ενδεχόμενο, λοιπόν, η G8 να γίνει G7 είναι πολύ πιθανό, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κρεμλίνο, απομένει η τυπική έγκριση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν την επίσημη αποχώρηση από το γκρουπ των ισχυρότερων οικονομικά κρατών στον κόσμο.
Το γεγονός ότι σε μία κρίσιμη για τον κόσμο φάση, με μεγάλα ζητήματα παγκόσμιας κλίμακας, όπως είναι το συριακό, το προσφυγικό και η τρομοκρατία, αλλά και η ένταση στη Βαλτική μεταξύ ΝΑΤΟ και Κρεμλίνου, η Μόσχα επιλέγει να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από τη Δύση, μόνο ως θετικό δεν μπορεί να εκληφθεί, την ίδια στιγμή που η ηγεσία στις ΗΠΑ περνά στα χέρια του ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ και ακολουθούν κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία.
Η Ρωσία έχει «αποβληθεί» προσωρινά από το γκρουπ το 2014, το οποίο απαρτίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τον Καναδά. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ένα προσχέδιο μόνιμης αποχώρησης από τη G8 της Ρωσίας, αντιδρώντας πιο δυναμικά στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις διεθνείς δυνάμεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ: Δείχνουν το άλλο τους πρόσωπο και προκαλούν έκπληξη
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η Ρωσία επιλέγει την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών της με την Κίνα, η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στην G8, παρ’ ότι αποτελεί μία πανίσχυρη οικονομικά δύναμη. Η «κοινοπραξία» Κίνας-Ρωσίας εξελίσσεται πλέον σε επίπεδο τόσο εμπορικό-οικονομικό, όσο και σε στρατιωτικό, καθώς οι δύο χώρες έχουν υπογράψει σχετική συμφωνία και ήδη διεξάγουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια σε όλα τα επίπεδα.
Η πρόταση για την προσωρινή αποπομπή της Ρωσίας από την G8 έγινε μετά από τους συμβούλους του Μπαράκ Ομπάμα. Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος είχε παρουσιάσει τη συγκεκριμένη πρόταση με το επιχείρημα ότι η Ρωσία δεν πρέπει να βρίσκεται στο γκρουπ, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η προσοχή πλέον, του Βλαντιμίρ Πούτιν στρέφεται στην G20, το γκρουπ στο οποίο περιλαμβάνονται ευρύτερες οικονομικές δυνάμεις, όπως η Βραζιλία, το Μεξικό, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία. Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, λέγοντας πως η G20 έχει πλέον αντικαταστήσει τη G8 και ως εκ τούτου, δεν υφίσταται λόγος να υπάρχει.
ΠΗΓΗ: www.protothema.gr