Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters η Ε.Ε. σκοπεύει να διακόψει επίσης το 2020 την προενταξιακή βοήθεια που δίνεται στη χώρα και θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τον δανεισμό προς την Τουρκία.
Μάλιστα στο έγγραφο σημειώνεται ότι η Ενωση θα εξετάσει πιο περιοριστικά μέτρα εάν η Τουρκία συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Tο θέμα θα συζητηθεί σήμερα μεταξύ των εθνικών απεσταλμένων στις Βρυξέλλες με στόχο να υιοθετηθεί τελικά στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα.
Η Αγκυρα, μέσω της παρουσίας των πλοίων της στην περιοχή της Κύπρου, προσπαθεί να πιέσει την Κυπριακή Δημοκρατία, που συνεχίζει κανονικά τις γεωτρήσεις.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε πως η Τουρκία κάνει βήματα για να προστατέψει τα δικαιώματα των πολιτών της «Βόρειας Κύπρου». «Εκεί σε όλες τις περιοχές έχουν δικαιώματα όλοι όσοι ζουν στην Κύπρο. Εχουν δικαιώματα από πόρους, όπως το πετρέλαιο. Εχουν ίσα δικαιώματα και εμείς εργαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την πλευρά του, υποστήριξε πως «η Τουρκία θα αποφασίζει για το τι θα κάνει στην υφαλοκρηπίδα της». Ο Τσαβούσογλου ενημέρωσε πως μετά το γεωτρύπανο Φατίχ, έφτασε στην περιοχή και το δεύτερο, το Γιαβούζ, το οποίο θα ξεκινήσει γεωτρήσεις. Το ενδιαφέρον των δηλώσεων Τσαβούσογλου είναι πως επαναφέρει την πρόταση που είχαν καταθέσει οι Τουρκοκύπριοι το 2011: «Τότε είχαν προτείνει να υπάρχει μια κοινή επιτροπή υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ. Να συναποφασίσουν το πώς θα γίνει η διανομή των εσόδων και μετά να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις. Η πρόταση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου είναι στο τραπέζι και δεν έχει αποσυρθεί».
Παράλληλα, κατηγόρησε την Ε.Ε. για τη στάση της, λέγοντας πως κάνει λάθος που υποστηρίζει την Κύπρο και πρόσθεσε: «Ή ο φυσικός πλούτος θα διανεμηθεί δίκαια και θα βρεθεί κοινή λύση, ή η Τουρκία θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
Ο Τσαβούσογλου μίλησε θετικά για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ανέφερε πως «τον γνωρίζουμε καλά και εγώ προσωπικά, από τότε που ήταν ακόμη βουλευτής. Παίζαμε και ποδόσφαιρο μαζί. Και πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Και ο πρόεδρός μας ήταν ο πρώτος ηγέτης που τον συνεχάρη μετά τις εκλογές. Και ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας είναι καλός μου φίλος, από το Συμβούλιο της Ευρώπης». Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος υπουργός είπε: «Αντί να αυξηθεί η ένταση στο Αιγαίο, θέλουμε να βρούμε λύσεις συνομιλώντας ειλικρινά. Ελπίζω η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να είναι η αφορμή να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με πιο εποικοδομητικό τρόπο».
Σε άλλο μήκος κύματος, όμως, ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας μετά τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών:
«Μας προκάλεσαν απορία οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σε συνέντευξή του σχετικά με τις δραστηριότητες που διεξάγει η χώρα μας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο τίτλος “Tο κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης” ανήκει βασικά στην Ελλάδα. Από την άλλη, το άτακτο παιδί της Ευρώπης είναι η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου”, η οποία έγινε μέλος της Ε.Ε., αντίθετα με το Διεθνές Δίκαιο, και εδώ και χρόνια μαζί με την Ελλάδα σέρνουν την Ανατολική Μεσόγειο σε αστάθεια», αναφέρει η ανακοίνωση.
Οσον αφορά τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος, Oμέρ Τσελίκ, επιτέθηκε στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον κατηγόρησε ως ακροδεξιό: «Η συμβουλή μας στον υπουργό Εξωτερικών είναι να μη χρησιμοποιεί αυτή τη ρητορική που χρησιμοποιεί η Ακροδεξιά της Ε.Ε. Δεν θα είναι καλά τα αποτελέσματα αν συνεχίσει με αυτό το ύφος και θα συνεχίσουμε να απαντάμε».