Οι πρώτες κλινικές δοκιμές του εμβολίου AZD1222 δείχνουν πως διεγείρει επιτυχώς το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν και η έρευνα και τα πειράματα θα πρέπει να προχωρήσουν για να επιβεβαιωθεί σε όλους τους τομείς η δράση του, η είδηση έφερε αισιοδοξία στην επιστημονική κοινότητα και στις κυβερνήσεις, με τον κορονοϊό να έχει προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από 620.000 ανθρώπους μέσα σε λίγους μήνες.
Η ομάδα της Οξφόρδης, οι ειδικοί της φαρμακευτικής εταιρίας «Astra Zeneca» που συνεργάστηκαν και οι 1.077 εθελοντές που συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές παίρνουν φυσικά τα εύσημα για την ανακάλυψη, που πιθανόν να σώσει την ανθρωπότητα από την επιδημία του κορονοϊού.
Ο Ρίτσαρντ Φίσερ είναι ένας από τους εθελοντές που δέχθηκαν να γίνουν «πειραματόζωα» προς χάριν ενός ανώτερου σκοπού: να σωθεί η ανθρωπότητα από τον επικίνδυνο κορονοϊό. Ο Φίσερ περιγράφει στο BBC την εμπειρία του και τη διαδικασία του εμβολιασμού βήμα-βήμα.
«Η τελευταία φορά που ήρθα στο Νοσοκομείο Σεντ Τζορτζ στο Νότιο Λονδίνο ήταν όταν γεννήθηκε η κόρη μου. Πολύ διαφορετική η αίσθηση σήμερα. Μέσα από τη μάσκα μυρίζω τη χλωρίνη με την οποία καθαρίζουν τα πατώματα και η θέση δίπλα μου έχει ταινία ώστε να μην καθίσει κανείς», αναφέρει για την πρώτη του επίσκεψη.
Οπως εξηγεί, η απόφασή του να συμμετάσχει στην κλινική δοκιμή ήταν αυθόρμητη, μετά την ανάρτηση ερευνητή του τμήματος Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που προέτρεπε τους πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμπληρώσουν την αίτηση. Ο ίδιος έκανε την αίτηση και δεν ασχολήθηκε ξανά, μέχρι τη στιγμή που λίγες εβδομάδες αργότερα του τηλεφώνησαν.
Κατά την πρώτη ημέρα οι εθελοντές ενημερώθηκαν μέσω βίντεο τι θα πρέπει να κάνουν και τι να μην κάνουν στην καθημερινότητά τους, καθώς και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, όπου η μία έλαβε ένα εμβόλιο που δεν προσφέρει καμία προστασία ενάντια στον κορονοϊό -ένα εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας και της σηψαιμίας- και στην άλλη ομάδα χορηγήθηκε το πειραματικό εμβόλιο AZD1222 (ή ChAdOx1nCoV-19).
Στη συνέχεια, υποβλήθηκε από γιατρούς σε μια μακρά σειρά ερωτήσεων σχετικά με το ιατρικό του ιστορικό και για το αν εμφάνιζε κάποιο από τα συμπτώματα του κορονοϊού, έδωσε δείγμα αίματος και συναίνεσε σε διάφορα ζητήματα. «Συμφώνησα για τη λήψη φωτογραφιών στον χώρο εμβολιασμού, ότι δεν θα δωρίσω αίμα, ότι αν είμαι γυναίκα που θα μπορούσε να κυοφορήσει δέχομαι να λάβω επαρκή μέτρα αντισύλληψης. Και αυτό που μου τράβηξε την προσοχή: Οτι “συμφωνώ πως τα δείγματα που θα συλλεχθούν θα θεωρηθούν δώρο προς το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης”», αναφέρει.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Οπως σε κάθε κλινική δοκιμή, είναι απαραίτητο οι συμμετέχοντες να γνωρίζουν ακριβώς τις παρενέργειες, από τις ήπιες (ναυτία, πονοκέφαλος κ.λπ.) ως τις σπάνιες και σοβαρές (π.χ. το Σύνδρομο Guillain-Barre, που προκαλεί σοβαρές αδυναμία και μπορεί και θάνατο). «Παρότι γνωρίζω ότι ο κίνδυνος είναι μικρός, δεν μπορώ να αρνηθώ πως είναι κάπως τρομακτικό να τα ακούς όλα μαζί», σημειώνει.
Η διαδικασία
Λίγες ημέρες μετά ο Φίσερ επέστρεψε στο Νοσοκομείο Σεντ Τζορτζ ώστε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Ούτε ο ίδιος ούτε και οι γιατροί που το χορηγούν γνωρίζουν ποιο είναι, και ο εθελοντής το μαθαίνει μόνο μετά την ολοκλήρωση της μελέτης. Η επόμενη φάση περιλαμβάνει το διαχωρισμό των συμμετεχόντων σε μικρότερες ομάδες με διαφορετικό πρόγραμμα καταγραφής συμπτωμάτων και επαναληπτικών εξετάσεων.
Επειτα από μία εβδομάδα τού ζητήθηκε να στείλει από το σπίτι του ένα συγκεκριμένο δείγμα. «Επρεπε να τρίψω τις αμυγδαλές μου με μπατονέτα για 10 δευτερόλεπτα, χωρίς να ακουμπήσω τα δόντια μου ή τη γλώσσα μου, και μετά να βάλω την ίδια μπατονέτα στη μύτη μου, όσο βαθύτερα μπορούσα».
Μαζί με το δείγμα ταχυδρόμησε το ερωτηματολόγιο σχετικά με την καθημερινότητά του: Αν χρησιμοποιεί μέσα μαζικής μεταφοράς, πόσους ανθρώπους συνάντησε έξω από το σπίτι του και αν έμεινε μαζί τους για περισσότερες από πέντε ώρες.
Το τεστ κορονοϊού βγήκε αρνητικό και ενημερώθηκε με μήνυμα λίγες ημέρες μετά. Την ίδια διαδικασία είναι υποχρεωμένος να την ακολουθεί μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον για τους επόμενους τέσσερις μήνες, ενώ πρέπει να υποβάλλεται σε τακτικές αιματολογικές εξετάσεις για όλο το επόμενο έτος.
Ο Φίσερ συνεχίζει να μη γνωρίζει αν έχει εμβολιαστεί με το πολλά υποσχόμενο νέο εμβόλιο και περιμένει, όπως όλοι, τα οριστικά αποτελέσματα. Οπως δηλώνει, πάντως, όποιο και αν θα είναι τελικά το αποτέλεσμα του πειράματος, είναι ευτυχής που συμμετείχε.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr