Τα δύσκολα όμως αρχίζουν τώρα. Η οικονομία της «Xρυσής Πολιτείας» έχει γονατίσει από την πανδημία του κορονοϊού και οι επιχειρήσεις της βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη, χωρίς να διαφαίνεται φως στο βάθος του τούνελ. Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκε τόσο δραματική αύξηση κρουσμάτων, ώστε ο κυβερνήτης, Γκάβιν Νιούσομ, να λάβει νέα περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Ηταν η χαριστική βολή για χιλιάδες υπαίθριες εγκαταστάσεις εστίασης με τέντες που στήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Ιδιοκτήτες όπως η Λόρι Τόμας, που σερβίρει μεσογειακή κουζίνα στο μαγαζί της Terzo και αναγκάστηκε να απολύσει 52 υπαλλήλους, ετοιμάζονται για δύσκολες εβδομάδες ή και μήνες.
Πολλοί λένε ότι δεν θα επιβιώσουν με το take away και το delivery βάζοντας αναγκαστικά λουκέτο και συμβάλλοντας στο να πυκνώσουν οι στρατιές ανέργων στην Πολιτεία.
«Είναι τρομακτικό», δήλωσε την «Guardian» η Λόρι Τόμας, πρόεδρος της Ενωσης Εστιατορίων Γκόλντεν Γκέιτ. Στοιχεία του εμπορικού επιμελητηρίου του Σαν Φρανσίσκο δείχνουν ότι το 85% των μπαρ και εστιατορίων σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης έχουν ήδη κλείσει και εκατοντάδες ακόμη θα ακολουθήσουν τη μοίρα τους, αφήνοντας χιλιάδες ανέργους.
Για τις τοπικές αρχές ο εγκλεισμός των Καλιφορνέζων στα σπίτια τους ήταν μονόδρομος, καθώς τα νοσοκομεία της Πολιτείας έχουν ξεχειλίσει και οι αριθμοί τρομάζουν: 1,5 εκατομμύριο κρούσματα και 20.500 νεκροί (κάτι λιγότερο από το ένα δέκατο των ΗΠΑ).
Στο πρώτο δίμηνο του λοκντάουν του Μαρτίου η ανεργία στην Καλιφόρνια εκτοξεύθηκε από 5,5% σε 16,4% και χάθηκαν 2,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Χωρίς το ομοσπονδιακό πακέτο στήριξης των 2,2 τρισ. δολαρίων και το επίδομα 600 δολαρίων την εβδομάδα, εκατομμύρια Καλιφορνέζοι θα έμεναν στο δρόμο. Ομως το μορατόριουμ εξώσεων λήγει στο τέλος του χρόνου..
Οικονομικοί παράγοντες, όπως ο διευθυντής του οικονομικού ινστιτούτου του Στάνφορντ, Μαρκ Ντάγκαν, διαπιστώνουν οξύ κοινωνικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με αναλύσεις και έρευνες αμερικανικών ινστιτούτων και κλαδικών οργανώσεων, η Καλιφόρνια είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα Πολιτεία μετά τη Χαβάη σε κλείσιμο εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων, με θύματα κυρίως Αφροαμερικανούς, ισπανόφωνους και ασιατικής καταγωγής μικρομεσαίους ιδιοκτήτες. Επίσης η Εθνική Ενωση Αμερικανών Εστιατόρων πρόβλεψε ότι το 43% των επιχειρήσεων του κλάδου στην Καλιφόρνια δεν θα επιβιώσει από την κρίση.
Βέλγιο: 14χρονος σχεδίαζε επίθεση σε τζαμί την ημέρα προσευχής των μουσουλμάνων
Ντόπιοι επιχειρηματίες και υπάλληλοι διηγούνται ήδη ιστορίες τρόμου για μαγαζάτορες που έβαλαν υποθήκη τα σπίτια τους στο πρώτο λοκντάουν και για τους χιλιάδες νεο-ανέργους που κοιμούνται σε αυτοκίνητα.
Ο αναλυτής του Μπέρκλεϊ, Αλαν Αουερμπαχ, προβλέπει οι οικονομικά ισχυροί θα επιβιώσουν σχετικά εύκολα, αλλά η θάλασσα των μικρομεσαίων θα δεινοπαθεί για καιρό. «Αυτό που μας λείπει», τόνισε, «είναι μια συνεκτική εθνική στρατηγική για την οικονομική αντιμετώπιση της πανδημίας. Γι’ αυτό το 2021 θα είναι μια πολύ σκληρή χρονιά για την Καλιφόρνια».
Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Επτά ανήλικοι κατηγορούνται για τον βιασμό 14χρονης συμμαθήτριάς τους