Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, οι παραβάτες θα λαμβάνουν πρόστιμο ύψους 100.000 ρουβλιών, εάν επιδεικνύουν «οφθαλμοφανή ασέβεια» στις αρχές, στη ρώσικη σημαία και στο σύνταγμα. Σε περίπτωση που επαναλάβει κανείς αντίστοιχες ενέργειες θα μπορούσε να έλθει αντιμέτωπος ακόμα και με ποινή φυλάκιση έως και για 15 ημέρες.
Ακτιβιστές υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Ρωσία ζητάνε την άμεσα απόσυρση του νέου αυτού νόμου, ο οποίος υπερψηφίστηκε από το αρμόδιο σώμα την Τετάρτη.
Σε ανοικτή επιστολή υπογεγραμμένη από αρκετούς επιφανείς καλλιτέχνες γίνεται λόγο για «ανοικτή διακήρυξη για την καθιέρωση της άμεσης λογοκρισίας». Το Κρεμλίνο από την μεριά του αρνήθηκε ότι τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Η Ευρώπη καλείται να ζήσει με τον Τραμπ
Δεύτερο νομοσχέδιο θα γίνει στις αρχές τη δυνατότητα να κατεβάζουν ιστοσελίδες, οι οποίες δεν συμμορφώνονται με επίσημα αιτήματα για αφαίρεση πληροφοριών τις οποίες το κράτος θεωρεί ανακριβείς.
Για όσους διαδίδουν ψευδείς, κατά την κυβέρνηση, πληροφορίες στο διαδίκτυο, οι οποίες οδηγούν σε «μαζική παραβίαση της δημοσίας τάξης» προβλέπεται πρόστιμο που φτάνει τα 400.000 ρούβλια.
Το νομοσχέδιο, για την επικύρωση του οποίου εκκρεμεί μόνον υπογραφή του Πούτιν, έλαβε μεγάλη υποστήριξη στην άνω βουλή, παρά τις μαζικές διαδηλώσεις λίγες ημέρες πρότερα με τι οποίες οι πολίτες εξέφρασαν ανοικτά την αντίθεση τους στον περιορισμό των ελευθεριών του διαδικτύου.
Με στοιχεία από το The Independent