Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στα όσα συμβαίνουν στα Ελληνοτουρκικά σύνορα με τους χιλιάδες μετανάστες που έχει στείλει η Τουρκία λέγοντας: «Αυτά που έκαναν οι Έλληνες είναι παρόμοια με αυτά που έκαναν οι Ναζί. Δεν έχει καμία διαφορά» ανέφερε ο Ερντογαν.
Λίγο αργότερα ανέφερε, σε αντίθεση με του Τούρκο υπουργό Εσωτερικών πως «οι πρόσφυγες «συνωστίστηκαν» στα σύνορα με την Ελλάδα». Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε επίσης και κάποιες σκληρές φωτογραφίας από τα ελληνοτουρκικά σύνορα λέγοντας πως« ήθελε να τις δείξει και στους αξιωματούχους της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες (οπού βρέθηκε προχθές) αλλά δεν είχαν tablet.
Το νέο παραλήρημα του Ερντογάν δεν είναι τυχαίο καθώς πλέον βιώνει την απόλυτη απομόνωση. πρόβλημα. Χθες μετά την Ανγκελα Μέρκελ, απόλυτη στήριξη στη χώρα μας προσέφερε και ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος καταλόγισε μάλιστα στην Τουρκία ότι θέλει να εκβιάσει την Ευρώπη και δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Βιέννη, «πολύ ευγνώμων που η Ελλάδα προστατεύει τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός διαμήνυσε, από την πλευρά του, εκ νέου ότι «η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με την Τουρκία, αλλά αυτή μπορεί να προωθείται μόνο με όρους δικαιοσύνης και όχι εκβιασμού και σίγουρα όχι χρησιμοποιώντας κατατρεγμένους ανθρώπους ως πιόνια για επιδίωξη άλλων σκοπιμοτήτων».
«Πρέπει να οδηγηθούμε άμεσα σε έμπρακτη αποκλιμάκωση της κρίσης, να πέσει το επίπεδο της έντασης στον Εβρο, αλλά το ίδιο να συμβεί και στα νησιά, όπου τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί μια σημαντική πρόοδος καθώς οι ροές των παράνομων μεταναστών ήταν μηδενικές. Ελπίζω αυτό να συνεχιστεί γιατί θα αποτελεί και μία έμπρακτη απόδειξη ότι η Τουρκία συμμορφώνεται με μία πολύ σημαντική πτυχή της συμφωνίας με την Ε.Ε.», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε «πιο αισιόδοξος σήμερα απ’ ό,τι πριν από κάποιες ημέρες πως μπορεί να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός, ο οποίος θα είναι τελικά αμοιβαία ωφέλιμος και για την Ευρωπαϊκή Ενωση και για την Τουρκία».
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε δυσχερή θέση, καθώς η πίεση προς αυτόν είναι μεγάλη σε όλα τα επίπεδα και σε αυτό αποδίδουν και την προκλητική ρητορική του, στην οποία απάντησε πάντως και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύοντας ότι «ως πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση και για την κοινή στάση που διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την κ. Μέρκελ, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου η Ευρώπη οφείλει να έχει αποκρυσταλλώσει τη ρητή θέση της για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Τουρκίας-Ευρωπαϊκής ενωσης υπό το φως και των πρόσφατων γεγονότων.
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες βελτιώσεις στην Κοινή Δήλωση, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε στην ατζέντα της συζήτησης τόσο τις κοινές περιπολίες της Ακτοφυλακής και άλλων Αρχών με τη Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα, όσο και τις επιστροφές όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από την ενδοχώρα», ενώ ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα που έστειλε και χθες από τη Βιέννη: «Η Τουρκία έχει το καθήκον, το οποίο απορρέει ρητά από τη Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, να συγκρατεί τις ροές και, αφού το κάνει, να επιβραβεύεται γι’ αυτό και η Ευρώπη πρέπει να της προσφέρει βοήθεια και στήριξη, εφόσον εκπληρώνει αυτή την κεντρική υποχρέωσή της».
Από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος έκανε λόγο για επίθεση από πλευράς της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Ερντογάν «κάνει κατάχρηση των προσφύγων και μεταναστών που ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία, εκμεταλλεύεται αυτούς τους ανθρώπους και τους χρησιμοποιεί ως όπλο κατά της Ε.Ε.».
«Θέλει να εκβιάσει την Ευρώπη με αυτό τον τρόπο και να τη γονατίσει και γι’ αυτό είμαι ευγνώμων που η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση προστατεύει τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα», τόνισε.
Η Αυστρία προστίθεται στις χώρες που σπεύδουν και σε διμερές επίπεδο να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα μας στην προσπάθεια υπεράσπισης των συνόρων της Ευρώπης, στέλνοντας ένα θωρακισμένο όχημα και drones για υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και ένα εκατομμύριο ευρώ που, όπως ανέφερε ο κ. Κουρτς, μπορεί να αξιοποιηθεί και για να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους πρόσφυγες.
«Η αυστριακή συνδρομή που φτάνει στην Ελλάδα δηλώνει πολλά. Το προσωπικό και τα τεχνικά μέσα που μας διαθέσατε θα βοηθήσουν στην αποτροπή αυτής της απόπειρας μαζικής παράνομης εισόδου μεταναστών στον Εβρο την οποία οργανώνει η Τουρκία», σχολίασε ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε μάλιστα πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό» ότι στο εξής θα κυματίζει στον Εβρο όχι μόνο η ελληνική σημαία, αλλά και η αυστριακή, η κυπριακή και σε λίγο σημαίες πολλών άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. που προσφέρθηκαν σε αυτή τη δύσκολη κρίση να συνδράμουν όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, επιχειρησιακά, με μέσα, με ανθρώπους, αλλά και με χρήματα».
Ο Αυστριακός καγκελάριος γνωστοποίησε επίσης μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι η χώρα του θα υποστηρίξει και την προσπάθεια για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, που συνιστά και προσωπικό στοίχημα για τον πρωθυπουργό, σε συνεργασία και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει έμπρακτη αλληλεγγύη της Ευρώπης με την αναλογική κατανομή των ασυνόδευτων ανηλίκων στα κράτη-μέλη.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και η επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον αναμένεται να βρεθούν αύριο στη χώρα μας με στόχο να επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις σχετικά με το πότε και το πώς θα πραγματοποιηθεί αυτή η μετακίνηση.
Ηδη ανακοινώθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση μια συμμαχία «εθελοντριών» χωρών της Ε.Ε. που σκοπεύει να προχωρήσει στην αναδοχή ως και 1.500 ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται σε ελληνικά νησιά, ενώ με πρωτοβουλία της χώρας μας θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στην Ελλάδα ευρωπαϊκή διάσκεψη για τα ασυνόδευτα παιδιά.