Αναφερόμενος στο δριμύτατο ψύχος που έχει βάλει στον πάγο πολλές αμερικανικές Πολιτείες, ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε στο twitter με μεγάλη δόση ειρωνείας: «Τι συμβαίνει με την υπερθέρμανση του πλανήτη; Σε παρακαλώ, γύρισε πίσω, σε χρειαζόμαστε!». Ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε με άκομψο τρόπο τις επιστημονικές έρευνες για την κλιματική αλλαγή, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των ειδικών πως το πολικό ψύχος ή οι ακραίοι καύσωνες είναι όψεις του ιδίου νομίσματος και αποδεικνύουν πως η ισορροπία στον πλανήτη έχει χαθεί.
Οι μετεωρολόγοι έχουν εξηγήσει πως όσο θερμαίνεται ο Αρκτικός κύκλος της Γης, οι ψυχρές μάζες θα μετατοπίζονται όλο και πιο νότια.
Στις μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ οι ψυχρές θερμοκρασίες φθάνουν τους -60 βαθμούς και είναι οι πιο χαμηλές που έχουν καταγραφεί ποτέ. Το Ιλινόις, το Οχάιο, η Αϊόβα, το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, η Βόρεια Ντακότα παραμένουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όλες οι υπηρεσίες, όπως και τα σχολεία, δεν λειτουργούν. Το πολικό ψύχος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 21 ανθρώπους, ενώ οι καταστροφές και η οικονομική ζημία από το χιονιά είναι ακόμη ανυπολόγιστες.
Υπολογίζεται ότι η ψυχρή εισβολή έχει αγγίξει, λίγο έως πολύ, περίπου 250 εκατομμύρια Αμερικανούς, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα φαινόμενα της «πολικής δίνης» ή των «σεισμών παγετού», όπως ονομάζεται η διαστολή του εδάφους λόγω του κρύου. Οι Αρχές προειδοποιούν τους αστέγους να βρουν καταφύγιο σε ειδικές δομές -αρκετοί άστεγοι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο διάστημα- και τους πολίτες να μην κυκλοφορούν στους παγωμένους δρόμους, που αποτελούν παγίδα θανάτου.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Παρόμοιο κύμα ψύχους αναμένει και η Βρετανία – η νότια περιοχή της χώρας έχει ήδη πάρει μια πρόγευση της ψυχρής εισβολής. Από σήμερα αναμένεται να επικρατήσει αρκτικό κρύο και σφοδρές χιονοπτώσεις. Χθες στη Βόρεια Σκωτία καταγράφηκε η πιο χαμηλή θερμοκρασία από το 2012: -15 βαθμοί Κελσίου. Τα σχολεία χθες παρέμειναν κλειστά και στα νοτιοανατολικά εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης.
Εν τω μεταξύ, στο νότιο ημισφαίριο αρκετές περιοχές υποφέρουν από ακραία ζέστη και ξηρασία. Η Αυστραλία έζησε τον πιο ζεστό Ιανουάριο των τελευταίων δεκαετιών και πολλές περιοχές της εξακολουθούν να «λιώνουν» από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Υστερα από παρατεταμένο καύσωνα εβδομάδων -το θερμόμετρο έφθασε στους 48 βαθμούς Κελσίου- η θερμοκρασία παραμένει πάνω από τους 30 βαθμούς, ενώ οι πυρκαγιές και η ξηρασία ερημώνουν ολόκληρες περιοχές.
Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει για τα φαινόμενα αυτά εδώ και χρόνια, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την οικονομία. Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη διεθνή συμφωνία για το κλίμα, καθώς ο πρόεδρος δεν δέχεται την επιστημονική απόδειξη για τις υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα που μεταβάλλουν την κλιματική ισορροπία.
Ο Τραμπ απέρριψε και την έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης «Αξιολόγηση για το κλίμα», που προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της χώρας έως το τέλος του αιώνα. Το περασμένο καλοκαίρι η Καλιφόρνια υπέφερε από κύματα ζέστης και καταστροφικές πυρκαγιές, όπως ακριβώς και η Σκανδιναβία, ενώ ακόμη και στη Σιβηρία καταγράφηκαν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που επαληθεύει τους ειδικούς, οι οποίοι τονίζουν πως οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μπορεί να είναι χειρότερες από αυτές που έχουν προβλέψει.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου