Σε κοινή τους ανακοίνωση οι ενώσεις συντακτών κάνουν λόγο για «πραξικόπημα κατά της δημοσιογραφίας» και αναφέρουν πως σε μία νύχτα έκλεισαν χωρίς λόγο 12 τηλεοπτικοί σταθμοί, με εντολή του πρωθυπουργού της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.
«Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα πραξικόπημα κλείνοντας τηλεοπτικούς σταθμούς, θέτοντας υπό κράτηση, συλλαμβάνοντας και θέτοντας στο στόχαστρο δημοσιογράφους και φιμώνοντας τις φωνές της αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, αυτά ακριβώς είναι τα πράγματα που θα γίνονταν αν το πραξικόπημα πετύχαινε», αναφέρουν οι δημοσιογράφοι.
Βρετανία: 92χρονος κατηγορείται για το βιασμό και τη δολοφονία γυναίκας το 1967
Εξηγούν, μάλιστα, πως η απόφαση για «λουκέτο» σε 12 σταθμούς (εκ των οποίων οι Jiyan TV, Zarok TV, Voice of Life TV, TV 10, Van TV, YÖN Radio) σε ένα βράδυ αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης επίθεσης κατά της δημοσιογραφίας στην Τουρκία.
Όπως αναφέρουν δε, από την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης περισσότεροι από 200 δημοσιογράφοι έχουν τεθεί υπό κράτηση, περισσότεροι από 100 έχουν συλληφθεί, δεκάδες δίκτυα έχουν σταματήσει να λειτουργούν και τουλάχιστον 2.308 δημοσιογράφοι έχουν μείνει άνεργοι, ενώ οι κάρτες 115 τακτικών μελών και εκείνες 660 δόκιμων μελών των συντακτικών ενώσεων έχουν καταργηθεί χωρίς ειδοποίηση.
«Δεν υποστηρίζουμε ότι οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να διώκονται, αλλά επιμένουμε ότι η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα. Η φίμωση των δημοσιογράφων, η τιμωρία τους, το κλείσιμο σταθμών εξυπηρετεί μόνο στην αποδυνάμωση των προσπαθειών της έρευνας των πραγματικών πραξικοπηματιών», επισημαίνουν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει ελεύθερη κοινωνία χωρίς ελευθεροτυπία, ενώ την ανακοίνωση στηρίζει και η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ).
Όλα αυτά, ενώ η τουρκική κυβέρνηση μόλις την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσε το κλείσιμο τουλάχιστον 20 τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, ανάμεσα στους οποίους και ένας φιλοκουρδικός ραδιοφωνικός σταθμός.