Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να κηρύξει σε «κατάσταση δημόσιας καταστροφής» την Οβάρ, λόγω του αυξημένου κινδύνου γενικευμένης διασποράς του νέου κορωνοϊού σε αυτήν την πόλη, τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.
Η κοινότητα αυτή με πληθυσμό 55.000 κατοίκων καταμετρούσε έως χθες το βράδυ καμιά τριανταριά επιβεβαιωμένα κρούσματα και είχε υπό παρακολούθηση περισσότερους από 440 ανθρώπους. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν υψηλό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε μια σχετικά περιορισμένη ζώνη» εξήγσε η Μάρτα Τεμίντο, υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας.
Η πρώτη αυτή καραντίνα εφαρμόζεται λίγες ώρες προτού ο συντηρητικός πρόεδρος Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον πορτογαλικό λαό.
Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας συγκάλεσε σήμερα το Συμβούλιο του Κράτους, ένα συμβουλευτικό όργανο που απαρτίζεται κυρίως από πρώην προέδρους, για να συζητηθεί «το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στη χώρα, επισήμανε η προεδρία σε μια ανακοίνωση.
Προτού ληφθεί μια τέτοια απόφαση, που θα επέτρεπε την απαγόρευση προσωρινά της ελευθερίας των μετακινήσεων, θα πρέπει να συζητηθεί με την κυβέρνηση και να υποβληθεί προς έγκριση στο κοινοβούλιο.
Το πρωτοφανές αυτό μέτρο, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας 1974, μπορεί να κηρυχθεί για ένα διάστημα 15 ημερών προτού ληφθεί εκ νέου απόφαση για την παράτασή του.
Ο ντε Σόουζα επέστρεψε χθες στο προεδρικό μέγαρο, αφού αποφάσισε στις 9 Μαρτίου να τεθεί σε καραντίνα, για προληπτικούς λόγους. Πριν από αυτό, ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκε σε δεύτερο τεστ για τον νέο κορωνοϊό, στο οποίο βγήκε αρνητικός.
Ο 71χρονος έλαβε αυτήν την απόφαση, αφού βρέθηκε σε επαφή με μαθητές ενός σχολείου, όπου είχαν καταγραφεί κρούσματα.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, η Πορτογαλία καταμετρά 642 κρούσματα και δύο θανάτους από τον Covid-19.