Για ανειλικρινή στάση εγκάλεσε σήμερα την Ε.Ε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι κατηγόρησε την ΕΕ λέγοντας πως από τη μία καλεί σε διάλογο την Άγκυρα και από την άλλη προχωρά σε «άλλα σχέδια», ενώ στο στόχαστρό του βρέθηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος ο οποίος εξαπέλυσε χθες σφοδρή επίθεση κατά της Τουρκίας:
«Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά την γλώσσα της διπλωματίας και της ειρήνης. Όμως, όταν το θέμα έρθει στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας, δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και αυτό το ξέρουν καλύτερα από όλους, η Γαλλία και η Ελλάδα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν.
Σχολιάζοντας επίσης την πρόσφατη απόφαση της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και ενδεχόμενη ανάλογη κίνηση και στο Αιγαίο ο Οκτάι δήλωσε: «Περιμένετε να το αποδεχθούμε αυτό; Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;»
Στο μεταξύ, με νέα NAVTEX η Άγκυρα ειδοποιεί ότι στρατιωτικά γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 29 Αυγούστου έως τις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ με αναρτήσεις τους Τούρκοι αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν ότι η τουρκική ηγεσία επιμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της.
H NAVTEX αφορά άσκηση με πραγματικά πυρά, στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.
Η Λευκωσία απάντησε με έκδοση αντι-Navtex καταγγέλλοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή και τονίζοντας ότι η μόνη αρμόδια για οδηγίες εκεί είναι η Λάρνακα.
Δείτε τη νέα NAVTEX
«Είναι υποκριτικό εκ μέρους της ΕΕ να καλεί σε διάλογο και την ίδια στιγμή να κάνει άλλα σχέδια σχετικά με τις δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει σε ανάρτησή του ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά τα ζητήματα της ειρήνης και της διπλωματικής γλώσσας, αλλά δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι αναγκαίο εάν πρόκειται να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Γαλλία και η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων που το γνωρίζουν αυτό καλύτερα από όλους», συνεχίζει ο Φουάτ Οκτάι.
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, σημειώνει: «Η Τουρκία είναι απόλυτα αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της στη ξηρά, αέρα και θάλασσα. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρός μας, «Δεν επιβουλευόμαστε τα δικαιώματα και τα δίκαια κανενός, αλλά δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να αρπάξει τα δικαιώματά μας».
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
To Ευρωτελεσίγραφο στην Αγκυρα, οι κυρώσεις και το δεύτερο τηλεφώνημα του Τραμπ στον Μητσοτάκη
Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Κατά τη διάρκεια του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., για πρώτη φορά παρουσιάστηκε κατάλογος με πιθανές κυρώσεις που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά της Τουρκίας ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου, αν ο Ερντογάν συνεχίσει στην τακτική των προκλήσεων.
Η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της -μέσω του ΥΠΕΞ Νϊκου Δένδια- για την πλήρη υποστήριξη που έλαβε στη χθεσινή συνεδρίαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον απόηχο της παρέμβασης Μέρκελ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, διαμήνυσε: «Είμαστε σαφείς ως προς την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο». Και πρόσθεσε ότι μόνο με διάλογο θα αποφευχθεί η κρίση, καλώντας την Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις στις οποίες επιδίδεται.
Αμέσως μετά το συμβούλιο, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της. «Ο ύπατος εκπρόσωπος παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο συμβούλιο Αρχηγών (Κυβερνήσεων) στο τέλος Σεπτεμβρίου, αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση απ’ την τουρκική πλευρά και διάλογος.
Αρα λοιπόν, νομίζω ότι η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει από αυτό το συμβούλιο. Μία κατανόηση κυρώσεων εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου», ήταν το μήνυμα του κ. Δένδια.
Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η «Τουρκία θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις, θα σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και από εκεί και πέρα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία υπαρκτή διαφορά, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες»: «Με ποιο πλαίσιο αναφοράς όμως; Πάντα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας». Σε ερώτηση ποια είναι η «κόκκινη» γραμμή, ο κ. Δένδιας απάντησε: «Το Σύνταγμα της χώρας. Η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».
Νωρίτερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες και είπε πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα αυτό, τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα. Επίσης, ανακοίνωσε τη συναίνεση των «27» για την επιτάχυνση της προσθήκης ονομάτων στη σχετική λίστα, όπως ζήτησε η Κύπρος, αλλά και τη συναίνεση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ να προετοιμαστεί τεχνικά μια πρόσθετη λίστα περιοριστικών μέτρων κατά της Τουρκίας. Αυτή, σε περίπτωση που δεν καταγραφεί πρόοδος και αποκλιμάκωση, θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής των «27» στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου προς υιοθέτηση.
Η λίστα
Σύμφωνα με πληροφορίες, o κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει: περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, καταχώριση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας, τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων), απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της Ε.Ε., ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία. Επίσης, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban) καθώς και να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρίσεις για ενέργειες της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες Κ.Δ. και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των Ευρωπαίων υπουργών αποτυπώθηκε η επιβεβαίωση της αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κύπρο και έγινε έκκληση προς την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η αποχή της Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο του διαλόγου.
Επίσης συζητήθηκε η επίσπευση της εξέτασης από αρμόδιες ομάδες Συμβουλίου προτάσεων ΚΔ 18/7/20 για επιπλέον καταχωρίσεις σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά της Τουρκίας, με στόχο την άμεση ολοκλήρωσή τους. Επιπλέον, έγινε έκκληση προς την Τουρκία να ανταποκριθεί σε πρόσκληση της Κ.Δ. για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της υποβολής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ικανοποίηση για το δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ σε Μητσοτάκη
Σχετικά με το δεύτερο τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι δείχνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ προκειμένου να μην υπάρχουν εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα.
Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι είναι ξεκάθαρο σε όλους πως το συμφέρον των ΗΠΑ δεν συνάδει με εντάσεις στην περιοχή μας, κάτι που έχουν διαμηνύσει πολλές φορές σε όλους τους τόνους.
Ερωτηθείς αν οι κινήσεις του Αμερικανού προέδρου θα βοηθήσουν να αλλάξει στάση ο Ταγίπ Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το βάρος των ΗΠΑ είναι μεγάλο για να μη το ζυγίζει κάνεις. «Περιμένουμε από εδώ και πέρα τις έμπρακτες ενέργειες της Τουρκίας», ανέφερε ο κ. Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως προέχει να γίνουν άμεσα βήματα αποκλιμάκωσης και μετά να αρχίσουν συζητήσεις για τη μόνη διαφορά μας, που είναι οι θαλάσσιες ζώνες. Επανέλαβε, δε, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προφυλάξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
«Γίνονται συζητήσεις με την Αλβανία για συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και ελπίζουμε πως σύντομα θα έχουμε νεότερα και εκεί», κατέληξε ο Στ. Πέτσας.
Σχετικά με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης, ο γενικός γραμματέας Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε (ΣΚΑΪ): «Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει αποφασίσει να κινηθεί με έναν τρόπο που τον οδηγεί στον απομονωτισμό. Η χώρα μας έχει επιλέξει σταθερά και αδιάλειπτα να κινείται στο χώρο της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου. Χτίζει ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και ενισχύει την αποτρεπτική της δύναμη. Η έντονη κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα, των κ.κ. Στόλτενμπεργκ, Μέρκελ, Τραμπ, αποδεικνύει ότι οι κινήσεις της χώρας μας βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr