Ο 62χρονος διάδοχός του Πάολο Τζεντιλόνι υποβλήθηκε αιφνιδιαστικά σε αγγειοπλαστική εγχείρηση για βουλωμένο αγγείο στην καρδιά σε νοσοκομείο της Ρώμης και αναγκάστηκε να ματαιώσει το σημερινό του ταξίδι στο Λονδίνο.
Οι γιατροί καθησυχάζουν ότι είναι καλά στην υγεία του και θα επιστρέψει σύντομα στα καθήκοντά του. Αμέσως όμως θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια νέα πολιτική βόμβα, που απειλεί να αποσταθεροποιήσει περισσότερο την ευάλωτη -λόγω κόκκινων τραπεζικών δανείων και Monte dei Paschi- ιταλική οικονομία.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε μεν το αίτημα του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου CGIL να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ακύρωση της κορωνίδας της διακυβέρνησης Ρέντσι -δηλαδή του περίφημου άρθρου 18 του εργασιακού νόμου Jobs Act, που νομιμοποιεί ουσιαστικά τις παράνομες απολύσεις-, αλλά έδωσε πράσινο φως σε δύο άλλα δημοψηφίσματα, που ανατρέπουν ισάριθμες διατάξεις της εργασιακής μεταρρύθμισης, για τις οποίες ο Ρέντσι πήρε τα εύσημα της Μέρκελ και της Κομισιόν. Το ένα δημοψήφισμα αφορά την κατάργηση της πληρωμής με κουπόνια (voucher) εκατομμυρίων πια εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ιταλία και το άλλο την επαναφορά της επέκτασης των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλους τους υπαλλήλους των επιχειρήσεων, ακόμη και των μικρών.
Τα δύο δημοψηφίσματα θα πρέπει να διεξαχθούν από τις 15 Απριλίου ως τις 15 Ιουνίου, εκτός κι αν στο μεταξύ γίνουν πρόωρες εκλογές, οπότε μετατίθενται για του χρόνου!
«Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν επηρεάζει τη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης», ισχυρίστηκε η υπουργός Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2018. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις, ιδίως αν στις 24 Ιανουαρίου το Συνταγματικό Δικαστήριο απορρίψει το κυβερνητικό αίτημα για αλλαγή του αμφιλεγόμενου «διφασικού» εκλογικού νόμου.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η πυρηνική απειλή και το παρασκήνιο για σχέδιο ειρήνευσης
Τα ιταλικά συνδικάτα δήλωσαν ικανοποίηση για το γεγονός ότι έγιναν δεκτά τα δύο από τα τρία δημοψηφίσματα (είχαν συγκεντρώσει 3,3 εκατομμύρια υπογραφές πολιτών), ενώ η γενική γραμματέας της CGIL προανήγγειλε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε ό,τι αφορά το άρθρο 18 για τις απολύσεις.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, κατήγγειλε ως «πολιτικό δώρο στους ισχυρούς και την κυβέρνηση» την προστασία του άρθρου 18, ενώ ο υπαρχηγός του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, πανηγύρισε για το γεγονός ότι «την άνοιξη θα ψηφίσουμε να καταργηθεί η σκλαβιά των voucher, που θα δώσει τη χαριστική βολή στο Δημοκρατικό Κόμμα – ένα κόμμα που σφαγίασε όσο κανείς τους εργαζόμενους κι εντούτοις επιμένει να αποκαλείται αριστερό!».
Τα δύο εργασιακά δημοψηφίσματα αναμένεται να διχάσουν και πάλι το Δημοκρατικό Κόμμα, όπως έγινε με το συνταγματικό δημοψήφισμα: «Δεν μπορούμε να επανεκκινήσουμε τις επενδύσεις και την κατανάλωση στην Ιταλία εξευτελίζοντας τους εργαζομένους και επεκτείνοντας την επισφαλή εργασία», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην γραμματέας του PD, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, που είχε υποστηρίξει το «Οχι» τον Δεκέμβριο.
Αγνωστο παραμένει αν ο Σόιμπλε θα επιχειρήσει κι αυτή τη φορά να παρέμβει στα εσωτερικά της Ιταλίας -όπως έκανε τον Δεκέμβριο υποστηρίζοντας τον Ρέντσι- με… καταστροφικά αποτελέσματα για τον ίδιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου