Στην Κλειστή Αγορά της Πόλης, που ήταν το πιο πολυσύχναστο τουριστικό σημείο, σήμερα δεν υπάρχει τουρίστας ούτε για δείγμα.Τα καταστήματα άδεια, οι καταστηματάρχες πίνουν τσάι, παίζουν με τα κινητά τους και μετράνε ζημιές.
Εδώ ήδη 450 μαγαζιά από 3.500 έχουν κλείσει κι έρχονται χειρότερες μέρες. Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 35% μέσα σε 6 μήνες δεν έχει αλλάξει τίποτα. Κανένας τουρίστας δεν θέλει να επισκεφθεί την Τουρκία κυρίως με οργανωμένα γκρουπ. «Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα αντέξουμε.
Η τρομοκρατία μάς κατέστρεψε», δηλώνει ο Αχμέτ, που έχει να πουλήσει χαλιά εδώ και 10 μέρες.
«Δεν θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στις παλιές καλές μέρες, είχαμε ασφάλεια. Σήμερα ποιος θα έρθει εδώ με τέτοια κατάσταση», αναρωτιέται ο κοσμηματοπώλης Νεβζάτ.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού της Τουρκίας, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2016 η πτώση στις αφίξεις τουριστών έφτασε το 35%. Οι τουριστικοί πράκτορες μιλούν για μείωση που ξεπερνά το 45%, ενώ μετά τα χτυπήματα του Δεκεμβρίου η μείωση έφτασε στο 55%. Στα μεγάλα ξενοδοχεία η πληρότητα αγγίζει μόλις το 20%.
Aποκαλύψεις από την Μέρκελ: Ο πόλεμος της Ουκρανίας που θα ξεκινούσε νωρίτερα - Τι λέει για τον Τσίπρα
Nα σημειωθεί ότι για το μήνα Νοέμβριο η μείωση στις αφίξεις των Γερμανών τουριστών έφτασε το 45%, από τη Μεγάλη Βρετανία το 34,7% και από τη Γαλλία το 31%. Από τις ΗΠΑ η μείωση ξεπέρασε το 48%, από την Ιαπωνία το 60% και από τη Ρωσία το 35%.
Συνολικά τους πρώτους 11 μήνες του έτους η Τουρκία είχε 10,7 εκατομμύρια λιγότερες αφίξεις τουριστών σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ με τα χτυπήματα στο γήπεδο της Μπεσίκτας και στο κλαμπ Ρέινα η κατάσταση του τουρκικού τουρισμού το 2017 αναμένεται να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο.
Οι ενώσεις τουριστικών πρακτόρων μιλούν για μαζικές απολύσεις σε ξενοδοχεία και σε γραφεία τουρισμού, γεγονός που σίγουρα αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την τουρκική οικονομία, η οποία παρουσίασε ύφεση το γ’ τρίμηνο του έτους. Πρώτη φορά μετά το 2009 η Τουρκία ήδη μετρά 500.000 περισσότερους ανέργους σε σχέση με το 2015 και το ποσοστό της ανεργίας έφτασε στο 11,3%, το υψηλότερο από το 2009.
Η τουρκική κυβέρνηση είχε εναποθέσει τις ελπίδες στους Ρώσους τουρίστες, όμως η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Αγκυρα εξαφάνισε κι αυτή την προοπτική.
Οι μόνες χώρες που έστειλαν περισσότερους τουρίστες στην Τουρκία είναι η Ουκρανία με αύξηση 49,5%, η Σαουδική Αραβία με 17,8% και η Γεωργία με 16%.
Μ. ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου