Το καλοκαίρι οι δημοσκοπήσεις έδειξαν πως το M5S ξεπέρασε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, φθάνοντας περίπου το 30% των προθέσεων ψήφου και συνεχίζοντας την τάση που έχει εδώ και καιρό να αυξάνει την υποστήριξή του, την ώρα που η δημοτικότητα του Ρέντσι μειώνεται.
Μετά τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα και τη σαρωτική ήττα του Ρέντσι, το Κίνημα Πέντε Αστέρως εμφανίζεται ενισχυμένο σύμφωνα με αναλυτές.
Μάλιστα βάσει του εκλογικού νόμου που προβλέπει εκλογές σε δύο γύρους και τον οποίο πέρασε πέρυσι ο Ρέντσι, το προβάδισμα του Κινήματος Πέντε Αστέρων αυξάνεται δραματικά μέχρι και 13 μονάδες.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λίγκα του Βορρά έχουν υποσχεθεί, εάν έρθουν στην εξουσία, να κάνουν δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Ιταλίας στη νομισματική ένωση. Το τρίτο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Forza Italia, είναι επίσης αποφασιστικής σημασίας για τη νομισματική ζώνη και ενδεχομένως να επιλέξει να υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η στήριξη της Ιταλίας στο ευρώ είναι μια από τις χαμηλότερες.
Στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα η προεκλογική εκστρατεία πολώθηκε ανάμεσα στον κωμικό ηγέτη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο και τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τα κόμματα των οποίων ήταν ισόπαλα στην πρόθεση ψήφου, αλλά φαίνεται ότι τα δεδομένα έχουν ανατραπεί και το «όχι» δίνει αέρα στο κίνημα του κωμικού
Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα σε πυκνοκατοικημένη συνοικία στο κέντρο της Βηρυτού
Οι προσβολές που αντάλλαξαν οι δύο άνδρες κορυφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με τον Μπέπε Γκρίλο να φτάνει μέχρι του σημείου να χαρακτηρίσει τον πρωθυπουργό «πληγωμένη γουρούνα» ενώ ο Ματέο Ρέντσι ανταπέδωσε αναφερόμενος στα σκάνδαλα που αμαύρωσαν τελευταία την εικόνα της ακεραιότητας που προβάλλει το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Οι εκκλήσεις υπέρ του «ναι» του Μπαράκ Ομπάμα, της Αγγελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τις τελευταίες ημέρες, το μόνο που κατάφεραν ήταν να φέρουν νερό στον μύλο του «αντισυστημικού» Γκρίλο, μεγάλου αντιπάλου των «μεγαγραφειοκρατών».
Ενισχυμένο από το Brexit και το λαϊκιστικό κύμα που έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με την εκλογή Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο διαβεβαιώνει ότι μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, βασιζόμενο στην εμπειρία του τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Μία ικανότητα που πολλοί παρατηρητές της ιταλικής πολιτικής ζωής θέτουν σε αμφισβήτηση, θεωρώντας ότι το κίνημα είναι ακόμη πολύ νέο και δεν βρίσκεται στο ύψος των φιλοδοξιών του, ενώ καλά θα έκανε να παραμείνει στην αντιπολίτευση.
«Όσοι υιοθετούν αυτή τη ρητορική, το κάνουν με μοναδικό στόχο να μας μειώσουν», διαβεβαιώνει με δηλώσεις της στο AFP η Τζούλια Γκρίλο, η επικεφαλής του Κινήματος στη Βουλή, η οποία, παρά το επώνυμό της, δεν έχει συγγενική σχέση με τον Γενοβέζο κωμικό.
Στο επιχείρημα της έλλειψης πολιτικής εμπειρίας, οι βουλευτές του Κινήματος απαντούν φέροντας ως παράδειγμα τον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μέχρι την ανάληψη της πρωθυπουργίας, είχε την εμπειρία του δημάρχου της Φλωρεντίας, αλλά «δεν είχε ποτέ εκλεγεί στο ιταλικό κοινοβούλιο, ούτε είχε αντικρίσει ποτέ νομοσχέδιο».
Εκτός από τους 17 ευρωβουλευτές του, το Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο διαθέτει 91 βουλευτές στην ιταλική βουλή, 88 μέλη τοπικών συμβουλίων και εκατοντάδες δημοτικούς συμβούλους.