Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Σαμπάχ» και «Γενί Σαφάκ» το τρίτο γεωτρύπανο της Τουρκίας με το όνομα «Κανούνι» (που σημαίνει ο «Νομοθέτης» και παραπέμπει στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή), το οποίο αγοράστηκε για να ενισχύσει τις πολλαπλές δραστηριότητες των «Φατίχ» (είναι τώρα σε γεώτρηση στη Μαύρη Θάλασσα) και του «Γιαβούζ» (που πλέει ΝΔ της Πάφου μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και στο θαλασσοτεμάχιο 6), βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο λιμάνι Ιντζεκου, της περιοχής Σιλιφκέ (Σελεύκεια) – Μερσίνα, για συντήρηση και αναβάθμιση.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντος υπάρχουν δύο επιλογές για το «Κανούνι», που θα πλέει κοντά με ένα σεισμογραφικό-υδρογραφικό/ερευνητικό πλοίο (πιθανότατα το «Ορουτς Ρέις»). Η μία είναι περιοχή νότια της Καρπάθου και Κάσου (μεταξύ του 27ου και 28ου γεωγραφικού μεσημβρινού), μέσα στο χώρο της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας που υπεγράφη πρόσφατα στο Κάιρο για τη θαλάσσια δικαιοδοσία (δυτικά του 28ου μεσημβρινού), ενώ η δεύτερη επιλογή είναι από τη νότια πλευρά (τη λιβυκή) του μνημονίου Σάρατζ – Ερντογάν της 27ης Νοεμβρίου του 2019.
Και οι δύο περιοχές προκαλούν εύλογες ανησυχίες στην ελληνική πλευρά γιατί αποτελούν «κόκκινες γραμμές». Τη δεύτερη επιλογή συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα Λίβυοι επιχειρηματίες της κρατικής εταιρίας πετρελαίων της χώρας τους στην Αγκυρα με τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντομέζ, ενώ κάποιες συζητήσεις για θέματα ασφάλειας του γεωτρύπανου έχουν ήδη κάνει ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με τον Λίβυο υπουργό Εσωτερικών και ισχυρό άνδρα του καθεστώτος της Τρίπολης, Μπασάγκα.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντομέζ, ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της νόσου Covid-19 για το προσωπικό του πλοίου «Κανούνι», άρχισαν εδώ και μερικές εβδομάδες οι εργασίες συντήρησης, ανανέωσης και αναβάθμισης του γεωτρύπανου.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Σε χθεσινή ανάρτησή του στο twitter, ο Ντομέζ ανακοίνωσε ότι το «Κανούνι», που παραλήφθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2020 και έχει καταγραφεί πια στο στόλο της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρίας Πετρελαίου (TPAO) με στόχο να ενισχύσει τις δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αρχίσει σύντομα νέες και σε μεγάλο βάθος θαλάσσιες γεωτρήσεις. Το «Κανούνι» είναι έκτης γενιάς πλωτό γεωτρύπανο και έχει ικανότητα γεώτρησης μέχρι 11.500 μέτρα. Πριν αγοραστεί από την Τουρκία το είχε χρησιμοποιήσει σε γεωτρήσεις στον Ατλαντικό, ανοικτά της Φορταλάζα και του Σαλβαντόρ (σε μεγάλα βάθη) η βραζιλιανική κρατική εταιρία PETROBRAS με το όνομα «SERTAO».
Πάντως με τη νέα NAVTEX του περασμένου Σαββάτου που εξέδωσε ο υδρογραφικός-ωκεανογραφικός σταθμός της Αττάλειας συνεχίζει κανονικά μέχρι στις 15 Σεπτεμβρίου την παράνομη δραστηριότητά του ΝΔ της Κύπρου το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» μαζί με τα τρία βοηθητικά πλοία «Οdman Bey», «Orhan Bey» και «Εrtugrul Bey», που πλέουν αρκετά νότια της επαρχίας Πάφου.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, επέκρινε έντονα χθες την Αρμενία για τη δήλωση υποστήριξης που παρείχε σε Αθήνα και Λευκωσία αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, ο Ακσόι είπε ότι «το Ερεβάν δεν καταλαβαίνει γεωγραφικά τα της περιοχής της Μεσογείου» και ότι είναι άλλο η λίμνη Σεβάν, που είναι εντός εδάφους της Αρμενίας και άλλο η Μεσόγειος, όπου διακυβεύονται πολλά εθνικά συμφέροντα για την Τουρκία!!
Η Ευρώπη καλείται να ζήσει με τον Τραμπ
Νέες προκλήσεις
Για μία ακόμα φορά νέο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από τον Τούρκο αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλιέτ» καθώς επίσης και από τον Αγιο Δομίνικο στην Καραϊβική από τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Οκτάι κάλεσε την Ε.Ε. να συνετίσουν την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση (όπως αποκαλεί η Αγκυρα την Κύπρο) ενώ πρόσθεσε ότι «η Γαλλία μπερδεύει την Ε.Ε. με τη στάση της». Σχετικά με τη Λιβύη είπε ότι ήδη έχουν υπογραφεί πολλές συμφωνίες για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και διμερείς συμφωνίες σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας. Επιπρόσθετα, για μία ακόμα φορά τόνισε ότι η Αγκυρα προασπίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Ο Τσαβούσογλου, που βρίσκεται στην Καραϊβική επισκεπτόμενος τη Δομινικανική Δημοκρατία, την Αϊτή και τη Βενεζουέλα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, επιτέθηκε εκ νέου λεκτικά στην Ελλάδα κατηγορώντας την για «μαύρη προπαγάνδα και παραποίηση θέσεων». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αρνείται δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων, παραποιεί τη γεωγραφία της Ανατολίας, διεκδικεί τουρκικό έδαφος, ενεργεί ανιστόρητα και αποκλείει την αναλογικότητα επί των φυσικών πόρων!
Ο Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Στο τραπέζι η προκλητικότητα της Αγκυρας
Μονοήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, η οποία σε κάποια φάση θα διευρυνθεί με την παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων. Βασικό θέμα των συζητήσεων η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνεχής προκλητικότητα της Αγκυρας στο ΝΑ Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ θα συζητηθούν και οι προεκτάσεις της πρόσφατης συμφωνίας ΗΑΕ-Ισραήλ για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.
Ρ. ΝΟΡΛΑΝΤ: Στήριξη σε Τουρκία από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Τρίπολη
Οπως είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» στην Αγκυρα ήταν την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ και είχε συνομιλίες για τα θέματα της βορειοαφρικανικής χώρας με τον Ερντογάν, τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, τον Χουλουσί Ακάρ και τον αρχηγό της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν. Επίσης πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων στο υπουργείο Εξωτερικών συνοδευόμενος από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην τουρκική πρωτεύουσα Ντέιβιντ Σάτερφελντ και δύο αξιωματικούς της Διοίκησης Αφρικής των ΗΠΑ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Χουριέτ» επαίνεσε την Τουρκία για τον εποικοδομητικό ρόλο της στη λιβυκή κρίση (!) λέγοντας ότι η Αγκυρα απέτρεψε τους περαιτέρω βομβαρδισμούς της Τρίπολης από τις δυνάμεις του Χαφτάρ, ενώ πρόσθεσε ότι «απαιτείται πολιτική λύση». Υποστήριξε ότι συζητά κάποια «εποικοδομητικά μέτρα εμπιστοσύνης, μεταξύ των οποίων και την περίπτωση αποστρατιωτικοποίησης της Σύρτης». Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της άμεσης επιστροφής της χώρας στις πετρελαϊκές εξαγωγές ώστε να ενισχυθεί η οικονομία της, ενώ για το μέλλον του Χαφτάρ τόνισε ότι «πάρα πολλοί δεν θέλουν να τον βλέπουν γιατί υπέφεραν επί μήνες από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς, αλλά επαφίεται στις αρχές της Ανατολικής Λιβύης να αποφασίσουν για τις μελλοντικές επιλογές».
Πάντως τόνισε ότι «λόγω της τουρκικής ανάμιξης στη Λιβύη δεν προωθήθηκαν τα ρωσικά συμφέροντα, γιατί η μισθοφορική εταιρία WAGNER απλούστατα υποστηρίζει τις θέσεις του Κρεμλίνου», ενώ χαρακτήρισε ως «εφιαλτική» την επιλογή διχοτόμησης της Λιβύης γιατί τότε «θα μονιμοποιηθεί η ρωσική στρατιωτική παραμονή ανατολικά της Σύρτης».
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός ΑναλυτήςΑπό την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr