Όλα αυτά μόλις μία μέρα μετά το πλάνο που την έδειχνε να τρέμει όταν στεκόταν όρθια προκειμένου, να υποδεχθεί τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας.
Η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν κάθισε δίπλα στη Μέρκελ κατά την υποδοχή με στρατιωτικές τιμές που της επιφυλάχθηκε στο Βερολίνο, πριν οι δύο γυναίκες βαδίσουν προς την καγκελαρία. Η Μέρκελ δεν φάνηκε να τρέμει και χαμογελούσε πλατιά.
Η γερμανίδα καγκελάριος, αυτή την φορά παρακολούθησε καθιστή την τελετή υποδοχής της πρωθυπουργού της Δανίας, μετά και τις νέες διεθνείς αντιδράσεις σχετικά με την υγεία της.
Εν συνεχεία η δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν κάθισε πλάι στην Μέρκελ Μέρκελ κατά την υποδοχή με στρατιωτικές τιμές που της επιφυλάχθηκε στο Βερολίνο, πριν οι δύο γυναίκες βαδίσουν προς την καγκελαρία. Η Μέρκελ αυτή την φορά δεν φάνηκε να τρέμει.
Λονδίνο: Εκκένωση τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο Gatwick [βίντεο]
Το χρονικό των ανησυχητικών περιστατικών σχετικά με την υγεία της
Η πρώτη φορά που η Μέρκελ εθεάθη να τρέμει ήταν στις 18 Ιουνίου, κατά την υποδοχή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βερολίνο και το ίδιο είχε συμβεί τις 27 Ιουνίου σε εκδήλωση με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, με αφορμή την αποχώρηση της υπουργού Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ για το Ευρωκοινοβούλιο.
Ο γερμανικός Τύπος, ακολουθώντας και την κοινή γνώμη της Γερμανίας, τηρεί από την αρχή ιδιαίτερα διακριτική στάση σε ό,τι αφορά την υγεία της Καγκελαρίου.
Γίνεται ωστόσο ιδιαίτερη αναφορά στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για το θέμα, τα οποία ερμηνεύονται και ως έμμεση αναγνώριση του σημαντικού ρόλου της Αγκελα Μέρκελ στο παγκόσμιο περιβάλλον.
«Η Καγκελάριος τρέμει, ο κόσμος κοιτάζει», ήταν ο παλιότερος τίτλος ρεπορτάζ του Spiegel, «Όλος ο κόσμος μιλάει για το περιστατικό με το τρέμουλο», γράφει η Bild. Υπάρχουν ωστόσο και άρθρα γνώμης, όπως αυτό της εφημερίδας «Die Welt», στο οποίο επισημαίνεται ότι «η υγεία κορυφαίων πολιτικών δεν ανήκει στην ιδιωτική σφαίρα και αυτό το γνωρίζει ειδικά κάποια από την οποία εξαρτάται η παγκόσμια πολιτική», ενώ τονίζεται ότι «η υγεία της (Καγκελαρίου) ταυτίζεται με την ικανότητα της κυβέρνησής της να χειρίζεται τα θέματα και με την σταθερότητα της χώρας της».
Η Sueddeutsche Zeitung επισημαίνει σε άρθρο της την μεγάλη πίεση υπό την οποία βρίσκεται η Καγκελάριος στην Οζάκα, καθώς οι κάμερες είναι στραμμένες πάνω της και «το παραμικρό δείγμα αδυναμίας μπορεί να ερμηνευθεί πολιτικά και να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από αντιπάλους της». Γίνεται μάλιστα αναφορά στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος «είναι γνωστό ότι εκμεταλλεύεται χωρίς οίκτο τις αδυναμίες των αντιπάλων του».
Τα γερμανικά ΜΜΕ υπενθυμίζουν ακόμη ότι, ανακοινώνοντας, το 2016, την πρόθεσή της να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Καγκελαρία και να εξαντλήσει την τέταρτη θητεία της, η Αγκελα Μέρκελ είχε σημειώσει, «αν φυσικά το επιτρέπει η υγεία μου».
Τότε ουδείς είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στην φράση της, τώρα όμως διατυπώνονται εικασίες σχετικά με το εάν είχε ήδη κάτι άλλο στο μυαλό της. Ανάλογες εικασίες επιχειρούνται και σε ό,τι αφορά τα αίτια της κατηγορηματικής άρνησής της να αναλάβει οποιοδήποτε ευρωπαϊκό πόστο μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας της.