Με την άποψη της Γερμανίδας καγκελαρίου συμφώνησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενώ στην πραγματικότητα δεν διαφωνεί ούτε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που χαρακτήρισε «περίπλοκη» την κατάσταση σε περίπτωση που η Βουλή των Κοινοτήτων μπλοκάρει τη συμφωνία. Δεν θα είναι η πρώτη αλλά η τέταρτη φορά, καθώς η πλειοψηφία της Βουλής, που εξελέγη το 2017, έχει ήδη απορρίψει τρεις φορές την προηγούμενη συμφωνία Μέι-Γιούνκερ του 2018. Τώρα, όμως, η κουρασμένη βρετανική κοινή γνώμη ζητά να μπει τέλος στο πολύχρονο θρίλερ. Ερευνα του YouGov έδειξε ότι το 41% (ποσοστό που ανεβαίνει στο 67% όσων ψήφισαν υπέρ του Brexit το 2016) απαιτεί από τους εκπροσώπους του να εγκρίνουν τη συμφωνία του Τζόνσον με την Ε.Ε., έναντι 24% που επιθυμεί την… συνέχιση της αντίστασης.
Το κυνήγι ψήφων από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού, των υπουργών και των στενών συνεργατών του εξελίχθηκε χθες σε έναν αγχωτικό αγώνα δρόμου στα κανάλια, τα ραδιόφωνα και τα τηλέφωνα, καθώς το αποτέλεσμα αναμενόταν να κριθεί οριακά. Στο στόχαστρο βρέθηκαν οι 28 σκληροπυρηνικοί Brexiters της «Ευρωπαϊκής Ομάδας Ερευνας» του Συντηρητικού Κόμματος, που μάλλον θα καμφθούν μπροστά στο εθνικό συμφέρον και δεν θα επιμείνουν στο «Οχι», όπως οι 10 Βορειοϊρλανδοί προτεστάντες, που θεωρούνται χαμένη υπόθεση για την Ντάουνινγκ Στριτ. Επίσης, θετική ψήφο αναμένει ο Τζόνσον από τους 21 διαγραμμένους φιλοευρωπαίους Συντηρητικούς βουλευτές, 3-4 ανεξάρτητους και καμιά δεκαριά «σχεδόν σίγουρους» Εργατικούς. Η Βουλή των Κοινοτήτων διαθέτει 650 μέλη, αλλά δεδομένου ότι δεν ψηφίζουν 7 Βορειοϊρλανδοί του Σιν Φέιν, ο πρόεδρος και τρεις ανεξάρτητοι, στον Τζόνσον αρκεί και ο μαγικός αριθμός 320. Αυτή τη στιγμή η Κ.Ο. των Τόρις αριθμεί 287 μέλη, εκ των οποίων μόνο 259 θεωρούνται «μπετοναρισμένοι».
Σύμφωνα με το BBC, αν ο Τζόνσον έχανε την ψηφοφορία αναμενόταν να προσπαθήσει να αποσπάσει το «Ναι» της Βουλής για πρόωρες εκλογές, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρει Το παρήγορο είναι ότι δείχνει να έχει βάλει οριστικά στο ράφι το «σκληρό Brexit» που θα έκανε άνω-κάτω τη χώρα του και την Ε.Ε. Μολονότι ο Βρετανός πρωθυπουργός διακήρυσσε το προηγούμενο διάστημα ότι θα βγάλει στις 31 Οκτωβρίου από την Ε.Ε. το Ηνωμένο Βασίλειο με ή χωρίς συμφωνία, στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι θα συμμορφωθεί με το «Νόμο Μπεν», που του επιβάλλει να ζητήσει τρίμηνη παράταση.
Σε κάθε περίπτωση, έχοντας ουσιαστικά αποσοβήσει το «άτακτο Brexit», οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν τη μελλοντική σχέση των «27» με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Μέρκελ υπογράμμισε ότι στο ζήτημα αυτό ο Τζόνσον έχει πιο ξεκάθαρες θέσεις από την Τερέζα Μέι, διευκρινίζοντας ότι η Βρετανία θα είναι πλέον «τρίτη χώρα, εκτός του οικονομικού συστήματος της Ε.Ε., με την οποία θα ξεκινήσουμε σύντομα τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου».
Σύμφωνα με την έκθεση ομάδας του δικτύου Βρετανών ακαδημαϊκών «UK in a Changing Europe», την οποία η βρετανική κυβέρνηση απέφυγε να διανείμει στους βουλευτές πριν από την ψηφοφορία, η συμφωνία του Τζόνσον θα στοιχίσει ακριβότερα στους Βρετανούς από την απορριφθείσα συμφωνία της Τερέζα Μέι! Συγκεκριμένα, με τη συμφωνία του Τζόνσον το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα μειωθεί 2,5% έναντι 1,7% με τη διευθέτηση της Μέι, σε σχέση πάντοτε με την παραμονή στην Ε.Ε. Αν πάντως η Βρετανία εγκατέλειπε ατάκτως την Ενωση και εφαρμόζονταν οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η ζημιά θα ανέβαινε στο 3,3%.
Σε κάθε περίπτωση, οι Βρετανοί οικονομολόγοι προβλέπουν μείωση του όγκου εμπορικών συναλλαγών της χώρας και μια «λυπητερή» της τάξης των 800 λιρών για κάθε Βρετανό τα επόμενα 10 χρόνια.
Από την έντυπη έκδοση