Αυτό ισχυρίζονται τουλάχιστον οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που περιλαμβάνουν το όνομα του Ρώσου επιχειρηματία στις λίστες των κυρώσεων που επιβάλλουν σε ολιγάρχες, σε μια προσπάθεια να του χαλάσουν τη… συνταγή.
Ο 58χρονος επιφανής επιχειρηματίας, όπως και αρκετοί ακόμη «άνθρωποι του προέδρου», δραστηριοποιείται σε αρκετά πεδία. Αν και με ταπεινές ρίζες, δραστηριοποιείται από τη δεκαετία του 1990 στον χώρο της εστίασης με εταιρία κέτερινγκ -εξαιτίας αυτού έλαβε και το ψευδώνυμο «σεφ»- και μπήκε στον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στις αρχές του 2000, μια περίοδο κατά την οποία σύχναζε στο υπερπολυτελές πλωτό εστιατόριο του Πριγκόζιν «New Island» στην Αγία Πετρούπολη.
Οι δημόσιες εμφανίσεις του είναι σπάνιες, ο ίδιος αξιοποιεί σκιώδεις offshore εταιρίες και απολαμβάνει έναν λαμπερό τρόπο ζωής και, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, συμμετείχε στη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές των ΗΠΑ. Ο Πριγκόζιν είναι ένας εκ των 13 Ρώσων εναντίον των οποίων άσκησε δίωξη ο Αμερικανός ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ τον περασμένο Φεβρουάριο και είναι με διαφορά ο πιο γνωστός. Οι σχετικές έρευνες των Αμερικανών κατέληξαν πως εργάστηκε για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του 2016, στο στήσιμο των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, ακόμη και στην αποστολή Ρώσων μισθοφόρων στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ Αλ-Ασαντ.
Οπως σημειώνει η ιστοσελίδα «Vox», ο Πριγκόζιν είναι ο άνθρωπος που θα κάνει τη «βρόμικη δουλειά». Σύμφωνα με αποκαλύψεις Δυτικών δημοσιογράφων και Αμερικανών αξιωματούχων, ο ίδιος ήταν ο κύριος χρηματοδότης και καθοδηγητής της διαδικτυακής ομάδας ρωσικής προπαγάνδας «Internet Research Agency», την ώρα που φαίνεται πως σχετίζεται με την ομάδα μισθοφόρων «Wagner», που προωθεί ρωσικά συμφέροντα σε εμπόλεμες ζώνες σε Συρία, Λιβύη και υποσαχάριες περιοχές.
Το «εργοστάσιο τρολ» στη Ρωσία, όπως λέγεται η Διαδικτυακή Υπηρεσία Ερευνών, είναι μια οργάνωση που στήθηκε από τον Ρώσο αξιωματούχο Βγιατσεσλάβ Βολοντίν με στόχο την ψηφιακή καταστολή της δυσαρέσκειας που επικρατούσε το 2011, τρολάροντας τις διαδηλώσεις και αναρτώντας ψευδείς ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι. Φυσικά, το Κρεμλίνο δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με την προσπάθεια προπαγάνδας κι έτσι ανέλαβε ο Πριγκόζιν να χρηματοδοτήσει την υπηρεσία, πλήρωνε το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις, ενώ έπαιρνε απευθείας εντολές από το Κρεμλίνο. Η Υπηρεσία Ερευνών Διαδικτύου βρέθηκε στο στόχαστρο των διώξεων του Ρόμπερτ Μιούλερ, που υποστήριξε πως η ομάδα από το 2014 οργανώνει την εκστρατεία για την εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές. Στόχος της οργάνωσης ήταν να αποδομήσει την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον και γενικά να προκαλέσει χάος στο αμερικανικό εκλογικό σύστημα.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Αμερικανικές κυρώσεις
Οι πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις (στις 30 Σεπτεμβρίου) εις βάρος περιουσιακών στοιχείων του Πριγκόζιν, σχετικά με τις «επιχειρήσεις επιρροής του», συνδέονται με μία ακόμη εμπλοκή του, αυτήν τη φορά στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018. Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως η IRA χρησιμοποίησε φανταστικές προσωπικότητες στα social media για να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις, αν και οι δραστηριότητές του δεν φαίνεται να επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Δύσης σημειώνουν πως η εταιρία κέτερινγκ του Ρώσου επιχειρηματία λειτουργεί σαν μηχανή για ξέπλυμα χρήματος, καθώς διαθέτει κρατικά συμβόλαια ώστε να προμηθεύει με γεύματα τα σχολεία της Αγίας Πετρούπολης, τα σχολεία της Μόσχας και το 90% ολόκληρου του αμερικανικού στρατού, κερδίζοντας, φυσικά, δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία στη συνέχεια αξιοποιεί για να χορηγεί τα συμφέροντα του Πούτιν.
Η αμερικανική κυβέρνηση έθεσε στο στόχαστρο και τη «Wagner», που, όπως υποστηρίζει, τη διαχειρίζεται ο Πριγκόζιν και, μεταξύ άλλων, έστειλε μισθοφόρους για να πολεμήσουν στο πλευρό των αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία.
Το επόμενο βήμα… επιρροής του είναι ο μιντιακός όμιλος «Patriot», που στόχο θα έχει να εκτοπίσει τα «αντιρωσικά» Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που «δεν προσέχουν τα καλά που συμβαίνουν στη χώρα». Για τη δημιουργία του ομίλου αναμένεται να ενώσει τέσσερα βασικά ειδησεογραφικά δίκτυα με έδρα την Αγία Πετρούπολη: RIA FAN, Narodnye Novosti, Ekonomika Segodnya και Politika Segodnya.
Ρωσική διείσδυση στην Αφρική
Ερευνητές του facebook και ειδικοί του Πανεπιστημίου Στάνφορντ αποκάλυψαν πριν από λίγες ημέρες τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Αφρική και συνδέονται με τον Ρώσο ολιγάρχη. Στις 30 Οκτωβρίου, το facebook ανακοίνωσε πως προχώρησε στην αναστολή τριών δικτύων που συνδέονται με ρωσικούς λογαριασμούς που στόχο είχαν να επηρεάσουν γεγονότα σε διάφορες αφρικανικές χώρες. Οι χώρες που στόχευαν ήταν η Μαδαγασκάρη, η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, η Μοζαμβίκη, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ακτή Ελεφαντοστού, το Καμερούν, η Μοζαμβίκη και η Λιβύη. Οπως υπενθυμίζει το βρετανικό δίκτυο BBC σε ρεπορτάζ του, τον περασμένο μήνα ο Ρώσος πρόεδρος φιλοξένησε 43 Αφρικανούς ηγέτες στο θέρετρό του στο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, υπογραμμίζοντας τη νέα φιλοδοξία της Ρωσίας: να αναβιώσει τους σοβιετικούς δεσμούς της Μόσχας με αφρικανικές χώρες, προκαλώντας τη Δύση.
Από την έντυπη έκδοση