Με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «οι δραστηριότητες της Τουρκίας για την εξερεύνηση των υδρογοναθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά μας», καθώς επίσης ότι «έχοντας τη μακρύτερη παράκτια γραμμή στην περιοχή, θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά και τα συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας, καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί της Κύπρου».
«Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Όπως έχουμε τονίσει προηγουμένως πολλές φορές, έχοντας τη μακρύτερη παράκτια γραμμή στην περιοχή, θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά και τα συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας, καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί της Κύπρου. Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει αποφύγει να λάβει τα απαραίτητα προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα το πράξει στο μέλλον».
Στη συνέχεια, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει την Τουρκία ως «συνιδιοκτήτη» της Κύπρου επισημαίνοντας παραβλέψεις της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης:
«Στην πραγματικότητα, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση δεν απέφυγε να υπονομεύσει ανόμοια την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου παραβλέποντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι συνιδιοκτήτες του Κυπριακού νησιού, απορρίπτοντας κάθε πρόταση συνεργασίας και επιμένοντας στις μονομερείς της δραστηριότητες στην περιοχή παρά τις προειδοποιήσεις μας».
«Θα είναι λογική προσέγγιση και θα αποτρέψει την περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή, αν όλοι οι άλλοι παράγοντες εκτός της περιοχής αναγνωρίσουν το γεγονός ότι η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν μπορούν να αποκλειστούν από την εξίσωση ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα πρέπει να σταματήσουν παρέχοντας άνευ όρων υποστήριξη στην ελληνοκυπριακή διοίκηση», αναφέρει ακόμα το Τουρκικό ΥΠΕΞ και καταλήγει:
«Επιπλέον, όσοι δεν έχουν λάβει μέτρα για την επίλυση αυτού του ζητήματος για χρόνια δεν έχουν το δικαίωμα να μας συμβουλεύσουν».
Η αυστηρή στάση της Ε.Ε
Η παραπάνω ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας ήρθε λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση της κ. Μογκερίνι, η οποία έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα για τις γεωτρήσεις.
Η κ. Μογκερίνι εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία της Ε.Ε. για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Οπως αναφέρει, «τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε αυτό πλαίσιο, συνεχίζει, «καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απέχει από οποιαδήποτε ανάλογη παράνομη ενέργεια».
Διαμηνύει δε, ότι η Ε.Ε. «θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και στο πλαίσιο πλήρους αλληλεγγύης προς την Κύπρο».
Υπενθυμίζεται ότι από χθες η Αγκυρα έχει δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου για την εκτέλεση γεωτρήσεων με το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» («Πορθητής»).
Παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι είχαν προαναγγείλει γεωτρήσεις περί την Κύπρο, πριν από την έναρξη του θέρους, η τελική απόφαση για ενεργοποίηση του «Φατίχ» (NAVTEX 560/19), περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου, αναδεικνύει την ατζέντα της Αγκυρας και δη την αποφασιστικότητά της να θεμελιώσει εμφατικά τις απόψεις της για τη θαλάσσια περιοχή από τον 28ο έως τον 32ο μεσημβρινό, δηλαδή από τα νότια της Ρόδου έως τα ανοιχτά της Κύπρου. Εν ολίγοις, το «Φατίχ» θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, παραβιάζοντας έργω κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας.
Αντιδράσεις από ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου
Παράλληλα, εκτός από την αντίδραση της Ε.Ε μέσω της κ. Μογκερίνι, τις γεωτρήσεις καταδίκασαν και τα υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου: «Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».
Παράλληλα το υπουργείο χαιρέτισε την «ψύχραιμη» και «νηφάλια» στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, «που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Τέλος, το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει «το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ», προσθέτοντας πώς «παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες».
Η Κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε την επιχειρούμενη εκ μέρους της Τουρκίας γεώτρηση εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης /υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σκοπό την ανεύρεση υδρογονανθράκων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Κυπριακό ΥΠΕΞ, μετά την κίνηση της ‘Αγκυρας να δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου για την εκτέλεση γεωτρήσεων με το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» («Πορθητής»).
«Η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας συνιστά σοβαρότατη, κατά το Διεθνές και Ενωσιακό Δίκαιο, παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Η Αίγυπτος κουνάει το δάκτυλο στην Τουρκία για την παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖΚυπριακής Δημοκρατίας» συνεχίζει η ανακοίνωση και αναφέρει ότι « έχουν ήδη τροχοδρομηθεί ενέργειες σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες και ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».