Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι «σε περίπτωση που το δημοτικό συμβούλιο αποδεχθεί σήμερα την πρόταση για την κατεδάφιση του υπό κατασκευή κτηρίου τότε η πόλη του Μονάχου υιοθετεί νέα στρατηγική στην υπόθεση, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια.
Η νέα στάση του δημοτικού συμβουλίου προξενεί ερωτήματα στην ελληνική κοινότητα Μονάχου. Ο δικηγόρος Σταύρος Κωνσταντινίδης, σύμβουλος της ελληνικής πλευράς δηλώνει απογοητευμένος, μιας, όπως αναφέρει, η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης βρίσκονταν στο παρά πέντε. Όλα είχαν διευθετηθεί, λέει ο Έλληνας νομικός, το ποσό επαναγοράς του οικοπέδου από τον δήμο Μονάχου, η κατασκευή ελληνογερμανικού σχολείου, ακόμα και οι λεπτομέρειες ενοικίασης αιθουσών διδασκαλίας για τα περίπου 500 ελληνόπουλα του Μονάχου.
Νιγηρία: 67 άτομα νεκρά, ανάμεσά τους παιδιά, σε χριστουγεννιάτικες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις
Δεν έχει πλέον καμία αξίωση η Ελλάδα;
Όπως σημειώνει η εφημερίδα ο Δήμος Μονάχου κάνει λόγο για νέα νομικά δεδομένα που προκύπτουν από την εξαφάνιση ενός φράχτη της οικοδομής, τον οποίο φρόντισε να αντικαταστήσει αμέσως η τοπική αυτοδιοίκηση. Γερμανοί νομικοί ισχυρίζονται τώρα ότι λόγω της εξέλιξης αυτής η Ελλάδα δεν έχει πλέον καμία αξίωση, κατά συνέπεια δεν ισχύει ούτε καν η συμβιβαστική λύση στην οποία παραλίγο να καταλήξουν οι δύο πλευρές.
Η πρόταση για κατεδάφιση του υπό ανέγερση κτηρίου αφήνει ωστόσο μια πόρτα ανοιχτή για την ελληνική πλευρά. Μέχρι την 31η Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί να ενοικιάσει στο νέο κτήριο αίθουσες για την διδασκαλία των ελληνόπουλων που σκοπεύει να κατασκευάσει ο Δήμος Μονάχου. Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν με την σημερινή ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο τερματιστεί το χρονίζον ζήτημα ανέγερσης ελληνικού σχολείου στο Μόναχο ή αν θα ξεκινήσουν μακρόχρονες δικαστικές περιπέτειες μεταξύ του δήμου του Μονάχου και του ελληνικού δημοσίου. Ας σημειωθεί ότι μετά την κατασκευή φράχτη ο Δήμος Μονάχου ισχυρίζεται ότι του ανήκει το οικόπεδο και το υπό κατασκευή κτήριο. Σύμφωνα με τους νομικούς εκπροσώπους του δήμου η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να προσφύγει στην δικαιοσύνη διεκδικώντας την επιστροφή του οικοπέδου».
Πηγή: Deutsche Welle