Μια πλειονότητα Αμερικανών δηλώνει σήμερα “ανήσυχη” ή “τρομοκρατημένη” για την κλιματική αλλαγή με εκείνους που δηλώνουν “τρομοκρατημένοι” να έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Yale.
Η ανησυχία τους ενισχύεται και από την προβολή του ζητήματος από τους Δημοκρατικούς υποψήφιους που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν το χρίσμα του κόμματός τους για να απομακρύνουν από την προεδρία τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο, δήλωσε ο Άντονι Λεϊζέροβιτς, ο διευθυντής του Προγράμματος για την Επικοινωνία της Κλιματικής Αλλαγής του Yale.
Όπως δήλωσε ο ίδιος στο Ίδρυμα Thomson Reuters, ο κάθε υποψήφιος των Δημοκρατικών, που σήμερα είναι 12, έχει κάνει έκκληση για συντονισμένες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να παραμείνουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα του 2015.
Η κυβέρνηση Τραμπ βρίσκεται σε διαδικασία να βγάλει από τη Συμφωνία τις ΗΠΑ — έναν από τους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως. Τη συμφωνία έχουν υπογράψει σχεδόν 200 χώρες με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η έρευνα του Yale για τις απόψεις των πολιτών σε σχέση με την κλιματική αλλαγή εντάσσει τους ερωτηθέντες σε έξι κατηγορίες — από “ανήσυχους” σε “αρνητικούς”, μια κατηγορία που αναφέρεται σε εκείνους που δεν θεωρούν ότι συντελείται κλιματική αλλαγή ή ότι αυτή προκαλείται από τις ανθρώπινες ενέργειες.
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας, που αφορούν τον Νοέμβριο 2019, διαπίστωσαν ότι “τρομοκρατημένο” δήλωσε ένα 31% των ερωτηθέντων. Οι κατηγορίες “αρνητικός” και “αβέβαιος” συγκεντρώνουν από 10% των ερωτηθέντων έκαστη.
Τα στοιχεία αυτά συνέλεξαν οι επιστήμονες του Yale και του Κέντρου για την Επικοινωνία της Κλιματικής Αλλαγής του πανεπιστημίου George Mason και του Yale από ένα σύνολο περίπου 1.250 ερωτηθέντων που απαντούσαν διαδικτυακά δύο φορές ετησίως, από τον Οκτώβριο του 2014.
Η αυξανόμενη ανησυχία των πολιτών εξάλλου πυροδοτήθηκε και από μια έκθεση για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί, την οποία εξέδωσε τον περασμένο χρόνο μια υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, είπε ο Λεϊζέροβιτς.
Η όλo και μεγαλύτερη έκταση που δίνουν αυξανόμενοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί στην κάλυψη του θέματος έχει επίσης συμβάλει στην αλλαγή της άποψης, σημείωσε ο ίδιος.
Επιπλέον, περισσότεροι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να βιώνουν άμεσα τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής –από τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες έως τα ακραία καιρικά φαινόμενα– ή έχουν δει τις επιπτώσεις της στην τηλεόραση, τόνισε ο Λεϊζέροβιτς.
Για έναν αυξανόμενο αριθμό Αμερικανών “αυτό πια δεν είναι ένα μακρινό σενάριο. Είναι εδώ και τώρα και είναι πραγματικότητα”.