Το εμβόλιο «θα έσωζε εκατομμύρια ζωές και αναρίθμητα δισεκατομμύρια δολάρια», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με αντιπροσώπους περίπου πενήντα αφρικανικών χωρών-μελών του ΟΗΕ. Απηύθυνε έκκληση να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για να δημιουργηθεί και να διατεθεί στους πάντες. Πρέπει να είναι «γενικής χρήσης» και να «επιτρέψει να ελεγχθεί η πανδημία», πρόσθεσε.
«Χρειάζεται να καταβληθεί φιλόδοξη προσπάθεια για να εξασφαλιστεί (…) εναρμονισμένη, ολοκληρωμένη και βελτιστοποιημένη προσέγγιση προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ταχύτητα και η κλίμακα που απαιτούνται για την οικουμενική ανάπτυξη εμβολίου ως τα τέλη του 2020», επέμεινε.
Ο Γκουτέρες ενημέρωσε πως μετά την έκκλησή του την 25η Μαρτίου να συγκεντρωθούν δωρεές ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτηθεί ευρύ ανθρωπιστικό σχέδιο του ΟΗΕ μπροστά στην πανδημία, συγκεντρώθηκε μέχρι χθες «περίπου το 20%» του ποσού.
Χάρη στις προσπάθειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ), ο ΟΗΕ μπόρεσε να εφοδιάσει 47 χώρες της Αφρικής με διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό, σημείωσε με ικανοποίηση.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξάλλου επαίνεσε τις προσπάθειες κυβερνήσεων αφρικανικών χωρών για να αμβλυνθούν οι συνέπειες της πανδημίας, αναφερόμενος στην Ουγκάντα, που ανέβαλε την καταβολή φόρου για να υποστηρίξει το εμπόριο, στη Ναμίμπια, που προσφέρει εισόδημα σε εργαζόμενους που έχασαν τις δουλειές τους, στο Πράσινο Ακρωτήριο, που διανέμει επισιτιστική βοήθεια, και στην Αίγυπτο, που μείωσε τους φόρους για τις βιομηχανίες.