Οι επιστήμονες οργάνωσαν τρεις συναυλίες σε μία ημέρα με διαφορετικά μέτρα η κάθε μία, για να ερευνήσουν τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους εν μέσω πανδημίας. Ο τραγουδιστής Τιμ Μπέντσκο συμφώνησε να ανέβει επί σκηνής και στις τρεις συναυλίες, την ώρα που η Γερμανία καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από το τέλος Απριλίου. Περισσότερα από 2.000 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Στην πρώτη συναυλία του πειράματος «Restart-19» (Επανεκκίνηση 19) δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο, στη δεύτερη τέθηκαν μέτρα υγιεινής και κάποιοι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ στη τρίτη έδωσαν το «παρών» οι μισοί συμμετέχοντες, τηρώντας αποστάσεις 1,5 μέτρου ο καθένας.
Στους συμμετέχοντες έγιναν δεκτά μόνο νεαρά και υγιή άτομα ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Ολοι οι εθελοντές που ήρθαν για τις συναυλίες αρχικά θερμομετρήθηκαν. Φορούσαν εξάλλου όλοι μάσκα τύπου FFP2 και έφεραν μια συσκευή που επέτρεπε να ανιχνεύονται όλες οι μετακινήσεις και οι επαφές τους μέσα στην αίθουσα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φθορίζοντα απολυμαντικά προϊόντα, που θα επιτρέψουν να παρατηρηθεί ποιες επιφάνειες ακουμπούν συχνότερα με τα χέρια τους οι εθελοντές. Επιπλέον, οι ειδικοί θα υπολογίσουν και την πορεία των αερολυμάτων που εκπνέονται από τους θεατές, των μικρών μορίων, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μόλυνση.
«Η συλλογή στοιχείων πηγαίνει πολύ καλά. Εχουμε ποιοτικά δεδομένα, η διάθεση του κόσμου ήταν πολύ καλή και επέδειξαν πειθαρχία στη χρήση μασκών και αντισηπτικών», δήλωσε ο δρ Στέφαν Μόριτζ. «Διασκεδάσαμε πολύ», σημείωσε και ο τραγουδιστής. «Αρχικώς πίστευα πως το κλίμα θα ήταν αποστειρωμένο λόγω των μασκών, αλλά ήταν πολύ καλά». Τα αποτελέσματα της έρευνας, όπου συμμετείχαν 1.500 εθελοντές, ηλικίας 18 ως 50 ετών και κόστισε 990.000 ευρώ (χρηματοδοτήθηκε από το κρατίδιο της Σαξονίας), αναμένεται να δημοσιοποιηθούν το φθινόπωρο. Χάρη στα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν, οι ειδικοί θα καθορίσουν ένα μαθηματικό μοντέλο για τον υπολογισμό των κινδύνων διάδοσης μέσα σε μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Την ώρα που οι ερευνητές προσπαθούν να εξακριβώσουν αν είναι δυνατόν να οργανωθούν πολυπληθείς εκδηλώσεις εν μέσω πανδημίας, στη Βρετανία όσοι διοργανώνουν παράνομα ρέιβ πάρτι -άνω των 30 ατόμων- κινδυνεύουν με πρόστιμο 10.000 στερλινών. Οι συμμετέχοντες στα πάρτι αντιμετωπίζουν από την Παρασκευή πρόστιμο 100 στερλινών, που μπορεί να φτάσει ως τις 3.200. Σημειώνεται πως στο Λονδίνο η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε πως κατέγραψε 1.000 κλήσεις για παράνομα πάρτι από τα μέσα Ιουνίου.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο θλιβερός απολογισμός ξεπέρασε τους 800.000 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι μισοί θάνατοι και πλέον καταγράφηκαν σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεξικό και Ινδία. Η Ιταλία, μια από τις χειρότερα πληγείσες χώρες με περισσότερους από 35.000 νεκρούς από την Covid-19, ανέφερε το Σάββατο 1.071 νέα κρούσματα SARS-CoV-2, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 1.000 από τον Μάιο. Ο υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν θα υπάρξει νέος κύκλος καραντίνας. Στη Γαλλία, καταγράφηκαν το Σάββατο πάνω 3.500 νέα κρούσματα.
Από την έντυπη έκδοση