Η Ιβόν Ετσεναγκούσια, θύμα βασανιστηρίων στη Βενεζουέλα, περιέγραψε με δάκρυα στα μάτια τον απάνθρωπο τρόπο με τον οποίο τη μεταχειρίστηκαν οι βασανιστές της, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Μαδούρο, απλώς επειδή συμμετείχε σε ειρηνικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, όπως υποστήριξε. Στην εκδήλωση στις Βρυξέλλες συμμετείχαν και οι ευρωβουλευτές Ελίζα Βόζενμπεργκ, Νίκος Ανδρουλάκης και Μίλτος Κύρκος, που καταδίκασαν τον αυταρχισμό του Μαδούρο. Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό βιβλιοπωλείο «Περίπλους», πολύ κοντά στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το βιβλίο «Βενεζουέλα. Από τον Τσάβες στον Μαδούρο» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος και δίνει έμφαση στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς της Βενεζουέλας. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συνεντεύξεις από πολιτικούς κρατούμενους, πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης Τσάβες, αλλά και αποκαλυπτικές μαρτυρίες από ανθρώπους που υπέστησαν σκληρά βασανιστήρια. «Στη Βενεζουέλα η χρήση βασανιστηρίων αποτελεί πρακτική του κράτους. Τα βασανιστήρια δεν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις. Το καθεστώς του Μαδούρο έχει κατασκευάσει ειδικούς χώρους για βασανιστήρια, όπως είναι ο λεγόμενος “Τάφος”, που βρίσκεται πέντε επίπεδα κάτω από τη γη, με μικρά λευκά κελιά, χωρίς φυσικό φως, όπου οι πολιτικοί κρατούμενοι υποβάλλονται και στα λεγόμενα “λευκά βασανιστήρια”», υποστήριξε ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης και πρόσθεσε: «Οπως καταγγέλλουν ΜΚΟ στη Βενεζουέλα ο Μαδούρο χρησιμοποιεί την πείνα, τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες διαδηλωτών αλλά και τους εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους για να χειραγωγεί έναν εξαθλιωμένο πληθυσμό».
«Με βασάνιζαν χωρίς οίκτο»
Η αφήγηση της Ιβόν Ετσεναγκούσια συγκλονίζει. «Το μόνο μου όπλο ήταν η σημαία της Βενεζουέλας που κρατούσα σε μια ειρηνική διαδήλωση. Με συνέλαβαν χωρίς λόγο και με βασάνισαν. Τα βασανιστήρια είναι μια πραγματικότητα στη Βενεζουέλα. Εμένα με χτύπησαν αλύπητα. Μου έκαναν ηλεκτροσόκ σε όλο μου το σώμα επί 4 ημέρες. Με πέταξαν σε ένα κελί και μου έριχναν παγωμένο νερό. Με βασάνισαν χτυπώντας με με κλομπ στα πόδια με δύναμη. Μου έχουν αφήσει σημάδια στο σώμα μέχρι σήμερα», δήλωσε η Ιβόν Ετσεναγκούσια, χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τους λυγμούς της. «Μου έκαναν και ψυχολογικά βασανιστήρια. Ακόμη, μου έβαλαν το κεφάλι σε παγωμένο νερό. Εμπαιναν στο κελί συνεχώς και με χτυπούσαν. Με έδεσαν σε ένα δέντρο, συνέχισαν να με χτυπούν», τονίζει η 43χρονη πρόσφυγας από τη Βενεζουέλα και προσθέτει: «Μου έβαζαν ένα μαξιλάρι στο στήθος και με χτυπούσαν δυνατά με ξύλα και με σίδερα για να μην μένουν εμφανή σημάδια, είναι τα λεγόμενα “λευκά βασανιστήρια”. Προσπάθησαν δυο φορές να με βιάσουν. Οι αστυνομικοί πήραν τηλέφωνο στους γονείς μου που με αναζητούσαν και τους είπαν ότι με έχουν απαγάγει και ζητούσαν λύτρα», καταλήγει. Η Ιβόν Ετσεναγκούσια εγκατέλειψε τη χώρα της κρυφά και ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Κολομβία, όπου όμως «πληρωμένοι εκτελεστές» από τη Βενεζουέλα, όπως λέει, την εντόπισαν και την κατεδίωξαν. Αναγκάστηκε να φύγει και από εκεί και βρέθηκε στο Βέλγιο, όπου πήρε πολιτικό άσυλο.
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης χρησιμοποίησε σκληρά λόγια για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ντροπή που η σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα, και το λέω ευθέως, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή τη στάση έναντι της Βενεζουέλας για ιδεολογικούς λόγους. Θα ήταν μια ηλίθια στάση», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Άλλο είναι το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ‘80 να στηρίζει τους Σαντινίστας και άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ένα καθεστώς που δεν έχει καμία ιδεολογία, αυτό είναι μια χούντα. Είναι μια καθαρή χούντα, δεν έχει καμία ιδεολογία. Εγώ το θεωρώ αθλιότητα».
Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζενμπεργκ, απαντώντας σε ερώτηση από το κοινό, για πιθανές οικονομικές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη Βενεζουέλα, τόνισε: «Υπάρχουν υπαινιγμοί από την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα απέναντι στο ζήτημα της Βενεζουέλας. Για κάποια περίεργα ταξίδια που έχουν γίνει εκεί. Εχουν γίνει κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που δεν έχουν απαντηθεί. Αλλά να μιλήσει κάποιος χωρίς στοιχεία επίσημα δεν έχει το δικαίωμα». Ο ευρωβουλευτής του Πταμιού Μίλτος Κύρκος, αναφερόμενος στο βιβλίο για την κρίση της Βενεζουέλας, υποστήριξε πως «είναι ένα ντοκουμέντο» και πρόσθεσε: «Η κατάσταση στη Βενεζουέλα, με λίγα λόγια όπως περιγράφεται στο βιβλίο, είναι μια κατάσταση βίας, αίματος, παρακρατικών, φυλακίσεων, βασανιστηρίων, απελπισίας από τους πολίτες και θανάτων από έλλειψη φαρμάκων».
Η Ιβόν Ετσεναγκούσια έφυγε από τη Βενεζουέλα πριν από 6 χρόνια. Πέρυσι πέθανε ο πατέρας της και όπως λέει συγκινημένη, δεν μπόρεσε να τον αποχαιρετήσει. Στην ερώτηση από το κοινό, αν ο διάλογος θα δώσει τη λύση στη μεγάλη κρίση, απάντησε: «Εδώ και χρόνια κραυγάζουμε στην Ευρώπη να μας βοηθήσει. Φεύγουμε κατά κύματα από τη Βενεζουέλα, εγκαταλείπουμε τη χώρα μας. Πεθαίνουμε στους δρόμους, στην προσπάθειά μας να φθάσουμε περπατώντας στην Κολομβία, στο Περού ή στην Αργεντινή. Εμείς ζητάμε από την E.E. να εκφραστεί ξεκάθαρα υπέρ των πολιτών. Ακούμε συνέχεια τώρα τελευταία για διάλογο. Εμείς δεν θέλουμε κανέναν διάλογο πια. Εχουμε κουραστεί πια με αυτή τη λέξη, «διάλογος». Οι Βενεζολάνοι θέλουμε να φύγει ο Μαδούρο από την εξουσία. Θέλουμε να ανοικοδομήσουμε τη χώρα μας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου