«Στοχεύουμε να φέρουμε μια νέα εποχή ευκαιριών για ολόκληρη τη χώρα» δεσμεύτηκε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης ενώπιον των Βρετανών βουλευτών, ενώ υπερασπιζόταν τη νέα νομοθετική ατζέντα του μετά τις επίσημες ανακοινώσεις από τη βασίλισσα Ελισάβετ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα της συντηρητικής κυβέρνησής του ξεδιπλώνει το «όραμα ενός ανοικτού, παγκοσμίου Ηνωμένου Βασιλείου, όπου θα ευημερεί το ελεύθερο εμπόριο».
Ο Μπόρις Τζόνσον επισήμανε πως θέλει η Βρετανία να εξελιχθεί σε μια «οικονομία υψηλών μισθών, χαμηλής φορολογίας… (που θα είναι) το καλύτερο μέρος για να επενδύσεις, το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση, το καλύτερο μέρος για να δημιουργήσεις οικογένεια και να στείλεις τα παιδιά σου στο σχολείο».
«Και χωρίς να είμαι σοβινιστής ή ασεβής προς οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο, από πολλές απόψεις αυτή η χώρα είναι το καλύτερο μέρος για να ζει κανείς και να βρίσκεται, το καλύτερο μέρος στη Γη» σημείωσε απευθυνόμενους στους Βρετανούς βουλευτές, στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν απέρριψε την αισιοδοξία του Τζόνσον για τη μετά το Brexit Βρετανία, τονίζοντας πως τα ίδια τα νούμερα της κυβέρνησης «καταδεικνύουν πως μια Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου θα προκαλούσε ένα σχεδόν 7% πλήγμα στην οικονομία, ενώ μια ήττα χωρίς συμφωνία θα κατάφερε ένα πλήγμα 10%».
«Αυτές μου φαίνονται ευκαιρίες χωρίς τις οποίες θα μπορούσαμε σίγουρα να ζήσουμε» υπογράμμισε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, κατηγορώντας τους Συντηρητικούς ότι δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν μια συμφωνία για το Brexit.
Για μία ακόμη φορά σήμερα, ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ή χωρίς μια συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Μήνυμα βασίλισσας Ελισάβετ: Προτεραιότητα το Brexit στις 31 Οκτωβρίου
Η βασίλισσα Ελισάβετ κήρυξε την έναρξη των εργασιών του βρετανικού κοινοβουλίου με την καθιερωμένη ομιλία της, δύο εβδομάδες πριν από την 31η Οκτωβρίου, ημερομηνία της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.
Η αποκαλούμενη Ομιλία της Βασίλισσας (Queen’s Speech) χρησιμεύει για να αναφερθούν όλα τα νομοσχέδια που η κυβέρνηση θέλει να φέρει προς ψήφιση την ερχόμενη χρονιά. Η εν λόγω ομιλία συντάσσεται από την κυβέρνηση και εκφωνείται από την βασίλισσα.
Όμως με το Brexit στο προσκήνιο πριν από μια εβδομάδα κρίσιμων συνομιλιών και τη διεξαγωγή εκλογών πιθανή στο εγγύς μέλλον, αντίπαλα κόμματα επισημαίνουν πως ο Τζόνσον παραβιάζει την πολιτική ουδετερότητα της βασίλισσας καθώς της ζητεί να παρουσιάσει την προεκλογική του ατζέντα.
Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται το περίγραμμα του προτεινόμενου από τον Τζόνσον συστήματος μετανάστευσης που θα ισχύσει μετά το Brexit, μεταρρυθμίσεις στην ποινική δικαιοσύνη, αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη και μια υπόσχεση να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για να τονωθεί η ανάπτυξη.
Ωστόσο το πολιτικό μέλλον του Τζόνσον και η ικανότητά του να εφαρμόσει οτιδήποτε από το πρόγραμμά του είναι πολύ αβέβαια. Ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και από τον Ιούλιο, που πήρε την εξουσία, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ούτε μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.
Όλα τα κόμματα θέλουν πρόωρες εκλογές, όμως διαφωνούν στον χρόνο διεξαγωγής τους. Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε πως η βασίλισσα χρησιμοποιείται για την προώθηση του εκλογικού μανιφέστου του Συντηρητικού Κόμματος.
Η ομιλία θα συζητηθεί τώρα για μερικές ημέρες και θα διεξαχθούν ψηφοφορίες για την έγκρισή της.
Οι ψηφοφορίες επί της Ομιλίας της Βασίλισσας είναι πιθανόν να διεξαχθούν την Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Οκτωβρίου.
Ενώ δεν πρόκειται για επίσημη ψήφο εμπιστοσύνης, οι ψηφοφορίες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν ώστε να αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω η θέση του Τζόνσον.