«Σε ολόκληρη τη χώρα πεθαίνουν παιδιά», τόνισε ο Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στην Υεμένη.
Έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια πολέμου μεταξύ του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού και των σιιτών ανταρτών Χούτι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Υεμένης «ζουν σε διατροφική ανασφάλεια» και 7 εκατομμύρια εξ αυτών, σε σύνολο 28 εκατομμυρίων, είναι αντιμέτωποι με τον λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ένα ακόμη πλήγμα για τη χώρα ήταν το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι έμποροι της Υεμένης έχουν σταματήσει τις εισαγωγές νέων προϊόντων σταριού εξαιτίας της κρίσης στην κεντρική τράπεζα της χώρας.
Ήδη οκτώ στα δέκα παιδιά πλήττονται από τον υποσιτισμό και κάθε 10 λεπτά ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας ασθενειών που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί, αναφέρουν τα στοιχεία του ΟΗΕ.
Βασιλιάς Κάρολος: Ο Πολ Μεσκάλ «αδειάζει» τον Μονάρχη - «Δεν είναι στη λίστα των προτεραιοτήτων μου»
Οι περισσότερες οικογένειες βασίζονται σε έναν μισθό, ενώ αύξηση σημειώνουν και οι γάμοι ανήλικων κοριτσιών, με τον μέσο όρο ηλικίας γάμου να έχει πέσει στα 15 έτη, ενώ συχνά είναι ακόμη πιο χαμηλή.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 18,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη κάποιου είδους ανθρωπιστική βοήθεια, όμως αντιμετωπίζει δυσκολίες στην παράδοση προϊόντων, εν μέρει εξαιτίας του πολέμου και εν μέρει εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης.
Η αναστολή των εισαγωγών σταριού θα οξύνει το πρόβλημα. «Ήδη γνωρίζουμε ότι του χρόνου θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα», είπε ο ΜακΓκόλντρικ, που χαρακτήρισε «κατεστραμμένη» την οικονομία της Υεμένης.
Σχεδόν οι μισές από τις 22 επαρχίες της Υεμένης εκτιμάται ότι βρίσκονται σε κατάσταση διατροφικής έκτακτης ανάγκης, και συγκεκριμένα στην τέταρτη βαθμίδα στον κατάλογο, όπου στην πέμπτη βαθμίδα κατατάσσονται οι χώρες που αντιμετωπίζουν λιμό.
«Γνωρίζω ότι υπάρχει κάποιες ανησυχητικές εξελίξεις και η επιδείνωση που έχουμε δει στην οικονομία και στις υγειονομικές υπηρεσίες, αλλά και στη δυνατότητα παροχής τροφίμων μας υποδεικνύουν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει κι άλλο», πρόσθεσε ο ΜακΓκόλντρικ.
Ο ΟΗΕ διεξάγει νέες εκτιμήσεις για την διατροφική ασφάλεια στην Υεμένη, ενόψει μιας νέας έκκλησης για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα που θα απευθύνει το 2017, όταν θα ζητήσει από τους δωρητές να παρέχουν βοήθεια για τη διάσωση 8 εκατομμυρίων ανθρώπων. Όμως ίσως να μην κηρυχθεί ακόμη η χώρα επισήμως σε κατάσταση λιμού.
«Από τεχνικής άποψης τα πράγματα αυτά αποτιμούνται εύκολα, όμως στην πραγματικότητα το να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη αυτή είναι κάτι που θα κάνουν πολύ λίγοι άνθρωποι γιατί είναι συναισθηματικά φορτισμένη», εκτίμησε ο ΜακΓκόλντρικ.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ