Ο… λαός δεν χρειάστηκε να ερωτηθεί, αφού έτσι κι αλλιώς ο όρος Holland , Olanda, Ολλανδία χρησιμοποιείται από Αγγλους, Ιταλούς, Ισπανούς, Ελληνες κ.λπ., που θα κρατήσουν το όνομα για δική τους χρήση (κανείς δεν μπορεί να τους το απαγορεύσει) . Kαλό όμως θα είναι σιγά-σιγά να χρησιμοποιούν το Nederlande – ή έστω Netherlands – στην αλληλογραφία και τις συναλλαγές τους με τους Ολλανδούς (Οπως βλέπετε, δυσκολευόμαστε να τους πούμε Νεδερλάντιους ή Κατωχωρίτες…)
Η αλλαγή ονόματος της Ολλανδίας για εσωτερική (με στόχο να γίνει και εξωτερική) χρήση δεν οφείλεται σε καπρίτσιο των κατοίκων της, αλλά σε οικονομικούς, εμπορικούς και τουριστικούς λόγους. Πολιτικοί που προώθησαν την αλλαγή ονόματος υποστηρίζουν ότι ο όρος «Ολλανδία» παραπέμπει σε δύο αρνητικά στερεότυπα: Την ελεύθερη κουλτούρα των μαλακών ναρκωτικών και την περίφημη συνοικία με τα κόκκινα φανάρια του Αμστερνταμ. Η κατάργησή του το 2020 θα βοηθήσει τις Κάτω Χώρες να ταυτιστούν με δύο μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις της χρονιάς, τον διαγωνισμό της Eurovision που θα διεξαχθεί στο Ρότερνταμ και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Οριστικά παρελθόν αποτελεί το Holland από την ποδοσφαιρική φανέλα των «οράνιε» και των εθνικών ομάδων των άλλων αθλημάτων.
Τουρκία: Θεωρεί ότι οι Κούρδοι μαχητές θα εκδιωχθούν από το σύνολο του συριακού εδάφους
«Η χώρα χρειάζεται ένα πιο ομοιογενές και συγκροτημένο brand name. Γι’ αυτό όλοι οι πολιτικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς αποφάσισαν να εμφανιζόμαστε στον κόσμο με ενιαία ονομασία, που θα βοηθήσει τις εξαγωγές, τον τουρισμό, τον αθλητισμό και τη διάδοση του πολιτισμού μας», ανέφερε πρόσφατα το υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με την Dutch News, ο όρος «Ολλανδία» θα απαλειφθεί από όλα τα δημόσια, ιδιωτικά, εμπορικά και διαφημιστικά έγγραφα και άλλα υλικά, διαδικασία που αναμένεται να κοστίσει μόλις 200.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, Σίγκριντ Κάαγκ, αποκάλυψε ότι το εθνικό λογότυπο της πορτοκαλί τουλίπας θα αντικατασταθεί από ένα σύμπλεγμα με τουλίπες, που θα σχηματίζει τα αρχικά NL.
Με την αλλαγή ονόματος ο εθνικός οργανισμός τουρισμού και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες της Ολλανδίας θέλουν να αποσυμφορήσουν το τουριστικό ρεύμα που πνίγει το Αμστερνταμ, το Ρότερνταμ και τη Χάγη, διοχετεύοντας τους τουρίστες και σε άλλες περιοχές. Οι τρεις μεγαλύτερες και γνωστότερες πόλεις των Κάτω Χωρών ανήκουν πράγματι στην παλιά επαρχία της Ολλανδίας, προσελκύοντας σχεδόν το σύνολο των 19 εκατομμυρίων τουριστών που επισκέφθηκαν πέρυσι τη χώρα (και αναμένεται να εκτοξευθούν σε 42 εκατ. την επόμενη δεκαετία). Ιδιαίτερα υποφέρει από τον υπερτουρισμό το Αμστερνταμ του 1 εκατομμυρίου κατοίκων, με 17 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο στα κανάλια και στα καφέ του.
Αγνωστο παραμένει αν η εθνική τουριστική ιστοσελίδα Holland.com, με το κεντρικό σλόγκαν «This is Holland», θα αλλάξει όνομα την Πρωτοχρονιά. Το σίγουρο είναι ότι θα δώσει έμφαση σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς.
Στην πραγματικότητα η Βόρεια και η Νότια Ολλανδία (που αργότερα έδωσαν το όνομά τους σε ολόκληρο το βασίλειο) είναι επαρχίες της δυτικής ακτής των Κάτω Χωρών. Από τον 10ο έως τον 16ο αιώνα ήταν ενωμένες, ενώ τον 17ο αιώνα η ενιαία Ολλανδία αποτέλεσε βασική επαρχία της Dutch Republic (Δημοκρατία των Επτά Ηνωμένων Κάτω Χωρών). Το Βασίλειο των Κάτω Χωρών (Νeder-landen) ιδρύθηκε μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλώ, το 1815, και στην πορεία του χρόνου επικράτησε να λέγεται Ολλανδία. Μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα…
Από την έντυπη έκδοση