Η ζωή του Γουίλεμ Χολεέντερ, 61 ετών «καθοριζόταν από την απληστία, τη δίψα για εξουσία και τη βία», δήλωσε ο δικαστής του δικαστηρίου του Άμστερνταμ.
Ο Γουίλεμ Χολεέντερ, ο επονομαζόμενος «Η Μύτη» λόγω του εντυπωσιακού μεγέθους της μύτης του, είχε οργανώσει το 1983 την απαγωγή του Φρέντι Χάινεκεν, εγγονού του ιδρυτή της διάσημης μάρκας ολλανδικής μπύρας, και του οδηγού του.
Η ιστορία αυτής της απαγωγής, η οποία είχε συγκλονίσει την Ολλανδία, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, πρώτα στην Ολλανδία και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015 («Kindnapping Mr. Heineken», «Η απαγωγή του κου Χάινεκεν», με συμμετοχή του Άντονι Χόπκινς).
Καθώς είχε συλληφθεί επανειλημμένα στη συνέχεια για φόνους και εκβιασμούς, «Η Μύτη» είχε γίνει μια μικρή διασημότητα όταν ήταν έξω από τη φυλακή. Εμφανιζόταν τακτικά στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα με συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικές εκπομπές. Πόζαρε συχνά για σέλφις στους δρόμους του Άμστερνταμ και το 2007 εκδόθηκε γραμματόσημο με τη μορφή του.
ΗΠΑ: Άρχισαν οι απελάσεις από τον Τραμπ - Αλυσοδεμένοι μετανάστες επιβιβάζονται σε στρατιωτικό αεροσκάφος
Η δημόσια εικόνα του έκρυβε τη ζωή του ως εγκληματία: έβαζε να σκοτώσουν ανελέητα όποιον απειλούσε τη θέση του ως αρχηγού του τοπικού υπόκοσμου, φέρνοντας στο νου χολιγουντιανές ταινίες όπως «Ο Νονός».
Είχε δώσει έτσι τη διαταγή για τον θάνατο του φίλου του, του Κόρ βαν Χουτ, συνεργού του κατά την απαγωγή του Χάινεκεν και πατέρα των παιδιών της αδελφής του. Ο Κορ βαν Χουτ σκοτώθηκε το 2003 στο Άμστερνταμ, μπροστά από ένα εστιατόριο.
Ο Χολεέντερ, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από το 2014, κατηγορείται ακόμη ότι είχε παραγγείλει από το κελί του την απόπειρα δολοφονίας των αδελφών του και ενός δημοσιογράφου, που είχαν καταθέσει εναντίον του.
Σύμφωνα με τον δικαστή, ο Χολεέντερ, ο οποίος θα ασκήσει έφεση, «ήταν αδίσκτακτος και αδιάφορος για τη ζωή και τον θάνατο».
Η απαγωγή του Χάινεκεν είναι το πιο διάσημο από τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στην Ολλανδία. Ο «βαρόνος» της μπύρας και ο οδηγός του είχαν τελικά απελευθερωθεί έναντι λύτρων ύψους 35 εκατομμυρίων φλορινιών, δηλαδή 15,8 εκατομμυρίων ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού δεν βρέθηκε ποτέ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ