Το «δεξί χέρι» του Μπόρις Τζόνσον -και από τους εγκεφάλους της εκστρατείας του Brexit- εξέθεσε σε επικρίσεις τον πολιτικό του προϊστάμενο και έστρεψε την κοινή γνώμη εναντίον του, μόλις αποκαλύφθηκε ότι παραβίαζε συστηματικά την απαγόρευση μετακινήσεων από το Λονδίνο, μεταβαίνοντας στο κτήμα των γονιών του, στο Ντέρχαμ της Βόρειας Αγγλίας, κάπου 400 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.
Μολονότι ο ίδιος, η γυναίκα του και το παιδί τους είχαν συμπτώματα κορονοϊού, ο Κάμινγκς υπέβαλε όλη την οικογένεια στην ταλαιπωρία, για να τσεκάρει -όπως ισχυρίστηκε- αν η ασθένεια… επηρέασε την όρασή του! Ο Τζόνσον τον στήριξε εμμονικά και η Δικαιοσύνη -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- δεν του έχει επιβάλει τα νενομισμένα πρόστιμα.
Εκτός όμως από τον Βρετανό αξιωματούχο, υπάρχουν ακόμη πιο υψηλά ιστάμενοι πολιτικοί στην Ευρώπη που έδωσαν το κακό παράδειγμα.
Μοναδική φωτεινή εξαίρεση ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, που δεν μπόρεσε να πει το στερνό αντίο στη μητέρα του, προκειμένου να φανεί συνεπής στην απαγόρευση επισκέψεων σε ιδρύματα, την οποία ο ίδιος θέσπισε στις 20 Μαρτίου. Η 96χρονη Μίκε Ρούτε ήταν εβδομάδες άρρωστη και εξέπνευσε στις 13 Μαΐου σε οίκο ευγηρίας της Χάγης. Οι γιατροί διέψευσαν κατηγορηματικά ότι ο θάνατός της προήλθε από κορονοϊό, αν και παραδέχθηκαν ότι άλλοι τρόφιμοι του ιδρύματος έφυγαν από την αρρώστια. Το σίγουρο είναι ότι ο γιος της, και πρωθυπουργός της Ολλανδίας, δεν μπόρεσε να την αποχαιρετήσει – παρέστη μόνο στην κηδεία της.
Η Ιρλανδία διχάστηκε την προηγούμενη Κυριακή για το αν ο πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, παραβίασε τα πρωτόκολλα με το πικνίκ που έκανε στο Φίνιξ Παρκ του Δουβλίνου, κόντρα στην κυβερνητική προτροπή. Τον συνόδευαν ο σύντροφός του, Μάθιου Μπάρνετ, με τον οποίο συζούν, και δύο ακόμη φίλοι, που τηρούσαν την απόσταση 2 μέτρων. Ο Βαράντκαρ αρνήθηκε ότι παραβίασε τον νόμο, καθώς μετακινήθηκε λιγότερο από 5 χιλιόμετρα από το σπίτι του και τήρησε τις αποστάσεις με τους «ξένους». Είναι θέμα οπτικής.
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Δεν μπόρεσε να πει το ίδιο ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβέτσκι, που… αυτοπροδόθηκε… κλέπτων οπώρας. Ο ίδιος ανήρτησε φωτογραφία του στο facebook να τα κουτσοπίνει με τους ιδιοκτήτες μιας ταβέρνας στη Σιλεσία χωρίς να φοράει μάσκα, μολονότι στην Πολωνία μόνο οικογένειες και συγκάτοικοι επιτρέπεται να μοιράζονται το ίδιο τραπέζι. Ετσι, ο Μοραβέτσκι αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, ομολογώντας την παράβαση.
Από τον συμπαθή Αυστριακό πρόεδρο, Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, η αλήθεια είναι ότι δεν το περιμέναμε… Ο «πράσινος» ανώτατος άρχων πιάστηκε την Κυριακή να τρωγοπίνει με τη γυναίκα του και φιλικό ζευγάρι σε ιταλικό εστιατόριο της Βιέννης περασμένα μεσάνυχτα, ενώ εστιατόρια και μπαρ κλείνουν αυστηρά στις 11 μ.μ. «Παρασυρθήκαμε από την κουβέντα και ξεχάσαμε ότι πέρασε η ώρα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη. Είμαι έτοιμος να πληρώσω το πρόστιμο του εστιάτορα, αν του επιβληθεί», είπε ο Φαν ντερ Μπέλεν, σώζοντας την κατάσταση.
Το παράπτωμά του συνέβη λίγες μέρες ύστερα από την εμφάνιση του Σεμπάστιαν Κουρτς ανάμεσα σε πλήθος χωρικών στα σύνορα με τη Γερμανία χωρίς να φοράει μάσκα, παράλειψη για την οποία ο νεαρός Αυστριακός καγκελάριος ζήτησε συγγνώμη. «Κάποια πράγματα, δυστυχώς, δεν μπορείς να τα προβλέψεις», είπε. «Ηταν η κακιά στιγμή».
Επίσης και ο αρχηγός των Γερμανών Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, αναγκάστηκε να ζητήσει ταπεινά συγγνώμη επειδή αγκάλιασε έναν φίλο έξω από το εστιατόριο «Borchardt» του Βερολίνου, στέκι της γερμανικής ελίτ. Το περιστατικό προβλήθηκε εκτενώς στα γερμανικά ΜΜΕ και ο πρόεδρος του FDP χαρακτήρισε λάθος του τον αυθόρμητο αποχαιρετισμό ενός φίλου.
Δεν ήταν όμως ο πρώτος Γερμανός πολιτικός που παραβίασε τόσο απροκάλυπτα τον κανόνα κοινωνικών αποστάσεων. Μέρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Σαξονίας, Μίκαελ Κρέτσμερ, εθεάθη να λογομαχεί εκ του συστάδην με διαδηλωτές στη Δρέσδη χωρίς να φοράει μάσκα, ενώ και ο αριστερός πρωθυπουργός της Θουριγγίας, Μπόντο Ράμελο, ομολόγησε ότι παρασπόνδησε για να πάει στην κηδεία ενός φίλου. Δεν είναι όλοι σαν τον Ρούτε…
Εν τω μεταξύ, στη Ρουμανία οι υγειονομικές Αρχές καταλήφθηκαν από τρόμο βλέποντας ένα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων στην κηδεία του Αρχιεπισκόπου Πίμεν Ζαϊνέα, ορισμένοι εκ των οποίων φιλούσαν το φέρετρο. Η ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε πάρει ειδική άδεια από το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων και την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, με αποτέλεσμα χιλιάδες Ρουμάνοι να βγάλουν το άχτι τους για την απαγόρευση παρουσίας άνω των 8 ατόμων στις κηδείες των απλών ανθρώπων, εξαιτίας του Covid-19.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής