O Μιούλερ δήλωσε ότι παραιτείται καθώς δεν σκοπεύει να καταθέσει στο Κογκρέσο και εξήγησε γιατί δεν είχε την «επιλογή» να χρεώσει τον πρόεδρο Τραμπ με ένα έγκλημα.
Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ με τα συμπεράσματά του από την έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 18 Απριλίου 2019, περιλαμβάνει μια σειρά από περιστατικά στα οποία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε ενέργειες για να δυσκολέψει τις έρευνες.
Ο ειδικός εισαγγελέας δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα για το αν ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος διέπραξε το αδίκημα της παρεμπόδισης δικαιοσύνης, όμως ταυτόχρονα δεν τον απαλλάσσει.
Τον Ιούνιο του 2017 ο Τραμπ έδωσε εντολή στον επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκαν να διαμηνύσει στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης ότι ο Μιούλερ πρέπει να απομακρυνθεί από την έρευνα λόγω «αντικρουόμενων συμφερόντων». Ο ΜακΓκαν αρνήθηκε να υπακούσει. Επίσης, ο πρόεδρος είχε κατ’ επανάληψη ζητήσει από τον ΜακΓκαν να παρέμβει στο υπουργείο Δικαιοσύνης αφού ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ αποκάλυψε στο Κογκρέσο ότι διεξάγεται έρευνα .
Υπάρχουν «ουσιαστικές αποδείξεις» που αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Τραμπ απέλυσε τον Κόμεϊ το 2017 λόγω της «απροθυμίας» του τελευταίου να δηλώσει δημοσίως ότι ο πρόεδρος δεν ήταν υπό έρευνα.
Ο Μιούλερ αναφέρεται επίσης σε «κάποιες ενδείξεις» ότι ο Τραμπ γνώριζε για τις επαφές που είχε ο πρώην σύμβουλός του σε θέματα εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη Μόσχα (έγιναν πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος). Όμως αυτές οι ενδείξεις είναι «ατελέσφορες» και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποδειχθεί ότι υπήρξε πρόθεση παρεμπόδισης της δικαιοσύνης.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι ο Τραμπ έδωσε εντολή στον Κόρεϊ Λεβαντόφσκι, τον πρώην διευθυντή του προεκλογικού επιτελείου του, να ζητήσει από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς να δηλώσει δημοσίως ότι η ρωσική έρευνα είναι «πολύ άδικη».
Η ομάδα του Μιούλερ δεν κλήτευσε τον ίδιο τον Τραμπ για να καταθέσει στον ειδικό εισαγγελέα επειδή, όπως εξηγείται στην έκθεση, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε «ουσιαστική καθυστέρηση» στα τελευταία στάδια της έρευνας. Ταυτόχρονα, αποδέχτηκε την πάγια θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να διωχθεί για ποινικό αδίκημα.