Ήταν η τρίτη συνάντηση των δύο ηγετών από την αρχή του χρόνου και, όπως έγινε σαφές, το ζήτημα των S-400 ήταν εκείνο που κυριάρχησε στις συζητήσεις των Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες έδειξαν να αψηφούν τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία και προχωρούν στη συμφωνία των S-400 χωρίς να δείχνουν σημάδια υποχώρησης.
«Οι τρίτες χώρες που μας συστήνουν τι να κάνουμε δεν μας ρωτούν όταν εκείνες είναι να κάνουν συμφωνίες στον ενεργειακό ή στον αμυντικό τομέα. Στους S-400 έχουμε τον οδικό χάρτη. Προχωράμε. Όσοι μας κάνουν συστάσεις για να ακυρώσουμε τη συμφωνία δεν μας ξέρουν καλά. Υπογράψαμε συμφωνία και ισχύει. Είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα, καθώς είμαστε ανεξάρτητοι», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκλείοντας ουσιαστικά το ενδεχόμενο ακύρωσης ή αναβολής της παραλαβής των S-400.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε, επίσης, για το ενδεχόμενο μεταφοράς και παράδοσης και άλλων ρωσικών οπλικών συστημάτων, προκαλώντας έκπληξη. «Είναι προτεραιότητα και των δύο χωρών η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την παράδοση των S-400 στην Τουρκία. Στην ατζέντα μας με την Τουρκία υπάρχει και το θέμα της μεταφοράς και άλλων ρωσικών οπλικών συστημάτων», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Μπορέλ: Δεν έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές οι πύραυλοι για τους οποίους έδωσαν το πράσινο φως οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει ότι θα διακόψουν την παράδοση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία σε περίπτωση που ολοκληρωθεί και δρομολογηθεί η ρωσοτουρκική συμφωνία για τους S-400. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχει μάλιστα προειδοποιήσει ανοιχτά την Αγκυρα ότι θα απομακρυνθεί από την κοινοπραξία συμπαραγωγής των μαχητικών.
Στις συνομιλίες τους Πούτιν και Ερντογάν περιέλαβαν, επίσης, το θέμα του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η κατασκευή προχωράει και ο Πούτιν συμπλήρωσε πως ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας τον οποίο κατασκευάζει η Rosatom θα είναι έτοιμος το 2023, που συμπίπτει με την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου είναι η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην Τουρκία και κατασκευάζεται με ρωσικά κεφάλαια ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σημαντικός τομέας συνεργασίας των δύο χωρών είναι και ο τουρισμός και σύμφωνα με τον Ερντογάν 6 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν το 2018 την Τουρκία.
Στο θέμα της συριακής κρίσης και των διαφωνιών των δύο ηγετών για τους τζιχαντιστές στην πόλη Ιντλίμπ, ο Πούτιν δέχθηκε πως έχουν γίνει βήματα από την πλευρά της Αγκυρας στο πλαίσιο της συμφωνίας του Σότσι, ωστόσο ζήτησε κοινές περιπολίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ISIS στην περιοχή. Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, μίλησε για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ζήτησε την απομάκρυνση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων – συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και τους Κούρδους μαχητές της Συρίας, του YPG.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου