Τη στιγμή που όλα τα βλέμματα συνεχίζουν να είναι στραμμένα στην Ιταλία με τους αναλυτές να προβλέπουν τα επόμενα βήματα του Ρέντσι, ο οποίος το βράδυ της Κυριακής με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε τους συντρόφους του και την οικογένειά του που τον στήριξαν στην προεκλογική του καμπάνια, το ενδεχόμενο της παραμονής του 41χρονου ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος στην εξουσία βγαίνει στο προσκήνιο.
Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο AdnKronos, είναι πιθανό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζο Ματαρέλα, να «παγώσει» την παραίτηση Ρέντσι μέχρι τουλάχιστον την ψήφιση του προϋπολογισμού, επαναλαμβάνοντας το μοτίβο του προκατόχου του Τζόρτζο Ναπολιτάνο, ο οποίος «πάγωσε» την κυβερνητική κρίση επί πρωθυπουργίας Μάριο Μόντι.
Μπορεί, λοιπόν, ο Ρέντσι να εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν είναι σαν τους άλλους πολιτικούς και πως δεν θα παραμείνει ούτε λεπτό στην εξουσία μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα, όμως, ο Ματαρέλα είναι πιθανό να έχει διαφορετική γνώμη, κυρίως μετά την ανεπίσημη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό.
Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η μαζική προσέλευση στις κάλπες για το δημοψήφισμα είναι απόδειξη μίας «σταθερής δημοκρατίας» σε μία χώρα όπως η Ιταλία «με πολλές σημαντικές θετικές δράσεις».
Για αυτό το λόγο, λοιπόν, τόνισε πως είναι απαραίτητο να επικρατεί «πολιτικό κλίμα γαλήνης και πολιτικού σεβασμού», ενώ επισήμανε πως είναι απαραίτητο να γίνουν σεβαστές οι «υποχρεώσεις και οι προθεσμίες».
Στην τελευταία αυτή φράση μοιάζει να κρύβεται το κλειδί στο αίνιγμα της επόμενης ημέρας, καθώς είναι πιθανή η επιλογή μίας λύσης πολύ διαφορετικής από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι τις τελευταίες ώρες.
Είναι πιθανό επομένως, ο Ματαρέλα κατά την αποψινή του συνάντηση με τον Ρέντσι, μετά το υπουργικό συμβούλιο στις 19.30 (τοπική ώρα) να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να παραμείνει στην εξουσία.
Σε περίπτωση που ο 41χρονος επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος αρνηθεί, τότε οι διαβουλεύσεις για εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μπορεί να ξεκινήσουν ακόμα και απόψε, ή το πρωί της Τρίτης με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης με κύριο στόχο την ψήφιση του προϋπολογισμού.