«Πολλοί φίλοι στη Δύση προτίμησαν να κοιτάζουν το προσφυγικό από την οπτική γωνία της ασφάλειάς τους και του συμφέροντος… Υποστήριξαν κάποιες λανθασμένες ιδέες ότι τα συρματοπλέγματα μπορούν να προστατεύσουν την Ευρώπη από την εισροή προσφύγων. Έχουμε ακούσει ακόμη και κάποιες προτάσεις, όπως η βύθιση των προσφυγικών σκαφών, που στο μέλλον θα τις θυμόμαστε και θα ντρεπόμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Εμείς βοηθάμε τους πάντες, χωρίς να κάνουμε διακρίσεις, σε χρώμα, εθνικότητα ή θρησκεία» σημείωσε.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνέχισε τις πιέσεις για επανεγκατάσταση 1 εκατ. Σύρων στις κουρδικές περιοχές που κατέλαβαν οι τουρκικές δυνάμεις, και μάλιστα σε «πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», με βάση το σχέδιο που έχει καταθέσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Έκανε λόγο για επανεγκατάσταση σε «ειρηνευτική ζώνη στη βόρεια Συρία με κατοικίες και σχολεία για τους πρόσφυγες». Στην Τουρκία φιλοξενούνται σήμερα 3,7 εκατ. Σύροι πρόσφυγες.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Η Τουρκία ήταν «υποχρεωμένη» να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία εξαιτίας της ανεπάρκειας της διεθνούς βοήθειας υπέρ των Σύρων προσφύγων, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Αφού δεν λάβαμε την βοήθεια που περιμέναμε από τη διεθνή κοινότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε για την προστασία μας» είπε. «Πραγματοποιήσαμε τις επιχειρήσεις Ασπίδα του Ευφράτη και Πηγή Ειρήνη για να εκδιώξουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού YPG και το PKK που βρίσκονταν στις ζώνες αυτές» επέμεινε.
«Ξοδεύουν χρήματα για να προστατέψουν τις πετρελαιοπηγές αντί για να προστατέψουν τα παιδιά» ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Αιχμές για το προσφυγικό
Ο τούρκος πρόεδρος άφησε αιχμές για την Ευρώπη, δηλώνοντας ότι η χώρα του δαπάνησε σχεδόν 40 δισεκ. δολάρια για το προσφυγικό, ενώ η ΕΕ δεσμεύθηκε συνολικά για 6 δισεκατομμύρια στην Τουρκία για να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες , αλλά δεν έδωσε πάνω από 2 δισεκατομμύρια… Ακόμα κανένα σημάδια για τα υπόλοιπα».
Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «ακούσαμε ακόμα και προτάσεις, όπως βύθιση σκαφών με πρόσφυγες, που στο μέλλον θα τις θυμόμαστε και θα ντρεπόμαστε».