Ηταν μία από τις αιματηρότερες συγκρούσεις στο Κέρας της Αφρικής και είχε λάβει τέλος χάρις στις πρωτοβουλίες του.
Στη φλογερή ομιλία που ακολούθησε, ο Αχμέτ τόνισε ότι θέλει να μετατρέψει αυτήν τη γωνιά της Αφρικής σε «θησαυρό ειρήνης και προόδου». Τους επόμενους μήνες η μανία για τον Αμπίγ χτύπησε… κόκκινο στην Αφρική και τη Δύση, καθώς η ανθρωπότητα ένιωθε να έχει ανακαλύψει ένα νέο παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και δημοκρατίας. Δυστυχώς, όπως όλα τα όνειρα, έτσι και αυτό είχε ημερομηνία λήξης…
Στροφή 180 μοιρών
Σήμερα ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας έχει μεταβληθεί σε καρικατούρα του περσινού του εαυτού, καθώς, όπως τονίζουν οι επικριτές του, «πούλησε το μετάλλιο της ειρήνης για να αγοράσει όπλα», τα οποία έστρεψε κατά μίας μερίδας του λαού του.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα στις 4 Νοεμβρίου ο Αμπίγ Αχμέτ ξαναφόρεσε την παλιά του στολή του στρατιωτικού, εξαγγέλλοντας μαζική εκκαθαριστική επιχείρηση στη βόρεια επαρχία Τιγκράι, κατά της ντόπιας, αυτονομιστικής κυβέρνησης και των ανταρτών που την υποστηρίζουν – μαζί με σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.
Δεν μπορούσε να βρει ιδανικότερη συγκυρία, την ώρα που όλος ο πλανήτης είχε στραμμένο το βλέμμα στις αμερικανικές εκλογές. Στους ξένους ανταποκριτές απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο Τιγκράι, οι επικοινωνίες και το Ιντερνετ κόπηκαν στην περιοχή και χρειάστηκε να περάσουν αρκετές μέρες για να πληροφορηθεί η διεθνής κοινότητα ότι 40.000 άμαχοι προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα με το Σουδάν τις πρώτες εβδομάδες των συγκρούσεων. Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, ύστερα από ενάμιση μήνα μαχών, περίπου 1 εκατομμύριο κάτοικοι του Τιγκράι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους. Το International Crisis Group κάνει λόγο για «χιλιάδες νεκρούς», ενώ στον ΟΗΕ μιλάνε ήδη για εγκλήματα πολέμου – με ηθικό αυτουργό τον… προτελευταίο κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης. Τέτοια ειρωνεία δεν έχει ξαναγίνει!
Η επαρχία Τιγκράι, με 6,5 εκατομμύρια κατοίκους (επί συνόλου 110 εκατομμυρίων), βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της χώρας και αποτελεί μία από τις δέκα ημιαυτόνομες περιοχές των εθνοτήτων που απαρτίζουν την Αιθιοπική Ομοσπονδία.
Ρήξη
Η τοπική κυβέρνηση ήρθε σε ρήξη με την Αντίς Αμπέμπα τον Σεπτέμβριο, όταν, παρά τις απαγορεύσεις λόγω της Covid-19, οργάνωσε τοπικές εκλογές, με εμφανή στόχο την απόσχισή της. Το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι δεν είδε με καλό μάτι τις προσπάθειες του Αμπίγ Αχμέτ να ενοποιήσει εθνικά τη χώρα καταστέλλοντας τις εθνικές ιδιαιτερότητες των περιφερειών μετά την άνοδό του στην εξουσία το 2018. Ηταν η χρονιά που οι «Τιγκραΐτες» εγκατέλειψαν τον κυβερνητικό συνασπισμό, καταγγέλλοντας ότι η κυρίαρχη φυλή των Ορόμο – στην οποία ανήκει ο πρωθυπουργός- τους περιθωριοποιεί από τα δημόσια αξιώματα.
Μεγάλο κομβόι με φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα στη Γάζα λεηλατήθηκε
Η ανθρωπιστική τραγωδία της Αιθιοπίας, με την περιφερειακή αστάθεια που προκαλεί, κινητοποίησε ήδη τον ΟΗΕ, την Αφρικανική Ενωση, την Ε.Ε. και τον επόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, που κάλεσαν επειγόντως τους αντιμαχόμενους σε κατάπαυση πυρός. Ωστόσο, ο νομπελίστας Ειρήνης προτρέπει τη διεθνή κοινότητα «να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές του υποθέσεις», αφού θέλει να εκκαθαρίσει με κάθε κόστος σε αίμα και πολιτικό κεφάλαιο αυτόν τον θύλακα της ανταρσίας.
Η επιτροπή που τον βράβευσε μοιάζει να το έχει μετανιώσει, αλλά οι γνωρίζοντες τις ιδιαιτερότητες της Αφρικής σπεύδουν να τον υπερασπιστούν, κάνοντας τον δικηγόρο του Διαβόλου. «Ο Αμπίγ Αχμέτ αναγκάστηκε να στείλει τον στρατό στο Τιγκράι. Μπορεί να τον στιγματίζουν ως “νομπελίστα Ειρήνης που δεν τιμά το βραβείο του”, αλλά και οι αντάρτες του Τιγκράι δεν είναι άγιοι. Εχουν διαπράξει σφαγές αμάχων και εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο όπλων. Επίσης, διαφωνούν με τη φιλελεύθερη και δημοκρατική ατζέντα του προέδρου», σημείωσαν αναλυτές από την Αιθιοπία και τη Νότιο Αφρική.
Η τραγωδία, πάντως, δεν δείχνει να παίρνει σύντομο τέλος, μολονότι ο κυβερνητικός στρατός κατέλαβε την πρωτεύουσα του Τιγκράι, Μεκέλε, αναγκάζοντας τους αντάρτες να καταφύγουν στα βουνά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Ιερόθεος στον Ε.Τ.: Θα κάνω το εμβόλιο για τον κορωνοϊό
Αναλυτικός οδηγός από τον Ε.Τ.: Τι αλλάζει στα εκτός σχεδίου οικόπεδα