Οι Ιταλοί γιατροί συνεχίζουν να συνεργάζονται με Κινέζους ειδικούς που έφτασαν στην Ρώμη και δίδουν πολύτιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αυτής, έκτακτης ανάγκης.
Στο μεταξύ, στην κεντρική περιφέρεια Μάρκε παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων. Υπάρχει φόβος ότι η τάση αυτή μπορεί να καταγραφεί και σε άλλες περιφέρειες της κεντρικής και Κάτω Ιταλίας.
Από σήμερα, τέλος, αστυφύλακες και αστυνομικοί, με τα αυτοκίνητά τους, περνούν από όλες τις περιοχές των ιταλικών πόλεων και με μεγάφωνο, προειδοποιούν και πάλι τους πολίτες ότι η έξοδος από το σπίτι επιτρέπεται μόνον για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους.
«Η Ιταλία δεν πρόκειται να εξέλθει από την επιδημία νωρίτερα από ένα τρίμηνο»
Η Ιταλία δεν πρόκειται να εξέλθει «νωρίτερα από ένα τρίμηνο» από την επιδημία του κορωνοϊού, ο οποίος ήδη έχει προκαλέσει σχεδόν 3.000 νεκρούς στη χώρα, εκτιμά σήμερα ο γνωστός ειδικός στους ιούς γιατρός Μάσιμο Γκάλι, υπεύθυνος του τμήματος λοιμωδών νόσων του μεγαλύτερου νοσοκομείου στο Μιλάνο.
«Ελπίδα μου είναι να μπορέσουμε να απελευθερωθούμε από τον ιό αυτό μέσα σε διάστημα όχι περισσότερο από τρεις μήνες από τη στιγμή που θα εφαρμόσουμε ορισμένους κανόνες. Και ήδη η καθυστέρηση αυτή είναι τρομακτική», δήλωσε ο γιατρός στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
«Δεν είναι και δεν θα είναι ένα βραχύχρονο πράγμα, όμως εάν κατορθώσουμε να το πετύχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα πετάξω από τη χαρά μου», πρόσθεσε ο ίδιος. Η Ιταλία έχει λάβει αυστηρά μέτρα περιορισμού, που συνοδεύονται από κλείσιμο όλων των σχολείων και των καταστημάτων που δεν ικανοποιούν βασικές ανάγκες του πληθυσμού.
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
Ο Γκάλι αντιπροσωπεύει μία μεγάλη προσωπικότητα στον τομέα των λοιμωδών νόσων στο νοσοκομείο Σάκο στο Μιλάνο, σε μία περιοχή (Λομβαρδία) που έχει πληγεί όσο καμμία άλλη, με 2.000 θανάτους και 17.000 κρούσματα. Η Ιταλία είναι η δεύτερη σε θύματα χώρα (2.978) μετά την Κίνα (3.245) όμως βάσει της εξέλιξης της επιδημίας είναι βέβαιο πως θα την ξεπεράσει.
«Το εμβολιο είναι μία ελπίδα, υπάρχουν 18 προγράμματα που τρέχουν για να παράξουν εμβόλιο. Κάτι θα βγει από αυτά, είναι βέβαιο, όμως αμφιβάλλω εάν θα είμαστε ικανοί να περιορίσουμε την επιδημία και να την ξεπεράσουμε ενώ περιμένουμε ακόμη το εμβόλιο. Εάν είμαστε τυχεροί, το εμβόλιο θα έλθει μετά το καλοκαίρι, όχι πριν από αυτό», κατέληξε ο Γκάλι.
Φορτηγά του στρατού έχουν αρχίσει να μετακινούν τις σορούς από το υπερπλήρες κοιμητήριο στο Μπέργκαμο για ταφή σε άλλες επαρχίες
Ιταλοί στρατιώτες άρχισαν μέσα στη χθεσινή νύκτα να μεταφέρουν τις σορούς των θυμάτων του κορωνοϊού από την πόλη Μπέργκαμο, της οποίας το κοιμητήριο έχει υπερκορεσθεί λόγω της ιδιαίτερης έξαρσης της επιδημίας στην επαρχία, με την κυβέρνηση στη Ρώμη να εξετάζει την παράταση των προστατευτικών μέτρων απαγόρευσης που έχουν κηρυχθεί σε όλη την Ιταλία.
Βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο από τους ίδιους τους πολίτες και δημοσιεύονται στην τοπική εφημερίδα Eco di Bergamo, παρουσιάζουν μία μακρά φάλαγγα από φορτηγά του στρατού να μετακινούνται τη νύκτα στις άδειες οδούς της πόλης, μεταφέροντας φέρετρα από το τοπικό κοιμητήριο.
Εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε σήμερα πως 15 φορτηγά και 50 στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να μετακινήσουν τις σορούς για ταφή σε γειτονικές επαρχίες. Νωρίτερα οι αρχές του Μπέργκαμο εξέπεμψαν έκκληση για βοήθεια στις αποτεφρώσεις, μιας και τα αποτεφρωτήρια της περιοχής είναι υπερπλήρη.
Χθες, η Ιταλία κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων που υπέκυψαν από τον ιό, με 475 θανάτους, με τους περισσότερους να εντοπίζονται στη Λομβαρδία. Το Μπέργκαμο είναι η δεινότερα πληγείσα επαρχία με το τοπικό αποτεφρωτήριο ναι μεν να εργάζεται επί 24ώρου βάσεως, αλλά να αποδεικνύεται ανεπαρκές να διαχειρισθεί τον τόσο αυξημένο αριθμό νεκρών.
Οι εικόνες με τα φορτηγά του στρατού τεκμαίρουν μέχρι ποιού βαθμού έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους οι υπηρεσίες υγείας της βόρειας Ιταλίας, που πλήττεται όσο καμία άλλη περιοχή του κόσμου από την επιδημία, με τov χειρότερο κίνδυνο να είναι ορατό, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό να προσβάλλονται από τον ιό. Όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, σε περίπτωση που προσβληθεί μεγάλος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών, η χώρα κινδυνεύει με «εθνική καταστροφή».