Ο Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και βασικά θέματα συζήτησης ήταν η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη. Οι δύο άνδρες έχουν διαφωνίες σε ζητήματα της Λιβύης, όμως Μόσχα και Αγκυρα στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου δεν έχουν μεγάλες διαφορές. Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.
Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως «με τον Πομπέο συζητήσαμε και το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου καθώς είχε συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια στη Βιέννη. Ετσι, πάνω στο χάρτη του εξηγήσαμε τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στον άξονα της Κύπρου και σε γενικά πλαίσια της Ανατολικής Μεσογείου, του είπαμε το τι συμβαίνει. Του εξηγήσαμε τη δημιουργική στάση της Τουρκίας, ποια είναι η υφαλοκρηπίδα μας, ποιο είναι το δίκαιό μας. Γιατί το κάναμε αυτό; Διότι η Ελλάδα πάντα κάνει μαύρη προπαγάνδα. Λέει πως η Τουρκία έχει άδικο και πως παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Κέιλ Μπράουν, οι δύο άνδρες συζήτησαν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ αυτών την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Είχαμε μια συζήτηση που έγινε την κατάλληλη στιγμή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο tweet του Αμερικανού ΥΠΕΞ.
Λίγες ώρες αργότερα, ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, έφτασαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, για να δουν από κοντά τις εργασίες στο πλαίσιο του μνημονίου συμφωνίας για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία.
Πραγματοποιήθηκε στρατιωτική τελετή στο αεροδρόμιο Μιτίγκα λόγω της επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακάρ με τον στρατηγό Γκιουλέρ.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Μπορέλ: Δεν έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές οι πύραυλοι για τους οποίους έδωσαν το πράσινο φως οι ΗΠΑ
Στο αεροδρόμιο τους υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Αμυνας της κυβέρνησης της Τρίπολης, Σελαχαντίν αλ Νενρούς, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης, αντιστράτηγος Μουχάμεντ αλ Σερίφ, επίσης ο πρέσβης της Τουρκίας στην Τρίπολη Σερχάντ Ακσέν και οι υπόλοιποι αρμόδιοι των δύο χωρών.
Μετά τη στρατιωτική τελετή οι κύριοι Ακάρ και Γκιουλέρ έφτασαν στη Συμβουλευτική Διοίκηση Συνεργασίας και Κατάρτισης Αμυντικής Ασφάλειας.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είπε ότι η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους και εξέφρασε τη στήριξη της Τουρκίας προς τη νόμιμη κυβέρνηση, την οποία αναγνωρίζει ο ΟΗΕ. Ο Ακάρ ανέφερε ότι πιστεύει πως θα πάρουν αποτελέσματα με τη στήριξη που θα παρέχουν στον δίκαιο αγώνα των Λίβυων αδελφών τους.
Στο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν των κυρίων Ακάρ και Γκιουλέρ συμμετείχαν ο υπουργός Αμυνας του Κατάρ Χαλίντ Μπιν Μοχάμεντ αλ Ατίγια και ο υφυπουργός Αμυνας της ίδιας χώρας Σελαχαντίν αλ Νενρούς.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το Κατάρ υποσχέθηκε στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση της Τρίπολης και αποστολή στρατιωτικών συμβούλων.
Στην Αγκυρα, πάντως, παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην Αθήνα, κυρίως μετά τις ανακοινώσεις πως την ερχόμενη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή τις συμφωνίες καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που έχουν υπογραφεί με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Στην Τουρκία έμπειροι αναλυτές εκτιμούν πως σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση κινηθεί τόσο γρήγορα στην επικύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο, ενδέχεται να μην υπάρχουν καθόλου επαφές μεταξύ των δύο χωρών και να προκληθεί νέα ένταση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr