Απέδωσε μάλιστα τα εύσημα στους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί και τους «απένειμε» χαριτολογώντας βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου και κράτησε εκείνο του δεύτερου ρόλου για τον εαυτό του. Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέπεμπε αισιοδοξία στη διάρκεια των δηλώσεών του, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι στόχος είναι να βρεθεί βιώσιμη λύση που θα ικανοποιεί και την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Ανάμεσα στα άλλα κ.Γκουτιέρες είπε:
«Να επισημάνω το θάρρος των δύο ηγετών. Ιστορικά και για πρώτη φορά πρέπει να πω ότι είδαμε στο ίδιο τραπέζι, όχι μόνο τους πρωταγωνιστές, αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις.
Είχαμε επικοιδομητικό διάλογο. Μια ανταλλαγή απόψεων, ώστε να ταυτοποιήσουμε όχι μόνο την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και να ταυτοποιήσουμε τα σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα σαφές συμπέρασμα, που θέλουμε να φτάσουμε, να υπάρχουν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις που θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες των δύο πλευρών. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα σήμερα. Δεν μπορούμε να περιμένουν θαύματα άμεσων λύσεων. Δεν θέλουμε λύση που να μπαλώνει τα πράγματα, αλλά μια βιώσιμη λύση.
Εμείς δεν έχουμε καμία ατζέντα, αλλά επιδιώκουμε τη συμφιλίωση των δύο μερών. Θέλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία ώστε το συμβούλιο Ασφαλείας να σημάνει συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτού του συνεδρίου. Δεν είμαστε εδώ για μπαλώματα, αλλά για μια λύση, βιώσιμη για την Κύπρο. Μια λύση που θα είναι σύμβολο ελπίδας για έναν κόσμο που είναι γεμάτος θολά σημεία».
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο ΓΓ του ΟΗΕ σημείωσε ότι αναζητούνται απαντήσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Ετέθησαν, είπε, πολλές προτάσεις επί τάπητος. Πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία, πρέπει να εργαστούμε να ορίσουμε αυτά τα εργαλεία, που πρέπει να ικανοποιούν τις δικλείδες ασφαλείας των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Ας μη λησμονούμε το εξής: Δεν θα πρόκειται για συμφωνία ηγετών, αλλά για συμφωνία που θα ορισθεί από τους λαούς, μέσω δημοψηφίσματος. Είτε θα έχουμε μια συμπαγή λύση που θα γίνει αποδεκτή και από τους λαούς, ή δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε επιτυχία. Θα εργαστούμε σκληρά και εντός του απαραίτητου χρονικού πλαισίου, ώστε και οι δύο κοινότητες να αποδεκτούν τη λύση.
-Είμαστε σε αφετηρία. Τα μέρη συζήτησαν για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Είμαστε στην αφετηρία. Αντιμετωπίζουμε τόσες δύσκολες καταστάσεις που χρειαζόμαστε έναν φάρο ελπίδας. Η Κύπρος μπορεί να γίνει αυτός ο φάρος ελπίδας για τον κόσμο.
Από την άλλη σε ανάρτησή του στο twitter o Βρετανός υπουργός εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον σχολίασε πως βρίσκεται στη Γενεύη για να παρέχει τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στις συνομιλίες για το Κυπριακό, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία και δημιουργικότητα για να βρουν λύση.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ηγείται σήμερα της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Γενεύη για τη Διάσκεψη για την Κύπρο, τόνισε ότι, όταν πρόκειται για την ειρήνη, οι πάντες πρέπει να αναλάβουν το σχετικό ρίσκο και κάλεσε όλους να αδράξουν την ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου, η οποία χωρίζεται από την τουρκική εισβολή του 1974.
Ο Μπάιντεν μετέτρεψε σε ισόβια την ποινή 37 ανθρώπων από τους 40 που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο
Μαζί του είναι και Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Προσωπικός του Απεσταλμένος στην ομάδα των Ηνωμένων Εθνών Πίτερ Βαν Νούφελ, που βρίσκεται στη Γενεύη από την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών τη Δευτέρα.
Καθ’ οδόν προς τη Γενεύη, ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε: «Από τότε που έγινα πρόεδρος της Κομισιόν, έχω ένα προσωπικό ενδιαφέρον για την ενοποίηση της Κύπρου. Πρέπει τώρα να αδράξουμε την ευκαιρία για ενοποίηση της Κύπρου και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στη Γενεύη σήμερα. Όταν πρόκειται για την ειρήνη, πρέπει να πάρεις το αεροπλάνο. Είναι επικίνδυνο, αλλά όταν πρόκειται για την ειρήνη όλοι θα πρέπει να αναλάβουν το ρίσκο. Εκείνοι που δεν λαμβάνουν κανένα κίνδυνοι παίρνουν το μεγαλύτερο ρίσκο».
Χριστοδουλίδης: Είναι απαρχή ενός διαλόγου – Να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία
Ως ιστορική μέρα για το Κυπριακό χαρακτήρισε τη διάσκεψη για την Κύπρο, με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, είπε ότι «σήμερα είναι η απαρχή ενός διαλόγου, σίγουρα όχι εύκολου», «για τον οποίο ευελπιστούμε να φθάσουμε σε μία λύση που να αντικατοπτρίζει τα σημερινά δεδομένα για ένα κράτος-μέρος της ΕΕ». Και πρόσθεσε: «Από δικής μας πλευράς συμμετέχουμε με απόλυτη σοβαρότητα σε αυτή τη διαδικασία και ευελπιστούμε να οδηγηθούμε σε θετικά αποτελέσματα. Δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος, δεν θα είναι εύκολη η διαδικασία, δεν ήταν κάτι που δεν γνωρίζαμε, αλλά είμαστε εδώ για να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία»
Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε ότι «δεν προέκυψε κάτι καινούργιο από όσα είναι γνωστά για τις θέσεις των εμπλεκόμενων μερών, από όσα κατά καιρούς έχουμε ακούσει σε δημόσιες παρεμβάσεις», προσθέτοντας ότι σε αυτό το στάδιο δεν αναμενόταν κάτι διαφορετικό.
«Θα συνεχίσουμε στις 6.30 (7.30 ώρα Ελλάδος) σήμερα το απόγευμα. Υπάρχει μία νέα συνάντηση όλων των συμμετεχότων και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα δούμε. Υπάρχει προγραμματισμένη και συνάντηση για αύριο μέχρι το μεσημέρι και αναλόγως θα δούμε πως προχωρούμε» είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε ότι «απ’ όλες τις εισηγήσεις που ακούστηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η μόνη συγκροτημένη, περιληπτική πρόταση που ακούστηκε ήταν η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας», η οποία, όπως είπε, από κάποιους των ενδιαφερομένων ακούστηκε με ιδιαίτερη προσοχή και έλαβε ενθαρρυντικά σχόλια.
«Είναι αρχή μιας συζήτησης, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και είναι σημαντικό αυτό που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του και των εναρκτήριων και στο γεύμα: ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει στο τέλος της ημέρας να εγκριθεί από τον κυπριακό λαό. ‘Αρα η όποια συμφωνία δεν πρέπει να ξεφεύγει από ένα πλαίσιο που να μπορεί να γίνει αποδεκτή» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο το πρωί υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και πρόσθεσε: «Και αναλόγως θα δούμε αν φθάσουμε σε μία πιο προχωρημένη στάση ποια θα είναι η απόφαση για το πώς θα προχωρήσει ο διάλογος».
Τέλος, ο κ. Χριτοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υψηλού επιπέδου ευρωπαική εκπροσώπηση στη Διάσκεψη, καθώς και για τις τοποθετήσεις του κ. Γιούνκερ και της κας Μογκερίνι στο θέμα των εγγυήσεων, καθώς ακριβώς περιγράφουν τις ευθύνες της ΕΕ έναντι των κρατών-μελών της στα θέματα που άπτονται της ασφάλειας. Ερωτηθείς διέψευσε, επίσης, ότι υπάρχει κάποια πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα από την ΕΕ ή κάποιο κ/μ της, όπως η Γερμανία, προσθέτοντας ότι οι κ.κ. Γιούνκερ και Μογκερίνι θα συνεχίσουν, όπως είπαν, να έχουν ένα ενεργό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.